Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Vědci tvrdí, že do deseti let možná budeme znát odpověď na jednu z největších záhad vesmíru. Je to temná hmota

Temná hmota je jednou z největších záhad našeho vesmíru.

Astrofyzici však vědí, že existuje, protože její gravitační přitažlivost ovlivňuje vše ve vesmíru. Navzdory obrovským studiím se však vědcům nepodařilo přiblížit se ke zjištění, co by mohlo být touto záhadnou hmotou. Velká část výzkumu již nespočívá v tom, aby se zjistilo, co temná hmota je, ale spíše aby se řeklo, co to není. Na stejné téma byla zveřejněna studie vědce z Clemsonské univerzity. Nabídl největší zúžení hranic pro temnou hmotu, které vědci dosud vytvořili.

Alex McDaniel ve svém příběhu také poskytuje malý náznak záhadného signálu. Pokud je tento signál skutečný, mohli bychom ho podle McDaniela potvrdit do deseti let.

“Se sběrem dat a novými objevy v budoucnu by se tento malý náznak mohl potenciálně změnit ve velmi jasnou detekci modelu temné hmoty. Temná hmota patří k nejdůležitějším aspektům astrofyziky, přestože o ní téměř nic nevíme. Její objevení by znamenalo obrovský průlom,” vysvětluje McDaniel.

McDaniel a jeho kolegové pátrali po sebedestruktivní temné hmotě, protože detekce jasného signálu by jim umožnila vyloučit mnoho hypotetických částic, o nichž se někteří vědci domnívají, že by mohly tvořit temnou hmotu.

Ve skutečnosti existuje několik modelů temné hmoty. Ty předpokládají, že temná hmota má určitou hmotnost nebo tzv. účinný průřez. Účinný průřez udává pravděpodobnost výskytu určité události v důsledku interakce částic. To může vědcům pomoci odhadnout, co by našli v detekovaném záření gama. Pokud se v záření gama neobjeví, mohou vědci vyloučit konkrétní hmotnosti a účinné průřezy.

“V naší studii jsme spíše vyloučili různé možnosti. Tvrdíme, že temná hmota nemůže mít takovou hmotnost ani účinný průřez. Pokud však porovnáme naše výsledky s předchozími studiemi, začínáme vidět něco, co by se dalo považovat za signál ze studovaných galaxií,” říká spoluautor studie Chris Karwin.

Autor: Stanislav M., zdroj: vedavovrecku, Titulní obrázek: Pixabay.com/Terranaut