Jiří Zahajský: Na sklonku života snídal malé pivo a panáky vodky. Láska s Janou Brejchovou mu do smrti nebyla odpuštěna

Jiří Zahajský
Zdroj: Profimedia
Dokáže zkušený vyšetřovatel vypátrat zmizelého továrníka a jeho zákazníky, kterým po jeho zázračné masti znovu narostly vlasy?
Jméno inspektora Trachty jsme se nikdy nedozvěděli.
Snímek vznikl na motivy divadelní hry Vražda v salonním coupé.
S hlavní rolí se mohl Svěrák rozloučit. Zbyl na něho pouhý štěk.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo by neznal sympatického vousáče, který svůj hlas propůjčil třeba Clintu Eastwoodovi nebo Budu Spencerovi? Řeč je samozřejmě o herci Jiřím Zahajském, který to neměl v životě rozhodně lehké. V mládí musel čelit milostným pletkám, ve stáří se zase dlouho trápil v bolestech, než odešel na druhý břeh.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 03. 2024 11:00

Jiří Zahajský působil v Divadle na Vinohradech a v Divadle za branou. Byl rovněž dlouholetým členem Činoherního klubu. Objevil se také v řadě komediálních i vážných rolí, a to jak v televizní tak i filmové tvorbě.

Kamila Moučková

První vážnou známostí Zahajského se stala známá televizní hlasatelka Kamila Moučková. On byl bezdětný a stále svobodný neznámý herec. Ona o pár let starší populární televizní tvář, po dvou rozvodech a se třemi dětmi. Ani jednomu to nevadilo. Byli do sebe hodně zamilovaní, a to pak jdou všechny překážky bokem. V roce 1968 se jim mělo dokonce narodit společné dítě. Kamila se ale rozhodla těhotenství přerušit. Naštěstí našla u Jiřího podporu. Vysvětlila mu, že se na čtvrté dítě prostě necítí. Nezvládla by to. Souhlasil s tím, že ona sama to ví nejlépe. Další dítě spolu již ale neměli.

Přesto spolu prožili krásných jednatřicet let, Jiří byl Kamile velkou oporou v době, kdy kvůli perzekucím po roce 1968 musela vykonávat podřadné práce. Pak ale Kamilu opustil kvůli její kamarádce Janě Brejchové, což velmi těžce nesla. Brala to jako velkou zradu - od milovaného člověka i blízké přítelkyně. Nikdy se s tím nevyrovnala a neodpustila jim ani na smrtelné posteli.

Osudný Silvestr

Jak se Jiří seznámil s Janou? Během silvestrovských oslav v roce 1992. To ji s Kamilou pozvali na jejich chalupu na Kokořínsku, kterou dávali roky a roky vlastními silami dohromady. O půlnoci, posilněni několika panáky, se políbili. Brejchová chtěla vycouvat, protože věděla, že to dopadne špatně. Navíc nechtěla ublížit Kamile.

Jenomže se s ním cítila moc hezky a bezpečně. A to v té době moc potřebovala. Vzali se v roce 1997. To už bohužel nežila Jiřího maminka, která si Janu velmi oblíbila. Přála si, aby měli svatbu. Jirkovi by tak konečně skončila staromládenecká léta.

Jiří Zahajský zemřel v bolestech

Obyvatelé vesnice Konrádov na Kokořínsku, tedy zejména štamgasti místní hospody s názvem V Ráji, vzpomínali na herce jako na vzácného hosta, který podnik vždy rád navštěvoval ráno, když ještě bylo "oficiálně" zavřeno. Poručil si vždy malé pivo, které pak proléval panáky vodky, což byla jeho snídaně.

Ke všem se vždy choval přátelsky a nikdy nezapomněl na vtipnou historku. Alkoholem se ale zřejmě snažil utišit bolesti spojené s rakovinou prostaty, které podlehl v roce 2007. Do hospůdky ale chodil do poslední chvíle, i když už byl značně pohublý. Dožil se pouhých 68 let.

Na Jiřího Zahajského se můžete podívat ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný, který v sobotu30. března vysílá v 15:10 FTV Prima.

Zdroje informací:
Wikipedia..org: Jiří Zahajský
Ženy.iprima.cz: Jiří Zahajský čekal dítě s Moučkovou. Vzal si její kamarádku, otcem se nikdy nestal
Ženy.iprima.cz: Zahajského s Moučkovou dala dohromady Švorcová. Brejchová ho sbalila na jejich chalupě
Blesk.cz: Manžel Jany Brejchové Jiří Zahajský - Snídal panáky vodky!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články