Hlavní obsah

Státní zaměstnanci si polepší možná už letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři zastupující státní zaměstnance od začátku roku buší na dveře předsedy vlády Petra Fialy (ODS) a požadují vyšší platy. Premiér zatím výzvy k jednání neslyší, ale koaliční ministři podle informací Novinek chtějí o penězích jednat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zástupci vlády na výjezdním zasedání v Libereckém kraji 13. března 2024. Na snímku Vít Rakušan, Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

„Vláda by po diskusi s kraji a obcemi, protože těch se to bude týkat taky, měla zvážit úpravu platů a zvýšení realizovat,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předsedům koaličních stran už předal analýzu, jak se v posledních letech vyvíjejí odměny ve státní sféře. „Nemalá část platových tříd a stupňů je dnes pod minimální a zaručenou mzdou,“ dodal. Garantovaná mzda by měla letos dosáhnout 19,5 tisíce korun měsíčně, průměr ve státním sektoru je 46 tisíc korun, na ten ale dosáhne jen část z půl milionu státních zaměstnanců.

Nejnižší platy ve státní sféře dostávají nepedagogičtí pracovníci, kuchaři a uklízečky, zaměstnanci v kultuře, na úřadech práce nebo sociální pracovníci. „Nemá logiku zvyšovat plošně, protože v některých oborech už k tomu došlo, například ve zdravotnictví,“ poznamenal Jurečka. Po loňských protestech lékařů, kteří odmítali sloužit přesčasy, dostali od začátku ledna přidáno oni a zdravotní sestry v nemocnicích.

Česká pošta od září zvýší mzdy v průměru o deset procent

Ekonomika

Letos si polepšili i učitelé, kterým vláda slíbila, že jejich průměrný plat dosáhne sto třiceti procent průměrné hrubé mzdy.

Podle šéfa Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře by si velká část lidí ve státní správě zasloužila přidat. Naposledy se to stalo plošně o deset procent v roce 2022. „Podívejte se na úřady práce a sociálky, kde je tristní odměňování, a dneska tam kvůli tomu nedokážou nabrat nové lidi,“ řekl Bednář.

Premiér nereaguje

Odboráři poslali Fialovi dopis, ve kterém upozorňují, že zaměstnancům v důsledku inflace klesla reálná mzda a že řada lidí raději odchází do soukromého sektoru.

„Na konci ledna jsem napsal panu premiérovi a požádal jsem ho o schůzku kvůli odměňování státních zaměstnanců, ale bohužel stále bez reakce,“ podotkl Bednář.

Přidáno by mohli letos dostat i příslušníci bezpečnostních sborů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl od října prosadit zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby o deset procent. „Určitě o tom budeme v koalici jednat,“ řekl Novinkám Rakušan.

Příslušníků ozbrojených sil je okolo 70 tisíc. Pokud by se Rakušanovi podařilo vyjednat lepší odměny, lze očekávat, že by se přihlásili i vojáci. Průměrný výdělek v armádě je sice 45 tisíc měsíčně, ale na ten nedosáhnou vojáci v nižších hodnostech, kteří armádě nejvíc chybí.

„Pokud by se téma otevřelo, nejprve se domluvíme sami, až následně budeme informovat média,“ vzkázala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podobné hlasy znějí i z ministerstva financí. „V případě shody vládní koalice na dodatečném navýšení platů některých státních zaměstnanců by naší prioritou bylo najít potřebné prostředky ve státním rozpočtu bez nutnosti zvýšení schodku,“ uvedl mluvčí ministerstva Stefan Fous. S tím by souhlasil i první místopředseda TOP 09 Jan Jakob. „Osobně si to umím představit stěží, musely by proti tomu jít úspory v jednotlivých resortech,“ podotkl Jakob.

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám