Termín „dumb money“, chcete-li „peníze těch tupců“, používá americká byznysová smetánka pro označení minoritních investičních částek od drobných střadatelů. A mimochodem příběh, o kterém vypráví vydařené loňské drama Craiga Gillespieho, režiséra oscarových snímků Já, Tonya a Cruella, se skutečně stal.

Zdroj: Youtube

Jen o něm u nás skoro nikdo neví, protože se odehrál během covidové pandemie v roce 2021 a zároveň tu záliba v investování stále není národním sportem. Také proto musí zaznít, co je to „shortování“ čili „short selling“, pro Peníze těch hlupců klíčové termíny. V totální zkratce se jedná o legální, nicméně predátorský postup velkých dravců a fondů, kteří se slétnou na společnosti se slabou kondicí a špatným výhledem a zaživa je roztrhají na kusy. V případě GameStop se ale podařilo orlům nakopat peří.

Síla diamantové ruky

GameStop je svým způsobem archaická firma, půjčující videohry a prodávající spotřební elektroniku. V online světě je zdánlivě na odpis. Amatérský analytik a nerdovský YouTuber Keith Gill s přezdívkou Kočičák v ní ale viděl potenciál. Proto také do jejích akcií narval všechny peníze své rodiny. A pak předvedl zázrak. S pomocí videí na sociálních sítích se mu podařilo vyvolat jak neuvěřitelnou nostalgii po mládí, kdy byly podobné krámy na každém rohu, tak v návaznosti na odkaz hnutí Occupy Wall Street bouři armády zdánlivě neškodných malých investorů proti neetickému systému. Spojenými silami vyhnali akcie GameStopu do takových výšin, že mocní hráči začali ztrácet miliardy denně. A to byl teprve začátek opravdové bitvy.

Peníze těch tupců

BIOGRAFICKÁ DRAMEDY 

Pokud jedete v investicích, budete okouzleni, pokud ne, alespoň zjistíte, jak vypadá dnešní svět.

Premiéra 31. března na HBO Max

Hrají: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D‘Onofrio, America Ferrera, Myha‘la, Nick Offerman

Režie: Craig Gillespie

USA 2023, 104 min

Zdroj: časopis TV Streaming, HBO

Související články