Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoce na norské způsoby

Jejich atributy někdo zkrátka považuje za kýčovité a klišé, někdo jiný zas za nepostradatelný půvabní svéráz.

Neoddiskutovatelné je to, že velikonoční dny jsou stále světlejší a delší, krokusy směle vykvétají a štěbetání ptáčků se všude navrací.

Zvolením odstínů žluté barvy /mnohdy aniž si to uvědomujete/ jež hýří optimismem a nadějí a přinášejí něco navíc do našich domovů i životů se nadzvedneme ven ze zimního spánku. Žlutá barva bývá často označována jako antidepresivum. Žlutá nám připomíná slunce a teplo a barva má ovlivňovat tělo, aby produkovalo více toho, co nás činí šťastnými a pozitivními. Žlutou barvu je proto dobré mít v místnostech, kde potřebujete být společenský, kreativní a aktivní. Nejen o této barvě se na svém webu rozepsal největší společnost na světě, pokud jde o nátěry pro lodě a jedna z vedoucích světových společností co se týče výroby barev obecně. Jmenuje se Jotun a je norská.    

I když Velikonoce bývají spojeny se žlutou barvou, zelená je rovněž krásná velikonoční barva. Venku se začíná zelenat, raší a roste. Zelená barva na stěnách dodává místnosti krásný jarní nádech. A bez ohledu na to, zda si bude dotyčný připomínat Velikonoce doma nebo na chalupě, má mnozí za hezké si prostřít pěkný velikonoční stůl ubrusem s vajíčky, kuřátky, slepicemi a postavit si na ten ubrus svícny na svíčky, či na čajové svíčky z tyrkysového skla. Zelenými řezanými květinami jako třeba narcisy, tulipány, chryzantémy, kolopejkami atd. v bílých vázách a, pokud jaro již natolik pokročilo, tak také i s rozpučenými větvičkami ze zahrádky, jež se v teple rozevírají v krásné zelené barvy a květy. To vše je doplněné dalšími jemnými textiliemi a tradičními velikonočními dekoracemi jako malovanými kraslicemi, díky čemuž se stůl stane lákavým a útulným.

Podávají se pokrmy mj. z jehněčího a vajec, na Zelený čtvrtek maso s norskými obdobami knedlíků nebo obdoba palačinek se sádlem, popř. zelná polévka, eventuelně ryby a na Velký pátek sleď, či slanější maso s tuřínovým pyré a bramborami anebo hrachová polévka s masem z vepřového kolene a zeleninou. „Palivo“, jež pohání úsilí o zdolávání velikonočních hor bývají sladké a šťavnaté pomeranče a mandarinky. To proto, že bývávaly nejdostupnější v době kolem Velikonoc. V Norsku byste touto dobou zahlédli kromě šťastných dětí soutěžících v hledání i házení vajíček i děti žvýkající pomeranče a mandarinky během pauzi na vrcholech hor a kopců. Mlsají čokoládu, marcipán i dalšími dobrůtky plněných, někdy i vlastnoručně ozdobených lepenkových vajec a pijí žlutou limonádu Solo chuťově připomínající Fantu. Nicméně Norové hltají např. i citronové dortíky, či dortíky vrstvené šlehačkou a jahodami/malinami/jiným ovocem, či třeba borůvkami.

Zvláštní místo ale zaujímá norská oficiální „túrová“ čokoláda Kvikk Lunsj, kterou si nejeden Nor, než vyrazí, o Velikonocích přibalí se svačinou. Prostřednictvím deníku Avisa Nordland se dozvíme, že na trhu je od r. 1937 a svůj původ si odvozuje od lyžařské túry, kdy Johan Throne Holst, zakladatel hlavní norské čokoládovny jménem Freia, i s obchodním partnerem zabloudil. Onen obchodní partner si měl postesknout, že si Throne Holst zapomněl na túru vzít s sebou čokoládu, což mu od té doby leželo v žaludku. Od šedesátých let nechává společnost Freia na baleních čokolád této značky tisknout tzv. „fjellvettreglene“, tj. pravidla pro rozumný pohyb v přírodě, jež bývají v Norsku parafrázovány a také slouží jako nevyčerpatelný zdroj zpestření humoru.

„Nenorům“ se může zdát Kvikk Lunsj podle magazínu The List určeného nejen pro zahraniční studenty v městě Trondheim jen jako napodobenina čokolády Kit-Kat a ani omylem tak podstatná jako je ona, aby ručil za to, co v sobě slibuje název, jenž znamená „rychlý oběd“. Jenže očividně se mýlíte. Podle valné části Norů je to 47 gramů čisté čokoládové dokonalosti, jež povýší každou túru na téměř božský zážitek – a to si raději zapamatujte.

Je zvláštní, že nezbytnou součástí užívání si útulných velikonočních prázdnin v Norsku je zachumlat se ve své chalupě a být u toho, kdy se v „nejpokojnější zemi na světě“ zrovna odehrává nová série vražd. Paskekrim, či velikonoční zločiny je v norštině univerzální termín pro všechny detektivní romány nebo televizní seriály, jichž si Norové užívají o Velikonocích. Navzdory popularitě severských detektivek je Norsko údajně jedinou severskou zemí s touto tradicí. Začalo to už v roce 1923 dramatickou reklamou na nový kriminální román těsně před Velikonocemi a pak tato tradice sílila. Dnes má dokonce i NRK ve své aplikaci specifickou kategorii pro nervy drásající paskekrim, jímž se můžete se svou rodinou bavit.

Dále je tu zvláštní tradice kvízů. Jsou dalším „trhákem“ norských Velikonoc, ať již u kakaa a krbu doma, či na chalupě. Již od osmdesátých let lidé rádi sledují rodinné kvízové ??pořady jako paskenotter, v překladu velikonoční oříšky. Své znalosti si také můžete otestovat proti svým přátelům pomocí některé z každoročně vydávaných knížek s velikonočními kvízy: V každé norské chalupě minimálně narazíte na nějaké ty staré/otrhané/odrbané.

Svým kořenům a svému podtextu navzdory, v dnešní době je sice velikonoční dovolená pro většinu Norů o běžkování, pobývání si s rodinou a přáteli na chalupách a opalování se u stěny obrácené k slunci, či v rámci běžkování, čtení detektivek atd., ovšem i tak vyvěrají z křesťanského poselství to kulturní dědictví a ty tradice, jež se vážou na Velikonoce, tedy scházení se, hodování, která se s širší rodinou/okruhem přátel protáhnou a celkové zklidnění tempa.

Proslýchá se a mezi komentáři a dopisy čtenářů se lze dočíst, že člověk nemusí být věřící, aby byl přesvědčený o tom, že je to s podivem a smutné až žalostné, že hlavní masmédia dosud o Velikonocích ani jednou netématizovala poselství Velikonoc jako svorníku křesťanské víry a nejdelšího volna v roce (které dokonce patří k nejdelším na světě – to díky svátečním dnům v kombinaci s víkendem), z něhož dodnes profituje každý. Včetně těch, jež nejhorlivěji znemožňuji křesťanství. K tomu masmédia prý dělají, co můžou, aby přesouvali směřování naších životů, aby byly o tom, o čem jsou přesvědčena ona, že by měla být to nejdůležitější v naších životech.

Přitom jedinci mezi Nory zdůrazňují mj. na sociálních sítích, jak vědomosti nejen o Velikonocích je důležité zprostředkovávat (všeobecné znalosti Norů bývají označovány za absolutní propadák) nehledě na osobních preferencích a přesvědčeních. Jde o to, být si vědom toho, odkud pocházíme my i naše tradice a valná část naší kultury. Tvoří to ten tmel mezi námi a pokoleními před námi a je to /navzdory snah vlád i úřadů o splynutí v shluk náhodných osob na náhodném kusu území/ součástí „příběhu o nás“, to, co dělá, abychom se mohli nazývat národním státem. 

Velikonoce jsou důležité pro větší část obyvatel, než se vám může připadat: 80 % Norů je člen luteránské církve, a 21 % Norů sebe považuje za „osobní křesťany“, jak se v Norsku označují ty, jež se vědomě rozhodli pro a vyznávají tuto víru a zúčastňují se církevního uctívání. „Styčná plocha“ křesťanských církví a společnosti zejména v pohledu na to, čemu se do r. 2012 říkávalo státní církev jakožto kulturní instituci je stále značná, a to navzdory rozpínavosti jiných náboženství než luteránství, klesající účasti na bohoslužbách a rádoby progresivismu řady duchovních ve snaze obnovovat tvář církve navenek, aby šla s dobou.    

Takže sečteno a podtrženo: máme, ač nyní žijeme v světštější společnosti, tisíciletý hodnotový základ v křesťanství, jenž se nevytratí jen tak. Není to jen po pohromách, že Norové hledají útěchu v kostelech (povolaní pracovníci luteránské církve mají ve zvyku po mimořádných událostech jako třeba nehodách či úmrtích zvláště vážených osob otevřít kostely).       

Veronika Haderleinová-Hogebergová v magazínu Minerva uvádí, že je třeba se vyvarovat vykořeňování národa odstraňováním toho, co lidem propůjčuje něco, čeho se mohou držet, něčeho, co je dostatečně konkrétní a co se nemění v důsledku krátkozrakých ideologických vnuknutí a zásahů. Kontinuita a možnost propojení historie vašeho života s lidmi, kteří žili před vámi konkrétním a hmatatelným způsobem, ať už prostřednictvím hmatatelných tradic nebo sdílené geografické příslušnosti, to je pro nás lidi niternou potřebou.

Autor: Yngvar Brenna | pondělí 1.4.2024 6:23 | karma článku: 11,42 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Yngvar Brenna

Vrchol zmaru aneb Norský bizár

Kudy že se to Norsko ubírá? Prý se jen sami střílíme do nohy, a proto směřujeme do záhuby. Než se nejednotný národ semkne, zabere to drahnou chvíli, ovšem pro důvody není třeba chodit daleko.

29.4.2024 v 23:00 | Karma: 18,40 | Přečteno: 318x | Politika

Yngvar Brenna

„Musí ven a nikdy se nesmí vrátit“

Jako tekutý písek při skočném přílivu. V diskusích v papírových i digitálních masmédiích Norové temnými ozvěnami řeší, co nakonec pokoří ty arogantní živly. Hodiny tikají, třeba se blíží bouře.

24.4.2024 v 22:16 | Karma: 14,35 | Přečteno: 381x | Politika

Yngvar Brenna

Magistři aneb Já? Vždyť já nic špatného nedělala!

Norská vláda se stále více podobá soutěžím, z nichž pokaždé půjde jeden z kola ven. Z nejbližších spolupracovníků premiéra muselo pro hrubá porušení odejít zatím osm osob, přestože si je vybral „z těch nejvyšších přihrádek“.

21.4.2024 v 0:22 | Karma: 12,23 | Přečteno: 321x | Politika

Yngvar Brenna

Co na nich ti muži asi (ne)vidí?

Kdo by řekl, že si tolik norských mužů vybírá ženy z naprosto odlišných kultur a to zejména z Thajska a Filipín?

16.4.2024 v 3:05 | Karma: 19,11 | Přečteno: 628x | Ostatní

Yngvar Brenna

Seznamování a vztahy: Ideály a skutečnost

Miláčku sem, miláčku tam. Jste ze vztahů už poněkud „rozmlácení“, či se ve světě vztahů cítíte nesví? Anebo jste to celé hodili za hlavu ze strachu, že nejste dost dobří?

12.4.2024 v 11:05 | Karma: 10,38 | Přečteno: 239x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 12,49
  • Průměrná čtenost 204x
Norsko. Země kontrastů, konfliktů a rozporů, paradoxů, podivností, pikantností, extrémů a více, či méně neuvěřitelných prvenství - a to jak v dobrém, tak ve zlém. Jsem Nor žijící střídavě v České republice a Norsku. V ČR bydlím od roku 1993, studoval jsem zde dějiny umění, od té doby se živím překladatelstvím, tlumočením, prováděním Norů v ČR a Čechů Norskem. Co hýbe Norskem? Přináším komentáře ohledně dění v Norsku pro Českou televizi i Český rozhlas. Na svém blogu se budu zaměřovat hlavně na zpravodajství, politiku, kulturu, mentalitu, dějiny, přírodu, cestopisy a turistické zajímavosti. Převážně vážně, avšak někdy rovněž ironicky a satiricky, či se špetkou norského humoru. Zde na Idnes.cz tak navazuji na svůj dlouholetý blog na Aktuálně.cz. 

Seznam rubrik