Prostějov chce řešit vylidňování centra, zve podnikatele na debatu

  7:58
Tématu úbytku návštěvníků centra a památkové zóny se chce začít věnovat prostějovská radnice. Reaguje tak na odchody několika podnikatelů, byť se podle města zatím daří nacházet do uvolněných prostor nové nájemce.

Centrum Prostějova se stále silněji potýká s vylidňováním (na snímku Společenský dům používající název KaSCentrum). | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

„Vylidňování centra samozřejmě není pouze prostějovský problém. Potýká se s ním také řada dalších měst. Občané dávají přednost nákupním zónám a v památkové zóně jich ubývá,“ řekl primátor František Jura (ANO).

Město proto chce s místními podnikateli hledat cestu, jak současný trend obrátit. A rádo by při tom spojilo síly právě s živnostníky, kteří v centru působí.

V polovině dubna se proto uskuteční setkání zástupců samosprávy s podnikateli z památkové zóny. Primátor zde chce otevřít dialog na toto téma, který by postupně měl vést k návrhu konkrétních opatření.

„Nabízí se například snížení nájmu v prostorách patřících městu, zvažujeme také umožnit krátkodobé parkování v centru. V úvahu připadá rovněž nějaká forma marketingové podpory, aby lidé věděli, co všechno mohou v centru nakoupit a vyřídit, jaké jsou otevírací doby provozoven a podobně,“ nastínil Jura.

Akce proběhne ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou a město na ní bude prezentovat také služby magistrátu pro podnikatele a rozvojové záměry včetně plánovaných investic.

Setkání s podnikateli se uskuteční v pondělí 15. dubna od 17 hodin ve Společenském domě. Zájemci se na něj mohou přihlásit na webu pvcentrum.cz, účast je zdarma.

Autor: