Auto / moto Dílna

Nejlepší momentové klíče: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

momentové klíče Potřebujete něco utáhnout tak akorát? Můžete použít nějaký klasický klíč nebo ráčnu, ale v některých případech riskujete, že spoj nebude dotažený dostatečnou, adekvátní silou a může se povolit. Například na kole vozu to může být docela dost velký problém. Totéž platí, pokud šroub „přetáhnete“ a třeba i zlomíte. Servisní náklady na nápravu pak mohou být v některých případech opravdu hodně nepříjemné, nemluvě o ostatních komplikacích včetně ztráty času. Pro situace, kdy je v utahování nutná přesnost, však existuje jasné řešení. Momentový klíč. Existuje jich více druhů a provedení, mají různé parametry. Jak se v nich vyznat a jak vybrat nejlepší momentový klíč podle vlastních potřeb a nároků? To se dozvíte v dnešním článku.

Nejlepší momentové klíče na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1VOREL Klíč momentový 1/2" 465 mm 28-210Nm
+ Ráčna je vyrobena z prvotřídního CrV materiálu
+ Dlouhodobá spolehlivost a životnost
+ Pravý a levý chod
+ Široký rozsah nastavení utahovacího momentu
do 800 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2YATO Momentový klíč 1/4" 2.5-20Nm
+ Kvalitní pomocník do každé dílny
+ Vyroben z legované oceli
+ Ráčna s 1/4" čtyřhranem
+ K dispozici aretační šroub
do 1500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3NAREX 791128 Klíč momentový 1/2" ohybový
+ Precizně zpracovaný klíč z CrV materiálu
+ Rozsah 40-200 Nm
+ Vhodný i do hůře přístupných míst
+ V praktickém pouzdru
do 3000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4EXTOL PREMIUM klíč momentový, 1/2", CrV, 910184
+ Kvalitní momentový klíč s precizním provedením
+ Široké nastavení momentu
+ Prvotřídní CrV materiál
+ Dlouhá životnost a spolehlivost
do 1000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Sixtol Mechanic Torque 1, 1/2“, 28-210 Nm
+ Robustní momentový klíč
+ Vyroben z odolné nástrojové oceli
+ V praktickém plastovém pouzdru
+ Dobrá cena
do 650 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Iso Trade Klíč momentový Premium 1/4
+ Má pevnou ocelovou konstrukci
+ Snadné nastavení točivého momentu
+ Multifunkční ráčnový klíč
+ Pro čtyřhranné, šestihranné šrouby, háky, motocyklové matice
do 500 Kč
⭐ 92 % Číst recenze

Jak vybrat momentový klíč

Momentový klíč je docela užitečné a dá se říct, že „mírně pokročilé“ nářadí, které se vyplatí kutilům, pokud si rádi udělají základní servisní úkony například na autě či kole. Při výběru je důležité zvolit vhodný typ klíče, ale i jeho velikost a rozpětí krouticích momentů. S výběrem vám mohou pomoci i uživatelské recenze momentových klíčů.

Jak funguje momentový klíč?

Momentový klíč je nástroj používaný k přesnému utahování šroubů a matic s konkrétním točivým momentem. Jeho hlavním účelem je zajištění, aby bylo utahování provedeno s přesně stanovenou silou (odtud méně používané, ale možná srozumitelnější a názornější, označení mezní klíč). To je klíčové pro mnoho technických aplikací. Přílišné utažení totiž může způsobit poškození šroubu nebo příslušného dílu. Nedostatečné utažení naopak může vést k uvolnění spoje. Momentový klíč tedy zajišťuje optimální pevnost spojení bez rizika poškození.

Takzvaný momentový klíč má obvykle tvar podlouhlé rukojeti s možností nastavení požadovaného točivého momentu. Uživatel nastaví hodnotu vyjádřenou v Newtonmetrech (Nm) a poté klíč používá jako běžný šroubovák, klíč, resp. ráčnu. Při dosažení nastavené hodnoty točivého momentu klíč “klikne” nebo se jinak mechanicky ozve, což signalizuje uživateli, že šroub je utažen správně. Některé momentové klíče vysloveně neumožní další utahování.

Kde se používá momentový klíč?

Momentový klíč je nezbytným nástrojem především v automobilovém průmyslu, strojírenství a dalších průmyslových odvětvích. Může se ale uplatnit i v běžném životě?

I v domácích dílnách má momentový klíč své místo, pokud chcete zajistit správné utažení šroubů a matic – zejména např. při výměně kol na voze anebo při údržbě jízdního kola. Použitím momentového klíče lze předejít mnoha problémům souvisejícím s nesprávným utažením spojovacích prvků. Jeho jednoduché použití a přesnost činí z momentového klíče spolehlivého pomocníka pro širokou škálu úloh.

Typy torzních klíčů podle konstrukce a principu fungování

Momentové klíče se liší svou konstrukcí a taky základním mechanismem fungování. V této části se podíváme na nejběžnější typy a vysvětlíme si, jak každý z nich pracuje.

Torzní momentový klíč

Torzní momentové klíče fungují na principu torze nebo zkroucení. Tyto klíče mají vnitřní pružnou torzní tyč, která je spojena s utahovací hlavou a zkroutí se při aplikaci síly. Když už dosáhnete požadovaného a nastaveného točivého momentu, klíč na to různým způsobem upozorní signálem (akustickým, vizuálním). Některé z těchto klíčů mají i displeje, kde lze přesně vyčíst hodnotu krouticího momentu.

Torzní typ momentových klíčů je oblíbený ve výrobních linkách a těžkém průmyslu, kde je důležitá rychlost a konzistence utahování. Je třeba s ním umět pracovat a jde o řešení spíše pro náročnější aplikace.

Ohybový momentový klíč

Ohybové momentové klíče jsou konstrukčně do jisté míry podobné těm s torzní tyčí. Tyto klíče využívají pro změnu ohybovou tyč, která se pod tlakem místo kroucení mírně ohýbá. Když dosáhne nastaveného bodu, dojde ke „zlomu“, který uživateli především akusticky signalizuje, že už dosáhl požadovaného utažení. Jde o poměrně rozšířené a většinou dostupné klíče, které se hodí i pro méně náročné použití. Většinou nebývají tak přesné.

Pružinový (ráčnový) momentový klíč

Pružinové momentové klíče jsou jedním z nejstarších typů a stále jsou zřejmě nejvíce populární, protože se s nimi poměrně snadno pracuje. Jak název napovídá, k měření točivého momentu používají pružinu. Uživatel nastaví požadovaný moment otáčením rukojeti, která napíná pružinu. Při dosažení cílového točivého momentu se klíč zastaví nebo uvolní (protáčí se), čímž zabraní dalšímu utahování. Tento typ je spíše méně přesný než modernější alternativy a vyžaduje pravidelnou kalibraci, ale je velmi dostupný.

Digitální varianty klíčů

Digitální momentové klíče představují moderní a uživatelsky velmi komfortní řešení, protože poskytují přesnější informace a jasnější odezvu. Pokud jde o konstrukční princip, většinou jsou digitální klíče v podstatě torzní typy. Opatřeny jsou displejem a alarmem, který poskytuje velmi účinnou a výraznou signalizaci. Nicméně vzhledem k principu je i zde možné překročení nastaveného krouticího momentu, proto musí práci včas zastavit samotný uživatel.

Jak nastavit momentový klíč?

Konkrétní manipulace s klíčem se může lišit podle toho, o jaký typ jde. U digitálních modelů je většinou elektronické ovládání, které je přesné a pohodlné. V hobby sféře nejpopulárnější ráčnové čili pružinové klíče však mají poměrně specifický způsob ovládání.

Klíče mají dvojí stupnici. Jedna je pevná, přímo na těle rukojeti (na „tyči“), druhá je otočná, na madle. Pevná stupnice ukazuje hodnoty krouticího momentu v Nm s různými odstupy, které nejsou v celých desítkách a jsou značně široké. Na stupnici je např. hodnota 70 a potom až 105 Nm. Ale co když potřebuji hodnotu např. 90 uvedenou v technické dokumentaci jako optimální pro danou aplikaci?

Nyní je třeba použít druhou, tedy otočnou, stupnici. Otáčením ji srovnám s ryskou nižší hodnoty (tedy 70). Středová čára pevné stupnice by měla být rovnoběžná s nulovou hodnotou otočné stupnice. Pak otočnou stupnici natočím o potřebnou hodnotu navíc – tedy na hodnotu 20. 70 Nm na pevné plus 20 Nm na otočné stupnici mi dají dohromady požadovanou cílovou hodnotu 90 Nm.

I když to zní složitě, je to velmi jednoduché a základní princip je u ráčnových klíčů víceméně stejný, takže když tento systém pochopíte, budete umět ovládat prakticky jakýkoli model.

Rozsah krouticího momentu

Momentové klíče mohou nabízet různorodý rozsah nastavení krouticího momentu. Menší klíče pro většinou nabídnou rozsah mezi 2 až 20 Nm. Větší klíče vhodné i pro výměnu kol auta už mají rozsah ve vyšších desítkách až nižších nebo i vyšších stovkách Nm. Průmyslové a hydraulické klíče mohou dosahovat i tisícových hodnot. Vždy tedy při výběru přemýšlejte o tom, na co budete klíč nejčastěji používat a podle toho uvažujte i o adekvátním rozsahu krouticích momentů.

Jaký krouticí moment je třeba k utažení šroubů kola automobilu?

Asi tušíte, že odpověď zde není zdaleka jednotná, jinak by se mohl prodávat univerzální klíč s jedním nastaveným krouticím momentem. Hodnoty se liší podle značky, modelu vozu, ba i podle toho, zda jde o kola ocelová či hliníková.

Obecně vzato však zřejmě vůbec nejnižší cílové utahovací hodnoty začínají na 70 Nm, nejvyšší kolem 200 Nm, výjimečně je u některých vozů vyžadován moment i např. 240 Nm. Zcela nejčastěji se však hodnoty pohybují mezi 90 a cca 170 Nm.

Velikosti klíčů

Podobně jako rozsah se i velikost klíčů liší podle způsobu použití a tyto dvě hodnoty spolu typicky korelují (tedy větší klíče nabízejí vyšší hodnoty Nm). Například pokud budete klíč používat především na utahování šroubů kol u automobilů, typickou volbou jsou 1/2“ klíče. Pro menší šrouby na autech je vhodný 3/8“ klíč. Klíče velikosti 1/4“ jsou základní volbou pro údržbu jízdních kol, ale i motocyklů nebo zahradní techniky. Velké 3/4“ klíče pak najdou uplatnění u velmi velkých šroubů (nákladní vozy apod.).

Je třeba klíč po použití „povolit“?

Minimálně u klasických ráčnových klíčů se tento postup skutečně velmi často doporučuje. Pružina tak nemusí být v neustálém napětí, což může prodloužit životnost a přesnost nástroje. Doporučujeme taky chránit klíč před prudkými výkyvy teplot a extrémními teplotami.

Je nutné klíč kalibrovat?

Momentové klíče jsou nakalibrované podle normy z výroby. Při běžném hobby použití zpravidla není nutné provádět novou kalibraci, natož v nějaké pravidelné, kratší periodě. Je to poměrně zbytečné. O kalibraci lze uvažovat, pokud klíč někde hodně dlouho (roky) ležel a nevíte, v jakém je stavu či za jiných specifických okolností. Pravidelnější kalibrace je na místě v profesionální a průmyslové sféře, kde jsou klíče vystaveny intenzivnímu zatížení a je vyžadována maximální přesnost.

Ceny momentových klíčů

Kolik stojí kvalitní momentový klíč? Ceny se velmi liší podle konstrukčního typu klíče, velikosti, zpracování, ale samozřejmě i podle toho, zda jde o klasické mechanické, nebo pokročilejší digitální modely. Na jakou investici se tedy připravit?

Momentové klíče do 500 Kč

V této relaci jde typicky o mechanické, nejčastěji ráčnové, momentové klíče – a to nejčastěji 1/4 nebo 3/8 velikosti s krouticím momentem nejčastěji do cca 100 Nm. Vhodné jsou pro hobby použití, údržbu jízdního kola, zahradní techniky a další podobné aplikace.

Momentové klíče do 2 000 Kč

Tato relace už nabízí velmi široký a komplexní výběr klíčů různých velikostí, zejména jde o klíče 1/2 vhodné pro kola osobních aut. Stále jde však vesměs o mechanické klíče.

Momentové klíče nad 2 000 Kč

Klíče pro náročnější použití, průmyslové, profesionální nebo digitální momentové klíče. Včetně velmi velkých a robustních či hydraulických klíčů s vysokým krouticím momentem.

Nejlepší značky momentových klíčů

Které značky momentových klíčů patří k nejoblíbenějším a nejosvědčenějším na českém trhu?

  • Extol – Známá a velmi populární značka nářadí s velmi dobrým poměrem ceny a výkonu.
  • Tagred – Výrobce nářadí a elektrotechniky. Kvalitní momentové klíče a slušný výběr.
  • Quatros – Velmi významný výrobce momentových klíčů, vynikající sortiment.
  • Yato – Další známá a osvědčená značka s opravdu obrovským sortimentem momentových klíčů různých typů a parametrů.
ProduktInfoHodnocení
#1VOREL Klíč momentový 1/2" 465 mm 28-210Nm
+ Ráčna je vyrobena z prvotřídního CrV materiálu
+ Dlouhodobá spolehlivost a životnost
+ Pravý a levý chod
+ Široký rozsah nastavení utahovacího momentu
do 800 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2YATO Momentový klíč 1/4" 2.5-20Nm
+ Kvalitní pomocník do každé dílny
+ Vyroben z legované oceli
+ Ráčna s 1/4" čtyřhranem
+ K dispozici aretační šroub
do 1500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3NAREX 791128 Klíč momentový 1/2" ohybový
+ Precizně zpracovaný klíč z CrV materiálu
+ Rozsah 40-200 Nm
+ Vhodný i do hůře přístupných míst
+ V praktickém pouzdru
do 3000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4EXTOL PREMIUM klíč momentový, 1/2", CrV, 910184
+ Kvalitní momentový klíč s precizním provedením
+ Široké nastavení momentu
+ Prvotřídní CrV materiál
+ Dlouhá životnost a spolehlivost
do 1000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Sixtol Mechanic Torque 1, 1/2“, 28-210 Nm
+ Robustní momentový klíč
+ Vyroben z odolné nástrojové oceli
+ V praktickém plastovém pouzdru
+ Dobrá cena
do 650 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Iso Trade Klíč momentový Premium 1/4
+ Má pevnou ocelovou konstrukci
+ Snadné nastavení točivého momentu
+ Multifunkční ráčnový klíč
+ Pro čtyřhranné, šestihranné šrouby, háky, motocyklové matice
do 500 Kč
⭐ 92 % Číst recenze
0 Sdílení