Van der Poelovi to v průběhu fyzicky i psychicky náročného závodu zjednodušil jeho tým Alpecin-Deceuninck. Mistr světa byl jednoznačný favorit a bylo to tedy jen na jeho týmu, aby stahoval dlouhý únik i všechny další pokusy o únik. I když se především tým Visma-Lease a Bike a Mads Pedersen ze sestavy Lidl-Trek snažili Van der Poelovi ujet před rozhodujícími úseky, Alpecin to zvládl a dovezl Nizozemce před druhý výjezd na Oude Kwaremont na čele závodu. 

1154713130.jpg

Na Kwaremontu si Van der Poel poprvé soupeře vyzkoušel a hned zůstal na chvíli sám ve vedení. Na prvním Paterbergu nic nezkusil a na Koppenbergu to vše začalo. Na mokrých kostkách zabral, vyjel na vrchol sám a už nebyl k zastavení. „Déšť dlážděná stoupání zkomplikoval. Zejména Koppenberg klouzal a smýkal jsem se až na vrchol. Pak jsem si udělal pěkný náskok, ale s větrem to bylo ještě daleko. Jel jsem, co to šlo, ale v závěru jsem byl docela mimo,“ řekl upřímně.

„Bylo velmi těžké najít dobré tempo až na vrchol,“ pokračoval Van der Poel o Koppenbergu. „Tým jel fantasticky. Říkal jsem jim, ať se drží pohromadě až do Koppenbergu. Nečekal jsem, že už tam skončím sám. V druhém Kwaremontu jsem to poprvé vyzkoušel, ale pak už jsem neměl dobrý pocit, takže jsem rád, že jsem ho zase našel.“

1154755419.jpg

Jeho soupeři nedokázali vůbec vzdorovat, Van der Poel najel skoro dvě minuty náskoku, takže ani pokles výkonnosti v posledních kilometrech ho nijak neohrozil. „Dnes to bylo jen o přežití. Pro mě to bylo nejtěžší Ronde, které jsem jel, v těchto povětrnostních podmínkách. Těch posledních dvacet kilometrů jsem jel se zavřenýma očima. Byl jsem tak zlomený, že jsem moc nepřemýšlel. Musím si znovu promyslet, co všechno se stalo.“

Letos má za sebou jen čtyři závodní dny na silnici, ale ty stály za to. Na Milán-Sanremo pomohl k vítězství Jasperu Philipsenovi, na E3 Prijs zvítězil, na Gent-Wevelgem skončil druhý a na Flandrech opět vyhrál. Dalším cílem je obhájit první místo na Paříž-Roubaix. Dokáže se po tak těžkých 270 kilometrech v Belgii dát dohromady? „Moje sezóna je už teď úspěšná. Na Roubaix ještě nedokážu myslet. Momentálně jsem úplně v prdeli,“ smál se mistr světa.