Před společnou cestou

Když spolu začaly vystupovat, mnozí si půvabné blondýnky pletli, někteří si dokonce mysleli, že jsou dvojčata. Diváky mátly i tím, že se často stejně oblékaly. Narodily v roce 1950. O dva měsíce starší Hana Buštíková dne 2. února ve Valašském Meziříčí, Dana Vlková je z Prahy a narozeniny slaví 8. dubna. Studovala na gymnáziu se zaměřením na francouzštinu, v jejím studiu pokračovala na pedagogické fakultě, kde si k ní přibrala český jazyk. Hana vystudovala stavebku a provádět si sama „stavební úpravy“ doma i na chalupě je dodnes jejím koníčkem.

To, co mají obě společné, je láska ke zpěvu už od malička. Hana jako školačka zpívala ve sboru, hrála na klavír a v době dospívání přibrala kytaru. Na startu její pěvecké dráhy bylo vítězství v pěvecké soutěži, což jí už v sedmnácti zajistilo vystupování v místní kapele. Další úspěch v Třinecké zlaté loutně ji přivedl do rozhlasu, kde se skupinou Flamingo natočila první desku.

Profesionální zpěvačkou se stala na počátku 70. let, když začala zpívat v ostravské folkrockové skupině Bukanýři. V polovině téhož desetiletí se dostala do Prahy a stala se jednou z vokálního tria, které doprovázelo Josefa Laufera.

I Dana jako holčička zpívala ve sboru, a to v rozhlasovém, který vedl Bohumil Kulínský. Už během studií se přidala k „pěveckému křoví“ – Jezinkám, které doprovázelo naše tehdejší hvězdy. Na jednom zájezdu si jí všiml Laufer a vzal si ji jako doprovodnou zpěvačku do své kapely. A tam se dvě budoucí půvabné „květiny“ skamarádily…

Než Kamélie vykvetly

Dřív, než začaly zpěvačky dobývat hudební svět spolu, ještě jim to hravý osud trošku zamotal. Hanka si po třech letech u Laufra na čas „odskočila“ k Jiřímu Kornovi, a když od něho odešla, Dana čekala miminko.

Spolu pak přemýšlely, jakou cestou se dál ubírat. A jelikož v té době byly pěvecké dvojice velmi oblíbené, řekly, si: Proč to nezkusit spolu? A tak začaly Kamélie rozkvétat. Měly štěstí na skvělé zázemí hudebníků, skladatelů a producentů známých jako Petr a Pavel Orm (ORM), i textaře. Ti je začali doslova zásobovat písničkami a Dana a Hana brzy nahrály své první LP.

Dana porodila syna Marka, a pak od 80. let začaly koncertovat, jezdit na turné a vystupovat v zahraničí, hlavně v Německu. Dostaly se i do Japonska na světovou pěveckou soutěž World Popular Song Festival Yamaha (1983). Zpívaly v i němčině a angličtině.

Jak zní jejich známý Robinson v němčině si můžete poslechnout na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Po pěti letech Hana pořídila Markovi „bratříčka“ Davida. Jeho tatínkem byl východní Němec, jeden z mužského dua, které holky potkaly na jednom zájezdě. Dua dokonce společně vystupovala. Hana se za pohledné zpěváka provdala a miminko bylo plánované. Jeho tatínek se však „zapomněl“ v západním Berlíně a cesty mladých manželů se rozešly.

Když máš kamaráda…

Synové obou zpěvaček vyrůstali spolu, jezdili s maminkami, měli stejnou paní na hlídání, prožili spolu dětství, věděli o sobě všechno. „Dvě dua“ tvořila v podstatě takovou spřízněnou rodinu. Ani jeden syn se však ve stopách maminek nevydal.

David v Japonsku vystudoval japanologii, Marek se dal na matematiku a fyziku. Jejich maminky stále zpívají… I když ne na velkých turné, ale hudebních festivalech, různých akcích a hostování na koncertech. Doma jsou i v hudebních studiích. Před osmi lety vydaly CD s názvem Trend.

Zpívaly, tančily... Jeden z jejich hitů 80. let Formule si můžete připomenout na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Vydržet v práci a v soukromí v souladu tolik let se nepodaří každému, v pěvecké dvojici je to možná ještě těžší, protože se stává, že jeden chce vyniknout jako sólista. „Holky“ mají stejný vkus, líbí se jim stejná hudba, filmy, móda – a hlavně společné zpívání.

Přestože je každá „kamélie“ trošku jiná, své přednosti i nedostatky znají a navzájem se respektují, váží si jedna druhé a podporují se. Prožívaly spolu těžší i těžká období té druhé. Ani dnes si v soukromí nelezou na nervy, i na dovolenou do zahraničí si vyrazí spolu. Obě mrzí, že ač měly lásek několik, toho pravého nenašly, a tak se jim nepoštěstilo mít víc dětí a rodinu jak si přály.

I písničku Žárlím mají dodnes ve svém repertoáru. Poslechout si ji můžete na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Obě i jako sedmdesátnice vypadají stále velmi dobře – a nevděčí za to plastickým chirurgům. Chtějí zůstat své a stárnout si přirozeně a s noblesou, a to se jim daří. Recept na to prý nemají, ale určitě jim pomáhá optimismus a humor, a také radost, že si i po letech lidé rádi poslechnout jejich staré hity, třeba Robinsona, Formuli, Čau Pepíno či Hej, pane šenku.

Zdroje: prozeny.blesk.cz, www.super.cz, region.rozhlas.cz, budejovice.rozhlas.cz