InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Velikonoce s Jesusem přilákaly věrné publikum i do Plané nad Lužnicí

   Autor: Libuše Kolářová

    Autor: Libuše Kolářová

PLANÁ NAD LUŽNICÍ - V únoru před dvaceti lety poprvé zazněly tóny legendární rockové opery Jesus Christ Superstar v podání táborských muzikantů. Pak Tábor Superstar Band přišel s plánem spojit velikonoční koncert s charitativní sbírkou pro nemocné dítě z regionu. Velikonoce s Jesusem se tak v neděli 31. března uskutečnily už poosmnácté. Tentokrát našla akce zázemí v Sokolovně v Plané nad Lužnicí a jasná je už i odpověď na otázku, jestli publikum bude ochotné vyrazit za hranice Tábora. Sokolovna byla plná, každoroční provedení slavného díla si nenechaly ujít tři stovky lidí.

 

Na první pohled bylo jasné, že jde o věrné publikum. Mnozí si zpívali s kapelou od začátku do konce.

"Dneska jsme padesátníci, říkali jsme si, jestli nám diváci v těch rolích ještě uvěří," zmínil před začátkem Štěpán Pavlík, táborský starosta, který se jednou do roka převtěluje v Jidáše Iškariotského. Ježíše Nazaretského i tentokrát ztvárnil Josef Dušek a Máří Magdalénu Petra Pavlíková. Hlavní postavy včetně Piláta v podání Ivana Kubáta nebo Šimona Zélotského v podání Vítka Kašny už dlouho zůstávají, občas dojde ke změně. Kaifáše zpíval Karel Sudek. 

Zůstává i základ kapely s kytaristou Mírou Břicháčkem nebo bubeníkem Borkem Kolibíkem, nechyběli Josef Filip, Martin Kostohryz, Jiří Šašek, sbory i dechová sekce, v níž měla s pozounistou Jakubem Valešem premiéru na saxofon jeho dcera Bětka. V závěru stominutové show poděkoval Štěpán Pavlík za práci mistra osvětlení i týmu zvukaře Luboše Kocourka, díky jehož práci všechno mohlo zaznít naživo. 

Velikonoce s Jesusem za 18 let prošly už řadu táborských scén - nejčastěji se konaly v Mileniu, zavítaly také do Univerzity a na Střelnici. "V plánské Sokolovně máme premiéru. Našli jsme tu zázemí díky vstřícnosti města a zápůjčce sálu, který má výborné akustické vlastnosti," řekl Petr Vavruška, který vystupuje nejen jako sborista, ale zpíval a tančil i v sólovém výstupu s tanečnicemi skupiny Coda. Před samotným uvedením opery zahrála také kapela Cihelna a spol. 

Současně Tábor Superstar Band inicioval sbírku pro pětiletou Markétku Menhartovou. Její maminka popsala onemocnění, které holčičku postihlo a jak se s ním rodina snaží žít a usnadnit život i Markétce. Holčička od svých 16 měsíců postupně ztrácí sílu ve svalech celého těla. Nefungují jí správně mitochondrie, které tvoří v těle energii, a proto některé orgány trpí jejím nedostatkem. V případě Markétky je to hlavně mozek. Z toho důvodu je Markétka ležící, nemluví a kvůli velmi omezené schopnosti polykat je krmena hadičkou do žaludku (PEG). Přitom jde o veselé děvčátko, které se zajímá o vše kolem. 

V aktuální sbírce na portálu Donio lidé rodině Menhartových pomáhají získat peníze na hipoterapii a hlavně stropní zvedací systém, protože manipulace s děvčátkem je už zejména pro maminku náročná. Kasička se plnila také u vchodu do sálu a další částkou přispěje i kapela z výtěžku ze vstupného. 

Ve sbírce na https://www.donio.cz/pomoc-pro-marketku se zatím shromáždilo 96 437 korun z potřebných 139 tisíc. 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace