Hlavní obsah
Cestování

Co můžete čekat od dovolené na Kapverdách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

pláž

Co můžete čekat od dovolené na Kapverdách? Jací jsou domorodí Kapverďané a je lepší zůstat v resortu, nebo se můžete bez obav vydat poznávat africkou kulturu?

Článek

Co čekat od dovolené na Kapverdách? Letáčky s překrásnými plážemi nelžou, Kapverdské ostrovy se opravdu pyšní jedněmi z nejkrásnějších pláží na světě. Sama jsem ostrovy coby letuška i turista navštívila mnohokrát. Byla jsem na obou turisticky známých ostrovech, Salu i Boa Vistě. Díky českému známému, který se stal jako první Čech kapverdským rezidentem, znám i život všedních Kapverďanů. Tomu bych se ovšem ráda věnovala někdy příště, třeba i v rozhovoru se svým známým. Budu ráda, když mi do komentáře v tomto článku napíšete otázky, které byste od něj chtěli zodpovědět. Třeba, jaké to je pořídit si nemovitost na Boa Vistě, jak je to s právní stránkou věci, kolik stojí dům na pláži nebo jak vypadá jeho všední den.

Foto: pixabay

solná farma

Teď se již ale věnujme tomu, co čeká běžného turistu, který navštíví ostrovy s cestovní kanceláří. Nejprve je potřeba zmínit, že přestože Kapverdy náleží k Africe, ještě do sedmdesátých let minulého století patřily k Portugalsku. S evropskou kulturou jsou si proto velmi blízké. Můžete si tu vyzkoušet Afriku s evropským pocitem bezpečí. Kromě turistů a několika Evropanů, kteří si zde zakoupili nemovitosti a tráví zde dovolené nebo třeba důchod, potkáte domorodce a přistěhovalce z pevninské Afriky. Především z nedalekého Senegalu.

Foto: pixabay

domorodá číšnice

Domorodí Kapverďané se považují za civilizovanější Afričany a jsou na svůj původ velmi hrdí. Jsou to potomci afrických otroků Portugalců nebo Holanďanů, kteří ostrov využívali k třídění otroků nebo k těžbě soli. Jak už název napovídá, sůl se těžila především na ostrově Sal. Šlo o sůl mořskou, která se získávala odsolováním mořské vody. Ještě stále si můžete udělat výlet k solným polím v chráněné oblasti. Nebo přímo k solnému jezeru. Je to jedna z největších atrakcí na ostrově Sal. V jezeru se můžete vykoupat i natřít léčivým bahnem. Díky minerálům a vysokému obsahu soli má bahno stejné účinky jako bahno Mrtvého moře.

Foto: pixabay

vesnice na Salu

Cesta na Kapverdy trvá mezi 6-7 hodinami, podle toho, jestli vás čeká mezipřistání na druhém z ostrovů. Po vystoupení z letadla bude třeba vystát frontu na víza a kontrolu pasů. Cestovní kanceláře nabízí možnost zakoupení víz dopředu. Nijak vám to ale výstup z letiště neurychlí. Stejně vás budou kontrolovat a platba v hotovosti je rychlá. Platí se v eurech. Na týden je to necelých 40,- euro na osobu. Nebojte se, celní úředníci jsou milí a do patnácti minut byste měli být před letištěm. Tam na vás bude čekat delegát a odvede vás k autobusu. Cesta na hotel trvá asi půl hodiny. Nečekejte krajinu plnou zeleně. Kapverdy, (tedy Sal a Boa Vista) nemají vlastní prameny pitné vody. Spoléhají na déšť a toho není v této oblasti mnoho. Zeleň vás bude čekat v zavlažovaném resortu hotelu.

Foto: pixabay

hotelový resort

Skutečnou krásu poznáte, jakmile obléknete plážové oblečení a sejdete k oceánu. Má zde až neskutečnou barvu. Od tmavé modři přes tyrkysovou až po světle modrou. Vyhřátý bělozlatý písek na širokých, kilometry dlouhých plážích vybízí k procházkám i lenošení. Po pláži běhají kapverdští psi. Nemusíte si jich všímat. Občas vyhledávají stín pod lehátky turistů a v době oběda loudí kousky masa a ryb z grilu. Nejsou to smutní, opuštění psi. Ani nejsou zlí. Klidně je můžete hladit. Žijí si svůj africký volný život. Přes den na pláži a večer jdou ke svým lidem. Někteří mají obojky, jiní jen malou, vytetovanou značku na břiše. Hotely jsou čisté a luxusní. Majitelé, většinou Evropané si zakládají na vysoké úrovni.

Foto: jana vesela

brouzdání mezi žraloky

Na Kapverdách je bezpečno, večer si můžete vyjít poznávat jinou kulturu a nemusíte se bát. Bary a kavárny vypadají jako mix Afriky a koloniální architektury 19. století. Převládají africké „kostky“ nalepené na sebe. Na ulici si můžete koupit suvenýry většinou přivezené ze Senegalu. Typická pro Kapverdy je káva, tuňákové konzervy, víno a třtinová pálenka, které říkají grog. Je buď bílá, nebo červená.

Nepostradatelným suvenýrem je náramek spletený z barevných provázků s nápisem NO STRESS nebo HAKUNA MATATA, což má stejný význam. Na počkání vám upletou i náramek s vaším jménem. Můžete si vybrat i barvu korálků. Nenechte se ošidit. Náramek koupíte většinu za 2,- eura. Prodavač to nejspíš zkusí a řekne si o cenu mnohem vyšší. Na obou ostrovech je několik míst, které můžete navštívit. Cestovní kanceláře vám nabídnou různé výlety. Na Boa Vistě stojí za vidění Santa Monica. Překrásný pláž, kde při troše štěstí uvidíte v oceánu karety nebo dokonce velryby. Pěkný výlet je k vraku lodi. Leží na mělčině a můžete si jen prohlédnout pěkně zblízka.

Foto: pixabay

vrak lodi

Na Salu už jsem zmínila solné jezero. Krásný a dobrodružný výlet je i za žraloky citronovými. Na korálovém útesu vám kolem nohou budou plavat mláďata těchto krásných tvorů za přihlížení jejich velkých matek hned za hranou korálu. Nemusíte se bát, tento druh není člověku nebezpečný ani v dospělosti. Přes léto můžete být součástí záchrany karet na želví farmě. Od nočního pozorování kladoucí matky až po sledování líhnutí mláďat. Záleží, kdy zrovna ostrov navštívíte. Každopádně spokojení budou „plážoví povaleči“ pod slunečníkem s knihou nebo časopisem, s barem za zády a skvělým, čerstvým jídlem se tu budete cítit skvěle.

Foto: jana vesela

plážový povaleč

Počítejte s tím, že na Kapverdách fouká. Není to nijak drastické, přes den je touto dobou na ostrovech okolo 30 stupňů ve stínu. Nezapomeňte se proto chránit před spálením. Díky větru je pocitová teplota o něco nižší a můžete se lehce připéct. Napadá už mě jen poslední rada. Až půjdete k celní kontrole před cestou domů, nenechte si v příručním zavazadle zapalovač. Na rozdíl od evropských letišť vám jej tady hned zabaví.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz