Hlavní obsah

Vína se pije méně a také ubývá lidí, kteří chtějí na vinohradech pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější data potvrzují, že spotřeba tichého vína dlouhodobě klesá. V České republice tento pokles v loňském roce činil 8,4 procenta. Obdobná je situace i v dalších zemích. Vinařské odvětví se s poklesem spotřeby potýká v důsledku ekonomické situace, změn spotřebitelského chování, klimatu i absence systémových politických rozhodnutí napříč Evropou. To vše má rovněž přímý dopad na pokles výsadby nových vinic, a aktuálně dokonce na snižování výměry stávajících vinohradů.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Rozvoj vinohradnictví stagnuje. Může za to nejistota, která v tomto oboru panuje

Článek

Z dat výzkumné společnosti Consumer Panel GfK vyplývá, že se trh tichých vín vyvíjel v roce 2023 negativně a navázal tak na klesající trend z předešlých let. Objem spotřeby domácností v roce 2023 klesl o 8,4 % a na rozdíl od většiny ostatních kategorií poklesla u tichých vín i průměrná hodnota o 7,5 %. Důvodem je výrazná ztráta počtu kupujících a snížení nakoupeného objemu na domácnost o 2,7 %. Průměrná cena za jeden litr se naopak zvýšila pouze o jedno procento, a tichá vína tak patří mezi kategorie s nejnižším nárůstem průměrné ceny.

Aktuální data o klesajících prodejích a spotřebě jen potvrzují naplnění negativních prognóz z posledních měsíců. Očekáváme přitom, že v letošním roce bude pokles ještě razantnější,“ říká Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky a dodává: „Změny spotřebitelského chování a nižší zájem zejména u mladší generace pociťují všechny státy EU. Do nižších prodejů u nás se pak letos jistě promítne také zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako firemního dárku, které vstoupilo v platnost v lednu. Již pouhé úvahy o zavedení spotřební daně v tuto nevhodnou dobu nadále poškozují obor.“

Klesající spotřebu vína je možné pozorovat napříč trhy. Zpráva Evropské komise odhadovala v loňském roce pokles spotřeby vína v Itálii na sedm procent, ve Španělsku na deset procent, ve Francii na 15 a v Portugalsku dokonce na 34 procent.

Musí to rozseknout vláda. Komise k dani na tichá vína se na ničem nedohodla

Ekonomika

Nové vinice se nevysazují

„Z krátkodobého pohledu je to bohužel odraz současné ekonomické situace, kdy sice vyrábíme stále kvalitnější a ve světě oceňovaná vína, ovšem ceny energií, stagnující platy rostoucí ceny potravin a další obecně známé skutečnosti se odrážejí na prodeji domácích vín. Jednoduše řečeno – když není na chleba, nebudu kupovat víno. Pak je tu ovšem ještě dlouhodobý a mnohem závažnější pohled. Je totiž stále méně lidí, kterým se chce na vinících pracovat, a mladí lidé se nevědomky okrádají o příležitost sdílet společné chvíle nad dobrou skleničkou. Víno, které nás provází po tisíce let, je nápoj společenský a osamělé pití u počítače, kde tráví mladí stále více času, je hloupost. A to je jen na nás, abychom například na degustacích přestali potkávat jen starší nebo vyloženě seniorskou generaci, jak tomu bohužel je,“ řekl Novinkám vinař Tomáš Vican, který v rodinném vinařství obdělává šestačtyřicet hektarů vinic.

Nejistota, mimo jiné i kvůli nejasnostem ohledně spotřební daně, má podle průzkumu Vinařské unie již nyní přímý dopad na pokles výsadby nových vinic a v nejbližších letech i na snížení výměry stávajících vinohradů. „Potýkáme se s klesající spotřebou tichých vín, rostoucími požadavky na ekologizaci vinic i nejistotou ohledně spotřební daně, kvůli kterým nevíme, co nás čeká. Náš obor je přitom extrémně citlivý na změny a vyžaduje pečlivé plánování na řadu let dopředu. U výsadby nových vinic, kdy vinař sklidí první hrozny po čtyřech letech, je v současnosti riziko tak vysoké, že ho většina vinařů nemůže podstoupit,“ řekl Novinkám Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie, která sdružuje téměř tři desítky nejvýznamnějších vinařských společností.

Už druhým rokem rovněž stagnuje výsadba nových vinohradů. Řada vinařů s již dříve získaným povolením s výsadbou vyčkává. „Letos vinice nevysazujeme ani neprovádíme restrukturalizaci vinic, jen jsme vinice klučili a čekáme, jak dopadne boj o zavedení spotřební daně,“ doplnil ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Velkopavlovičtí věnovali soutěžní přehlídku vín výhradně červenému. Chtějí šířit jeho věhlas

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám