Hlavní obsah

Nejosamělejší dům na světě. Manželé ho zachránili před stržením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobně nejosamělejší dům na světě stojí na norském ostrůvku Skalmen u západního pobřeží Norska. Jde o zchátralý, více než sto let starý maják, který úřady už chtěly strhnout, ale v dražbě se našel manželský pár, který objekt koupil s tím, že si jej pro sebe zrenovuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O víkendech žádný hluk sekaček trávy ani řvoucí kamiony či sousedé při bouřlivých večírcích, prostě absolutní klid, popsala prostředí média. Skalmen je asi 350 metrů dlouhý, 80 metrů široký a maják s obytnou budovou a několika hospodářskými prostory je jeho jediným objektem.

Kdo chce opuštěný skalnatý ostrov navštívit, musí cestovat dvěma trajekty a poté ještě pokračovat sedm kilometrů na člunu. Od nejbližší civilizace je Skalmen vzdálený dvě hodiny cesty, přičemž v květnu a červnu zde platí absolutní zákaz návštěv - kvůli ochraně ptactva.

Maják byl postaven v roce 1907 a už přes dvacet let je mimo provoz. Když mu začala hrozit likvidace, postavili se obyvatelé z přilehlých ostrovů proti a přesvědčili úřady, aby jej nabídly k prodeji.

V dražbě, která se konala tento měsíc, se mezi pěti zájemci prosadila po vášnivém přihazování nabídka manželů Andrease a Mony Bjarøyových. Novými majiteli majáku se stali za 1,2 milionu norských korun (2,7 mil. Kč), což představuje asi 2,5násobek vyvolávací ceny.

„V průběhu let jsme v oblasti strávili hodně dovolených, u Skalmenu jsme rybařili a máme zdejší krajinu rádi. Nabídka nás proto velmi zajímala,“ řekl pan Andreas norské televizní stanici NRK. Teď chce s manželkou, která z regionu pochází, objekt kompletně opravit.

„Nestává se každý den, aby člověk kupoval maják. Řekli jsme si, že by bylo skvělé jej zrestaurovat, aby zase vypadal, tak jak má,“ dodal kupec, jenž pracuje ve firmě, která se specializuje na nákup a prodej konkurzních podstat.

Jestli jednou maják zpřístupní veřejnosti, zatím neví, ale nevylučuje to. Chce si o tom promluvit s obcí, pod niž ostrov spadá. Zatím budou mít s manželkou stavení výhradně pro sebe.

Německý ostrov zahltily nabídky zájemců o práci strážce majáku. Hlásí se i Češi

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám