Hlavní obsah
Jídlo a pití

Popcorn: Dnešní oblíbenou dobrotou Aztékové uctívali bohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

popcorn

Historie popcornu sahá až pět tisíc let dozadu. Aztéčtí indiáni mu přisuzovali magickou moc. Kdy dosáhl největšího rozmachu a co je na něm skvělé?

Článek

Také patříte k milovníkům popcornu? Že si bez něj nedovedete představit zážitek z filmu v kině? Máme to podobně. Tahle kukuřičná dobrota zažila svůj nevětší rozmach už na konci 19. století. Američan Charles Cretors představil roku 1885 na výstavě v Chicagu svůj vynález. Komerční stroj na výrobu popcornu. Do té doby si křupavou dobrotu lidé vyráběli doma. Cretorsův vynález doslova dobyl svět.

Foto: pixabay

Přístroj na popcorn

Z ulic, kde jste si od té doby mohli koupit hotový popcorn v mnoha příchutích, se dostal později do kin. Evropa popcorn objevila spolu s Amerikou. Populární byl hlavně 50. letech minulého století. V Americe v té době slavila úspěch autokina a objevily se první fast foody. Kromě hamburgerů a coly jste si mohli do auta z okénka prodejny koupit právě popcorn. Stačilo potom jen zaparkovat auto a užít si film a sladkou nebo slanou dobrotu. Popcorn v této podobě známe všichni, ale málokdo ví, že tyto kukuřičné pukance znali již před 5000 lety indiáni v Peru. Pražili je v písku, který nahřívali nad ohněm. Pukání zrn je fascinovalo natolik, že mu přičítali magické vlastnosti a trávili čas pozorováním změny kukuřičných zrn na nadýchané pukance.

Foto: pixabay

Aztékové si jimi zdobili obřadní čelenky

Aztéčtí indiáni používali vypukanou kukuřici i jako ozdobu na obřadní čelenky a náhrdelníky. Zdobili se jimi při obřadech a náboženských rituálech. V Americe je stále zvykem navlékat na vánoce řetězy právě z popcornu. Jeho obrovskou výhodou je neutrálnost chuti. Můžeme si udělat zdravou dobrotu doma, jen z vypukaných jader a trochy másla. Nebo se můžeme nacpat spoustou kalorií a nezdravých barviv. K dostání jsou všechny možné chutě, karamel, jahoda, vanilka, kiwi a další ovocné chutě.

Foto: pixabay

varianta plná barviv

Nebo slané varianty, sýrové, slaninové, máslové se solí. Jak si jen budete přát. Popcorn se stal součástí sledování příběhů natolik, že vstoupil i do hovorové mluvy. Když někdo vypráví těžko uvěřitelný nebo dlouhý příběh, ozve se občas hláška: „Počkej, dojdu si pro popcorn!“

Zdroj: časopis History revue, vydáno: 7. červenec 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz