Česká Kamenice se po mnoha letech zase pyšní orlojem

1. duben 2024

Za první republiky ho stvořil místní hodinář, který ho používal jako reklamu na svůj krámek.

Po druhé světové válce ale o živnost přišel a orloj zmizel. Teď už je zpět na svém místě - na průčelí domu v památkové zóně v Nerudově ulici, která spojuje náměstí a poutní kapli.

Vytvořil ho asi před sto lety místní hodinář, který ho používal jako reklamu pro svou živnost. O tu ale s nástupem komunismu přišel a spolu s ní zmizel i orloj. Teď ho město obnovilo.

Kulaté hodiny ukazují jednu hodina po poledni a prostor před domkem se zeleným štítem je plný lidí. Nechtějí si nechat ujít premiéru obnoveného orloje. „Doufám, že se vám to bude líbit a návštěvníci Kamenice si budou si užívat orloje každou hodinu,“ uvedl spuštění Pavel Kopřiva, který řídí sklářskou školu v Kamenickém Šenově. Tam vytvořili a vyrobili novou podobu postav.

Česká Kamenice se po mnoha letech zase pyšní orlojem

„Inspirací byl pražský orloj a snažili jsme se ho udělat novým . Chtěli jsme totiž využít místní materiály, což je kov a sklo. Použili jsme nerez, mosaz, uvnitř malované sklo a vypalovanou malbu,“ popsal.

Původní orloj vznikl zhruba před sto lety. „Vytvořil ho mezi válkami a měl tady místní hodinář jako chytrý reklamní tah ve spodním okně svého obchodu,“ uvádí do souvislosti Pavel Kopřiva.

Město orloj obnovilo, aby nabídlo další atrakci turistům. „Financování orloje probíhalo pomocí veřejné sbírky, ve které se podařilo vybrat čtyři sta padesát tisíc korun,“ připomněl starosta Jan Papajanovský z uskupení Koalice pro Kamenici. Podobu orloje město řešilo s památkáři, a taky potřebovalo souhlas současného majitele domu.

Dvanáct apoštolů, a dva zvoníci – kostlivec a rytíř – se předvedou každou hodinu od sedmi ráno do devíti večer.

Česká Kamenice se po mnoha letech zase pyšní orlojem
autoři: Jana Vitásková , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související