Mezinárodní den dětské knihy: Místo mobilu přečtěte svému dítěti knížku

Každý rok se koná 2. dubna po celém světě, na počest narození dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, Mezinárodní den dětské knihy. Knížky jsou součástí našeho života a je potřeba lásku ke čtení pěstovat už od dětství. „Rodina má na vztah dítěte ke knihám největší vliv,“ řekla v rozhovoru pro NašeTéma Mgr. Zdenka Bartošová z oddělení pro děti a mládež v knihovně Kutná Hora.

Reklama

Redakce NašeTéma (R): Od kdy a proč číst dětem knížky?
Zdenka (Z): Určitě od narození. Čtení knížek podporuje kognici, slovní zásobu, schopnost soustředění a porozumět textu, ale i vztah mezi rodičem a dítětem. I když se dítě jen dívá, jak čte knížku rodič, tak zjišťuje orofaciální stimulace, což je, jak se při mluvení hýbe jazyk nebo jak dýchat. Je super, když se vytvoří ze čtení knížek rituál na uspávání, který má smysl i pro vytvoření lepších podmínek pro spánek.

(R): Je v dnešní době médií zájem dětí číst knížky a chodit do knihovny?
(Z): Já myslím, že zájem je, ale záleží to hodně na rodičích. Jestli chodí rodiče do knihovny, chodí i děti do knihovny. Spousta dětí si k tomu dojde v určitém věku samo. Jsou děti, které knihy milují i přes to, že mají přístup k nějakému tomu médiu. Stále si chodí děti půjčovat knížky.

(R): Vnímáte za svou 12letou kariéru v knihovně rozdíly?
(Z): Za ty roky mám pocit, že je to kontinuální. Máme novou knihovnu a přijde mi, že lidí chodí více. Děti si tady rádi hrají, možná je to i prostředím, které je moderní a má co nabídnout. Kromě knížek půjčujeme i časopisy, Kouzelné čtení s Albi tužkou, Montessori knihy a další vzdělávací hry. Máme projekt BOOKSTART: S knížkou do života, na který chodí pravidelně komunity maminek s dětmi. Dále do knihovny chodí dětské skupiny, mateřské školky a žáci základních škol. Spolupráce se školami funguje i tak, že kolegyně chodí za nimi. Minimálně prvňáčci z kutnohorských škol jsou tady všichni.

(R): K Mezinárodnímu dni dětské knihy se váže známý projekt Noc s Andersenem. Pořádá ji i knihovna v Kutné Hoře. Můžete nám přiblížit program této události?
(Z): V Kutné Hoře proběhla Noc s Andersenem minulý víkend, konkrétně v pátek 22. dubna. Každá organizace má jiný program. Náš projekt „Za písmenky do knihovny“ je v rámci celostátního projektu „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka“, který je určen pro děti v 1. třídě. Děti chodí do knihovny nebo kolegyně za nimi do třídy a v průběhu roku se vidí třeba pětkrát. Na konci máme pasování na čtenáře v Kostele sv. Jana Nepomuckého, kde dostávají děti průkazku do knihovny, skládají slib, že nebudou nikdy ubližovat knížkám a budou mít knížku v úctě. Dostanou knížku, která je vydaná jen pro prvňáčky.

Je to po celé republice, knížka se nesmí dostat do fondu knihkupectví, protože je vyloženě psaná pouze pro tyto děti. Následně dáváme druhákům přihlášky na Noc s Andersenem a losujeme, kdo tady za odměnu bude spát. Pro děti máme připravené různé hry na určité téma. Překážková dráha, vědomostní hry, spojují obrázky s textem, pohybové a logické hry, samozřejmě je tam i knížka. Loni to byl Ferda Mravenec a letos bylo téma Voda, protože byl Mezinárodní den vody. Dělali jsme například velké koláže s rybami, četli jsme si a na konci děti dostávají i dárky, které si odnesou domů.

(R): Jak mám dítě namotivovat a dostat ke knížce, když nechce číst?
(Z): Já si myslím, že děti knížky baví už od malička, pokud jim do toho rodiče nehodí právě to médium. Listovat leporela, otevírat okénka, točit něčím, to tenhle druh knížek v sobě má a děti to mají rádi. Jak je namotivovat? Určitě by si měly děti knížku vybrat samy. Spousta z nás má tendenci říkat: „To je Disney, to se mi nelíbí, nemá to hezké obrázky“. Ne, nechat dítě vybrat si knížku a akceptovat to, že budete třeba číst jednu a tu samou knížku půl roku dokola. Knížka je skvělým dárkem k Vánocům nebo narozeninám. Říct dítěti, že chodit do knihovny je výjimečné místo, kde si může vybrat ze spousty knížek.

Úplně nejlepší je, když vidí dítě číst rodiče. Místo rolování v telefonu si rodič sedne s knížkou a dítě ho vidí. Důležité je, že knížky doma jsou a je tam možnost si ji vzít. Čtení knížek je super pro rozvoj slovní zásoby. Dítě má schopnost vydržet u příběhu, rozvíjí se mu abstraktní myšlení, ale určitě ho nenutit. Některé děti nechtějí číst přes den, ale bez pohádky neusnou. A to je právě ten kontakt rodiče a dítěte. Udělat z toho rituál, spojit to s něčím příjemným.

Knížky v knihovně máme rozdělené na předškoláky, první a druhá třída, pak jsou knížky pro děti od 12 let a pro dospělé. Když se dítě naučí číst, tak to určitě neznamená, že si bude číst samo a bude vědět, o čem text je. Klidně čtete dítěti knížky do 12 let. Postupně můžete třeba dítěti nabídnout i to, co baví vás, a střídat to s tím, co baví jeho. Děti baví komiksy a je škoda, že některé paní učitelky ve školách to neakceptují. Přitom číst komiks je ještě těžší než číst klasickou knížku, protože se musí naučit, že bubliny jdou za sebou. Dítě také musí vnímat děj a obrázek. Čtení komiksů je vizuálně náročné. Spousta dětí přejde z komiksu ke klasickým knížkám snadněji. Nebránila bych se Kouzelnému čtení, kde je Albi tužka. Samozřejmě je lepší, když čtete vy. U tužky pak chybí sociální kontakt.

(R): Co má na rozvoj čtení u dětí největší vliv?
(Z): Můj názor je, že největší vliv mají rodiče. Jak si s dítětem povídáme, jak se s ním zpívá. Děti milují říkanky, básničky, typické paci paci. Je třeba je obklopit je knížkami. Pro ty nejmenší jsou k dispozici černobílé knížky s červenou barvou, kterou začínají brzy vnímat. Parádní jsou i leporela, která rozvíjí jemnou motoriku.

V soutěži Městská knihovna roku 2023 získala Městská knihovna Kutná Hora první místo. Knihovna nabízí pro děti projekty, jako je už zmíněný BOOKSTART nebo Noc s Andersenem. Dále pořádá besedy se spisovateli a ilustrátory.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama