Hodnoty cukru v krvi: Tabulka pro měření glykemického indexu

Krevní cukr a jeho hodnoty bychom měli znát z několika praktických důvodů. Prvním je prevence a kontrola cukrovky, která je vážným zdravotním stavem spojeným s mnoha komplikacemi, jako jsou srdeční choroby, problémy s ledvinami a zrakem či nervy. Také díky jeho měření snáze poznáme, jestli naše snaha o jeho kontrolu padá na úrodnou půdu. Jak se ale glykemie měří? A jaké jsou její hodnoty u zdravého a nemocného člověka?

Glykemie je termín používaný k označení hladiny cukru v krvi. Tato hodnota udává koncentraci glukózy, což je hlavní zdroj energie pro buňky. Normální hladina glykémie je klíčová pro udržení správného fungování těla a metabolismu, přičemž příliš vysoké nebo příliš nízké hodnoty mohou způsobit zdravotní problémy. Glykemie se měří pomocí krevního testu, často nalačno, a je důležitá pro diagnostiku a monitorování metabolických onemocnění, jako je cukrovka.

Přečtěte si: Souvisí spolu cukrovka a deprese?

Měření glykemie se většinou řeší jak u zdravých lidí v rámci prevence u ošetřujícího lékaře, tak jako kontrolní mechanismus u lidí, kteří mají prediabetes, cukrovku typu I a cukrovku typu II. Nemocní si pak musí glykémii měřit i několikrát denně a může na ní záviset i množství podaného inzulinu.

hladina glykémie

Už vás ale nebudeme déle mást komplikovanými souvislostmi a termíny a půjdeme se společně podívat, jak podle tabulky vypadá normální glykémie a její hladina u nemocného člověka.

Glykemické tabulky

Když podstupujeme měření, často nám (i v ordinaci lékaře) vyjdou čísla, kterým vůbec nerozumíme. Proto se mrkneme na to, jak by to mělo u jednotlivých kategorií zhruba vypadat.

 

Glykemie v normě Zvýšené riziko cukrovky Vysoká pravděpodobnost cukrovky
Hladina glykemie nalačno do 5,5 mmol/l od 5,6 do 7,0 mmol/l 7,1 mmol/l a více
Hladina glykemie po jídle do 7,5 mmol/l od 7,6 do 11,0 mmol/l 11,1 mmol/l a více

Když se posuneme v tématu dál, následující tabulku mohou využít při měření přímo diabetici.

Výborně léčený diabetes Uspokojivě léčený diabetes Neuspokojivě léčený diabetes
Hladina glykemie nalačno od 4,0 do 6,0 mmol/l od 6,1 do 8,0 mmol/l 8,1 mmol/l a více
Hladina glykemie po jídle od 5,0 do 7,5 mmol/l od 7,6 do 9,0 mmol/l 9,1 mmol/l a více

Hypoglykemie a hyperglykemie

hypo a hyperglykemie

Všichni, ale lidé s prediabetes a diabetes obzvlášť, si musí dávat pozor na hyperglykemii a na hyperglykemii. To jsou názvy, které označují příliš vysokou hladinu krevního cukru, nebo naopak její nebezpečné snížení.

Pokud je krevní cukr příliš nízký, může se objevit třes, zmatenost, pocení, bušení srdce, rozostřené vidění a další komplikace, včetně bezvědomí, které vyžaduje okamžitou pomoc lékaře. Na zvýšení krevního cukru v této chvíli docela dobře pomáhá například hroznový cukr, který by měli diabetici nosit neustále u sebe. Také může pomoci trocha džusu a sušenka na dojedení.

Vysoká glykemie se naopak projevuje žízní, častým nutkáním na močení, únavou a podobně. V takové chvíli může být největším pomocníkem pohybová aktivita, správně nastavená dieta a časování správně naměřených porcí jídla, podání inzulinu (pokud ho musíte brát) a podobně. Z dlouhodobého pohledu pak můžete diabetickou dietu a zdravý životní styl doplnit třeba i přírodním doplňkem stravy na podporu normální hladiny krevního cukru.

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené keto diety pro rok 2024    ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel    ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků

Srovnání keto diet

Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář