Hlavní obsah
Cestování

Bulharské pobřeží, jižní část; Burgas, Primorsko, Sluneční Pobřeží a Nesebar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Sluneční Pobřeží

Bulharské pobřeží lemované zlatým jemným pískem a teplým Černým mořem můžeme rozdělit do dvou částí. Pojďme se dnes podívat do té jižní, které dominuje čtvrté největší bulharské město Burgas.

Článek

Bulharské pobřeží můžeme rozdělit do dvou částí. Severní, jejímž hlavním střediskem je Varnajižní, které dominuje Burgas. Obě části jsou krásné a každá z nich nabízí dovolenou s koupáním na písečných plážích u Černého moře, které je v létě nejen krásně teplé, ale je dokonce jedním z nejčistších moří vůbec. I když se to u břehu díky zvířenému písku nezdá, viditelnost je v průzračné vodě až 20 m do hloubky. Obě části, severní i jižní si zaslouží samostatnou kapitolu. Tentokrát se podíváme na jih. Předtím si můžeme říci, co mají obě části společného.

Foto: pixabay

nedaleko Burgasu

Doprava: do obou destinací se dostanete letecky asi za hodinu a čtyřicet minut. Nově jsou odlety do Bulharska z Terminálu 2. Většinu letů z České republiky operuje letecká společnost Smartwings. Na palubě vám nabídnou zdarma kelímek vody, ostatní občerstvení je na prodej. Několik dní před odletem vám přijdou do emailu informace o letu a odkaz na webové stránky, kde si můžete objednat občerstvení na palubu jen pro vás. Na krátkém letu asi nemá smysl objednávat si velké jídlo, ale občas se hodí objednat si jídlo pro dítě nebo třeba lahev sektu a něco malého na zobání k vínu.

Foto: pixabay

Ideální doprava do Bulharska je letecky

Čas a počasí: V Bulharsku je o hodinu víc, po příletu si nastavte hodinky. Počasí je podobné jako u nás v létě. Od konce června po celé léto se teploty pohybují mezi 25 a 30 stupni Celsia. Bulharská riviéra se ne náhodou nazývá Slunečným pobřežím. Je zde nejvíce slunečních dní v roce a slunce svítí v letních měsících 11h denně. I tady se můžete samozřejmě setkat s deštěm. Jsme na jihovýchodě Evropy. Na rozdíl od suché oblasti afrických turistických destinací je tady ale bohatá zeleň. Vzduch na Balkáně voní nejen mořem, ale i zelenou trávou, stromy a květinami. Především bulharské růže jsou vyhlášené po celém světě. Z okvětních plátků se vyrábí kosmetika, kterou pod přírodní Bio značkou můžete koupit i u nás v lékárnách.

Foto: pexels

Bulharské růže

Ubytování a jídlo: Pamatuji si, jak jsme v osmdesátých letech navštívili Bulharsko. Spali jsme ve stanech pro tři osoby s předsíňkou v borovém háji. Kemp se jmenoval Les. Na jídlo jsme chodili dva kilometry do společné jídelny s terasou nad mořem. Pobyt ve voňavém lese kousek od moře měl něco do sebe, ale dnes vás čeká mnohem větší pohodlí. Hotelové resorty jsou zmodernizované. Můžete se setkat s architekturou připomínající minulé časy, ale vybavení je nové a moderní. A to i na pokojích. Samozřejmostí je wifi a nové barevné vybavení včetně koupelen. Bulharské jídlo je výborné. Mají skvělé speciality z čerstvé zeleniny nebo mletého masa na grilu. Všichni určitě znají šopský salát, který zde bývá dochucen nejen skvělým balkánským sýrem, ale také pečenými paprikami. Hotely se snaží vyjít vstříc svým hostům a tak tu najdete i českou kuchyni, včetně řízků a omáček. V Bulharsku jsem poprvé ochutnala plody moruše. Koncem června jsou jimi v přímořské oblasti morušovníky obsypané. V České republice je to spíše vzácný strom. Plody připomínají svým vzhledem ostružiny a jsou vynikající a zdravé.

Foto: pixabay

Bulharský salát

Měna a ceny: V Bulharsku se platí místní měnou lev. V přepočtu asi 13,- Kč. Můžete většinou platit i eury, ale v přepočtu se to nevyplatí. Není ovšem problém směnit si eura na leva na místě. Ceny jsou i v rekreačních oblastech velmi podobné těm našim. Ve vnitrozemí jsou ceny až o polovinu nižší. Bulharsko je proto velmi oblíbenou, levnou destinací.

Foto: pixabay

Bulharské letovisko

A teď již slibovaný jih: Slunečné pobřeží, Nesebar, Burgas a dále na jih po fotogenickém pobřeží Primorsko

Burgas: čtvrté největší město Bulharska s největším letištěm. Je starým přístavem, ve kterém sídlí Černomořská flotila. Burgas má také mnoho termálních pramenů, zamilují si jej i milovníci lázní. Daleko města leží stále funkční prastaré lázně Theromopolis. Burgas má svou městskou, písčitou pláž. Ta je oddělená od ruchu města rozlehlým Mořským parkem. Na pláži si tak nebudete připadat jako ve městě. Letovisko si zamilují především milovníci nočního života. Přes den můžete ležet na pláži a užívat si plážový bar, večer vyrazit do víru města a jeho zábavy.

Foto: pixabay

maják v Burgasu

Nesebar: (někdy psané Nessebar) leží jen kousek od Burgasu a je oblíbeným místem pro jednodenní výlety. Je zapsán na seznamu UNESCO a jeho historie sahá až do starověku (5. století př.n.l.). Nejvíce památek se zachovalo z thráckých dob a antiky. Nesebar je nejstarším dochovaným trvale osídleným místem v Bulharsku. Nesebar bývá označován jako město s největším počtem kostelů na obyvatele.

Foto: pixabay

Nesebar

Primorsko: Je nejoblíbenějším cílem českých turistů v Bulharsku. V letní sezoně tvoří Češi zdaleka největší početní skupiny turistů v městě a není proto divu, že naprostá většina restaurací, hotelů či turistických informací má nápisy i v češtině. Primorsko se pyšní dvěma stejně dlouhými (cca 2 km) plážemi. Obě pokrývá jemný bílý písek a na obou najdete plné zázemí. Na sever od centra je pláž širší a větší plná plážových barů a nabídek na vodní aktivity či sporty. Čím dále od Primorska, tím je pláž prázdnější, na samém konci pak najdete pláž Perla, za kterou ještě můžete pokračovat na hezké kamenité pláže ideální pro ty, kteří hledají samotu.

Foto: pixabay

pláž v Primorsku

Sluneční Pobřeží: Je rájem pro všechny druhy cestovatelů. Milovníci nočního života přivítají bary, diskotéky a kasina. Rodiny s dětmi dostatek klidných částí (především na úplném severu v okolí městečka Sveti Vlas nebo na jihu směrem k Nesebaru) a čisté pláže. Na Slunečném Pobřeží najdete jednu velkou přes 8 km dlouhou pláž s jemným zlatým pískem a pozvolným vstupem do moře. Podél celé pláže se táhne dlouhá promenáda plná restaurací a barů a dojdete po ní až do sousedních letovisek Sveti Vlas či Nesebar. Nebezpečné vlny se na Slunečném Pobřeží prakticky nevyskytují. Vstupné na pláž se neplatí.

Foto: pixabay

stará loď na pláži

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz