Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se znovu snaží hodit masakr u Moskvy na Ukrajinu. Hlavou kroutí ISIS i Bílý dům

Autor: ČTK, swp - 
28. března 2024
19:35

Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně „ukrajinští nacionalisté", napsala ruská agentura RIA Novosti. Moskva už dříve naznačovala údajné spojení útočníků s Ukrajinou, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. K útoku u Moskvy, který připravil o život přes 140 lidí, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). To udělala znovu dnes i po posledním prohlášením Moskvy.

Ruský vyšetřovací výbor dnes také informoval o zatčení dalšího podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem v koncertní síni v centru Crocus City Hall, podílet se měl na financování operace. Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely 11 lidí a osm z nich - včetně čtyř předpokládaných pachatelů - je ve vazbě, napsala agentura Reuters. Většina z nich pochází z Tádžikistánu.

Čtveřice údajných útočníků stanula v neděli u moskevského soudu a vyslechla si obvinění ze spáchání terorismu. Jak dnes upozornila agentura AP vykazovali známky bití, přičemž jeden z nich působil, že je sotva při vědomí. Stanice BBC dříve zveřejnila záběry od soudu a upozornila, že jednoho podezřelého přivezli na invalidním vozíku.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi, od počátku naznačuje, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Vyšetřovací výbor dnes v prohlášení poprvé uvedl, že odhalil důkazy o ukrajinském napojení, popsal povahu údajných důkazů, ale nezveřejnil je, upozornil Reuters.

Bílý dům obvinění Ukrajiny odmítá

Ruští vyšetřovatelé podle listu Kommersant tvrdí, že pachatelé teroristického útoku obdrželi z území Ukrajiny „značné částky“, které použili při přípravě útoku na koncertní síň. „Na základě práce se zadrženými teroristy, prozkoumání u nich zabavených technických zařízení a po analýze informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich spojení s ukrajinskými nacionalisty,“ uvedl podle Kommersantu ruský vyšetřovací výbor.

Kyjev už dříve jakoukoliv účast kategoricky odmítl. K útoku u Moskvy se opakovaně přihlásila afghánská odnož teroristické organizace IS a kanály na sociálních médiích napojené na IS zveřejnily záběry pořízené útočníky během vraždění.

Americká ambasáda 7. března varovala své občany, že v následujících dvou dnech hrozí v Moskvě teroristický útok a Washington uvedl, že Moskvě poskytl zpravodajské informace o možném teroru. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy výstrahu označil za snahu zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. 

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl„. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

Počet obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy podle poslední oficiální bilance ruských úřadů připravil o život 143 lidí, stovky osob jsou zraněny.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

Ján Poliach ( 29. března 2024 19:58 )

A mne je to jedno...ale ze totalne

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 13:00 )

Léčíš se nebo se teprve chystáš?

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 13:00 )

Přesně tak

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 12:59 )

Když něco plácne rusák, musíte to negovat a máte výsledek blízký pravdě. A plácání některých diskutujících ponechávám jinak bez komentáře.

harpyje ( 29. března 2024 12:15 )

Ze slavnej zapad, tj. USA a jejich podrztasky, v uplynulych letech sam vojensky napadal jiny zeme a civilni obeti vc. deti se pocitaly na deseti a statisice a nekdy i za pouziti otresne krutych prostedku, to je holej fakt a vsichni to vi. V beznym pravu plati rovnost pred zakonem, neni mozny jednoho za stejnej zlocin trestat a jinyho treba kvuli jeho postaveni ne, bylo by to popreni zakladniho princincipu spravedlnosti a duvody vsichni chapou. Ale v mezinarodnim pravu to proste uplatnovany neni, USA maji skrz svoje vysadni postaveni univerzalni omluvenku uz predem a vsichni se navenek tvari ze je to cajk. Ale samozrejme vedi ze neni, proto se k tomu zasadne a nikdy nevyjadrujou 👎

Zobrazit celou diskusi