InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Den dětí 2024

    neděle 26.5 14:00 - Lomnice nad Lužnicí, Hřiště TJ Tatran

  • Den dětí v Táboře

    neděle 26.5 14:00 - Amfiteátr Tismenické údolí Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Levné potraviny v rakouském Gmündu brali Jihočeši útokem i o Velikonocích. Pět balíků minerálky jim zaplatí naftu z Budějovic a zpět

 Autor: Radek Šíma

    Autor: Radek Šíma

GMÜND - Káva, těstoviny, rýže, sýry, okurky, klobásy, minerální vody, ale i prací prostředky či parfémy. To je, mimo jiné, artikl, který pravidelně táhne Jihočechy za nákupy do Gmündu v Dolních Rakousích. A jinak to nebylo ani s letošními velikonočními nákupy.

 

Za vybraným levnějším a mnohdy kvalitnějším zbožím do města v česko – rakouském příhraničí vyráží již řadu let například Miloslava Daňková z Českých Budějovic. Naposledy sem zavítala o Velikonocích brzy ráno v sobotu 30. března. „Mám spočítáno, že při nákupu pěti balíků perlivé vody po šesti kusech ušetřím oproti obchodu v krajském městě při dnešním kurzu eura téměř 260 korun. Za to doma natankuji zhruba sedm litrů nafty, což mi bohatě stačí na cestu z Budějovic do Gmündu a zpět," uvedla Daňková.

Ceny má za ta léta už v oku a navíc si doma i v zahraničí schovává účtenky. Proto jí nečiní problém udělat porovnání části dalšího artiklu, který si v Rakousku pořídila. „Třeba půlkilová káva tu vyjde zhruba o 150, kilo těstovin o 50, kilo rýže o 35, 250 gramů tuku na pečení o 25, kilo klobásy o 80, kilo Ementálu o 150, půl kilový cornflex o 30, půllitrová sklenice kyselých okurek o 40 či dvacetidekový čokoládový zajíc o 20 korun levněji," vypočítává.

Kromě potravin pořizuje Daňková v Gmündu často i drogistické zboží. „Zejména jde o toaletní papír, kuchyňské utěrky, papírové ubrousky, prací gel či aviváž. Zde lze rovněž ušetřit na jednotlivých položkách i desítky korun a ve finále se to v souhrnu samozřejmě nasčítá. Navíc jsem tu dnes koupila kamarádce k narozeninám i parfém Bruno Banani. Oproti Budějovicím byl levnější o 105 korun," upřesnila rodačka z krajského města.

Jezdí sem i chalupáři z Prahy

Do města v česko – rakouském příhraničí zavítali v sobotu za nákupy i manželé Mrázovi z Jindřichohradecka. „Jezdíme sem sice jen nárazově, ale o to víc si toho chceme vždy odvézt. Takže se tu otočíme v krámu s vozíkem třeba i dvakrát. Vybrané druhy zboží jsou tu kvalitnější a pro nás i cenově výhodnější. A to máme mnohem menší platy než v Rakousku," sdělili při nakládání zboží do auta Mrázovi.

Na parkovišti u obchodní zóny v Gmündu stála o velikonoční sobotě i auta s pražskou poznávací značkou. Často se jedná o lidi, kteří mají v Jihočeském kraji třeba chalupu. „Před časem jsme si s manželkou pronajali menší stavení v Novohradských Horách. Když jsme se ptali sousedů, kde se tu dá nejlépe nakupovat, tak nám řekli, že v Gmündu. Nejprve jsme tomu nechtěli moc věřit, ale časem jsme jim museli dát za pravdu. Navíc se dá nádherně koupat v tamních lázních," řekl Milan Pešek z hlavního města.

Diskuse k článku - 53 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 6 7  | Starší příspěvky »
  • Jirka 

    Reagovat

     

    Fialova drahota...

    Vloženo 1.4.2024 13:28:31

  • Jk 

    Reagovat

     

    A za jakým účelem jsou mladí běženci v Evropě bez znalosti jazyka a skoro všichni vyrostli v násilí a válčení..? asi půjdou na Rusa

    Vloženo 31.3.2024 20:55:29

  • Cestující 

    Reagovat

     

    Na stránkách CIZI-LETAKY.CZ můžete srovnávat aktuální ceny v obchodech Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Maďarska až se z vás bude kouřit. Dokonce je tam kalkulačka pro rychlý přepočet v aktuálním kurzu.

    Vloženo 31.3.2024 20:04:19

  • Jk 

    Reagovat

     

    Nepindame, ten binec hned za hranicemi dělají cizinci hlavně z Rakouska,Německa,Ukrajiny. Návštěvníci bordelu,kasin,hotelu,heren jsou hlavně odtud. Ani naše dopravní předpisy nedodržují. U nich je vše hoch,schon, wunderbar a tady dělají jak zvířata sotva přejedou hranice v Dolním Dvořišti. tam dokonce zašli tak daleko,že z bývalé fary udělali hambinec.Ano,v Rakousku je vše krásně upravené za chvíli tam budou očíslovaná i hnojiště a turnikety do lesa,za vše plat! a za odhozeného vajgla dostaneš pokutu sto euro. Ale s běženci si rady neví,to je neřešitelné v cele Evropě.

    Vloženo 31.3.2024 19:56:49

    • Zakuklenec 

      Reagovat

       

      Kdyby byla vůle, tak je řešitelné vše. Jenomže ti, co centrálně rozhodují, mají rozdané jiné noty a podle těch hrají. Migrace je jasně globalisty řízený proces za jistým účelem. Není to žádná náhoda, nebo nějaká shoda okolností.

      Vloženo 31.3.2024 20:17:15

  • Karolína 

    Reagovat

     

    My jezdíme do Rakouska celkem pravidelně. Není to jenom o cenách, ale i o přístupu, čistotě, výběru, kvalitě. Ve chvíli kdy přejeme hranice směrem do Česka tak to je jak rána do palice. Takový binec, neupravené zahrady, okolí domů, jenom kasina a bordely. Hlavně, že tu "pindáte" o vlastenectví.

    Vloženo 31.3.2024 19:36:17

« Novější příspěvky 1 2 3 4 6 7  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace