Celkové zdraví

Pro celkové zdraví je nezbytné udržovat optimální hladinu cholesterolu. Vzhledem k tomu, že nadměrná hladina „špatného“ cholesterolu, známého jako LDL cholesterol, představuje zdravotní riziko, je nezbytné pochopit doporučené hladiny cholesterolu podle věku a pohlaví.

Obecně platí, že dospělí lidé by měli mít hladinu celkového cholesterolu pod 200 miligramů na decilitr (mg/dl), zatímco u dětí by měla být v ideálním případě pod 170 mg/dl. 

Ženy obvykle potřebují vyšší hladinu HDL cholesterolu, známého jako „dobrý“ cholesterol, než muži.

LDL cholesterol, často označovaný jako „špatný“ cholesterol, může vést k tvorbě plaků v cévách, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Na druhé straně HDL cholesterol pomáhá chránit před srdečními chorobami tím, že transportuje cholesterol zpět do jater, kde se vyloučí.

Pravidelné kontroly cholesterolu se u dospělých jedinců doporučují každých 4–6 let, počínaje 20. rokem věku, protože v tomto období se jeho hladina může začít zvyšovat. 

Norma cholesterolu

Jaké jsou tedy přijatelné, hraniční a vysoké hodnoty cholesterolu u dospělých starších 50 let? 

Jak účinně snížit cholesterol: 

Zdroj: Youtube

Pro dospělé nad 50 let věku je zásadní udržovat hladinu celkového cholesterolu pod 200 mg/dl a hladinu LDL pod 100 mg/dl. Zatímco hladiny LDL cholesterolu jsou shodné pro všechna pohlaví, hodnoty HDL cholesterolu se liší. 

Ženy obvykle potřebují vyšší hladiny ve srovnání s muži. Obecně platí, že hladina HDL cholesterolu by měla být vyšší než 40 mg/dl pro muže a vyšší než 50 mg/dl pro ženy.

Při snižování hladiny cholesterolu a podpoře zdraví srdce může výrazně pomoci úprava životního stylu. Doporučuje se pravidelné cvičení, konzumace stravy bohaté na vlákninu a zdravé tuky. 

Cvičení zvyšuje hladiny HDL cholesterolu, známého jako „dobrý“ cholesterol, který pomáhá odstraňovat nadbytečný cholesterol z krve. Nutné je omezení nasycených a zpracovaných potravin, zanechání kouření, omezení konzumace alkoholu a udržování optimální hmotnosti. 

Kouření tabáku negativně ovlivňuje celkové zdraví srdce a narušuje hladiny cholesterolu. Přestat kouřit má velké množství výhod, včetně zlepšení zdraví plic, snížení rizika rakoviny a zlepšení celkové vitality. 

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.verywellhealth.com, www.nhsinform.scot