Od sukénky k filmu

Narodila se v Praze, prázdniny trávila na venkově, který miluje. Jako holčička chtěla tančit. Chodila do baletu, a když při Národním divadle otevřeli baletní přípravku, babička ji tam přihlásila. A tak od deseti let až po střední školu tančila na jeho prknech v baletech, v tanečních scénách operet a oper, z nichž jmenujme například Rusalku, Prodanou nevěstu či Carmen. Zlákalo ji ale herectví a volba povolání byla jasná.

Už na DAMU získala svou první roli ve filmu Souhvězdí panny, kde úspěšně ztvárnila postavu hlavní hrdinky Jany, a objevila se v něm na tu dobu v poměrně „choulostivých“ scénách. Brzy začala být hojně obsazovanou nejen divadelní, ale i televizní herečkou.

Lásky i nelásky

Ještě, než si dáme nějakou tu filmovou nápovědu, nahlédneme do jejího osobního života. Prožila studentské lásky i nelásky. Chodila s hercem Michalem Pavlatou, který ji údajně snášel modré z nebe, ale po pěti letech, se rozešli možná proto, že ji vdavky nelákaly. Krátce prý randila se zpěvákem Petrem Rezkem. Jak rychle velká láska vzplála, tak také uhasla.

Potkat toho pravého se jí moc nedařilo, i když se snažila najít si slušného chlapa, spíš ale měla „štěstí“ na ty, kteří se k ní nechovali zrovna nejlépe. A jednoho takového si vzala jen proto, že s ním otěhotněla. Byl jím číšník a taxikář Richard Čech. Ten však pil, dělal dluhy, herečku využíval, psychicky týral, a dokonce bil.

Než ji stačil zničit, manželství naštěstí pro ni skončilo dobře, a to rozvodem už po dvou letech. Dle jejích slov to byl jeden z nejšťastnějších momentů v životě. Ze svazku pochází syn Jaroslav, o jehož péči otec nejevil vůbec žádný zájem. A malá nápověda, jméno má po mamince.

Měsíc před jeho narozením herečce zemřela maminka, což je naopak nejbolestivější období. Měly k sobě velmi blízko a byla jí oporou. Na výchovu Jarouška, který se narodil s fyzickým postižením, a navíc v dětství prodělal několik závažných onemocnění, zůstala sama. Stará se o něho i dnes, když je dospělý, protože má zdravotní i psychické problémy. Na muže jako takové herečka sice nezanevřela, od té doby žádného mít natrvalo doma nechce.

Stačí jedna role…

Jdeme k filmovým nápovědám. Stačí zmínit jednu roli a jistě budete vědět, o které herečce je řeč. Z filmů, ve kterých hrála, připomeneme jeden pro pamětníky, a to Kladivo na čarodějnice, v němž ztvárnila Lízu Sattlerovou. V Což takhle dát si špenát byla snoubenkou jednoho z hrdinů, který se jí v posteli proměnil v dítě. Ve známé a oblíbené komedii si sedla na lavici s nožkou přes nožku a rozptylovala svými vnady studenty Šlajse a Tučka, kteří se dohadovali, kdo starému profesorovi podá pero.

A když zmíníme postavu druhé manželky známého majora, nebudete na pochybách.

Také už jistě víte, že se v Ulici jako drbna Vilma Nyklová zajímá o vše, co se kde šustne. Je to Jaroslava Obermaierová. Narodila se 10. dubna 1946. Zanedlouho tak oslaví své 78. narozeniny. Tak přejeme vše nejlepší.

Zdroje: www.novinky.cz, www.extra.cz, www.ctidoma.cz, fakta.today, www.csfd.cz