Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 3.5.2024, svátek má Alexej 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Schelingerův ovocný koktejl

29.03.2024   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Schelingerův ovocný koktejl

Ponořte se do hudebního koktejlu Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha! Album "Ovoce z naší zahrádky", mapující Schelingerův vývoj od popové hvězdy k rockovému fenoménu, vychází znovu na vinylu. Objevte pestrou směs chutí a vůní, která odstartovala "Schelingerovu zlatou éru"!
 

Supraphonská série reedic alb Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha se rozrůstá o nahrávku, která sice oficiálně nemá jméno, ale její důležitost pro kariéru ikonického zpěváka je nesporná. Album "Ovoce z naší zahrádky", sestavené z písní z let 1974 až 1976, mapuje Schelingerův vývoj od popové hvězdy k (hard)rockovému fenoménu.

Dvanáctka skladeb, pro niž se mezi fanoušky vžilo pojmenování podle titulní fotografie Otto Dlaboly, je pomyslným startem "Schelingerovy zlaté éry" a výchozím bodem k legendárním albům "Hrrr na ně" (1977) a "...nám se líbí..." (1979).

Hudební publicista Miloš Latislav v průvodním textu reedice zdůrazňuje, že ačkoliv album nebylo koncipováno jako ucelené, je "stejně, nebo možná i více reprezentativní, než předchozí Nemám hlas jako zvon".

Kromě přínosu tehdejších členů Skupiny Františka Ringo Čecha, jako Olda Říha (později Katapult) či Petr Michalík (Citron), můžeme na albu sledovat hudební i autorský vývoj Schelingera a Čecha.

Schelinger je podepsán pod pěti skladbami, včetně romantického "Léto s tebou" a "velmi metalické" "Držte se módy jako já". Čech se zde rozvíjí jako textař a dokazuje, že kromě legrácek umí i vážněji tesat slova a skládat hardrockové texty.

Album je pestrou směsí žánrů, od pomalu probublávajícího hardrocku až po popové písně s velkými tanečními orchestry. Příkladem je hit "Švihák lázeňský" Václava Zahradníka s Orchestrem Československé televize, který Ringovi pomohl prosadit Schelingera u pořadatelů.

Ač je "Ovoce z naší zahrádky" hudebním koktejlem vpravdě různobarevným, slovy Miloše Latislava: "Celkově vzato, deska je to veskrze pěkná."

Album "Ovoce z naší zahrádky" je skvělým tipem pro fanoušky Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha, ale i pro ty, kteří se s jejich hudbou teprve seznamují. Pestrá směs žánrů a chutí si vás zaručeně podmaní.

Zdroj: SUPRAPHON a. s.
 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 2.0113 s