Bylinky

Co je hadí mord španělský a jak se připravuje

Černý kořen či hadí mord španělský, jak zní jeho oficiální název, je zelenina, která se dá použít také jako ozdoba skalky. Jaké jsou jeho účinky a v jakém stavu je nejvhodnější ho konzumovat?

Základní informace

Hadí mord španělský, jak již jeho název napovídá, pochází ze Španělska, odkud se dále rozšířil do celé Evropy. Černý kořen je druh kořenové zeleniny a patří do čeledi hvězdnicovitých. Kořeny mohou měřit až 40 centimetrů a v průměru dosáhnout 4 centimetrů. Na první pohled si lze hadí mord španělský splést s petrželí či mrkví, ovšem  tuto záměnu vám ihned vyvrátí typická černá barva hadího mordu. Jakmile černý kořen nakrojíte, narazíte na bílou dužinu. Někdy se o černém kořeni hovoří také jako o černém chřestu.

Na co si dát pozor

Dojde-li k poškození černého kořene, začne z něj vytékat latex, neboli hustá bílá šťáva. Ta ovšem brzy zaschne a zůstane po ní pouze bílý film. Před konzumací hadí mord španělský proto důkladně opláchněte, zbavte hlíny, černého povrchu i případného vyteklého latexu.

Historie černého kořene

Ke vzniku názvu hadího mordu španělského se váže lidová povídačka o tom, že pokud tuto plodinu vložíte do hadích úst, had zemře. Zkoušet tuto metodu v praxi vám ale důrazně nedoporučujeme. Dále se v minulosti používal Kelty a Germány k léčbě hadího kousnutí a dýmějového moru.

Kde se černému kořeni daří

Ve volné přírodě je černý kořen vysoce ohroženým druhem, a to i přesto, že dokáže odolat mrazu a dobře se mu daří jak v Evropě, tak i v Asii. Největší produkci hadího mordu španělského nemá na svědomí Španělsko, ale Belgie, Francie a Nizozemsko. V České republice není tolik rozšířený, ale můžete si ho pěstovat na zahrádce.

Jak hadí mord španělský chutná?

Jestliže jste tuto zeleninu ještě neochutnali, možná si představujete, že chutná podobně jako mrkev. Proto vás nejspíš překvapí a šokuje, že má oříškovou chuť a hodně připomíná vlašské ořechy.

Jak pěstovat hadí mord španělský

Pokud jste někdy měli příležitost černý kořen ochutnat, možná zvažujete, že si ho zasadíte do zahrady. Jeho žluté květy budou rozhodně ozdobou celé vaší zahrádky. Nejlépe se bude černému kořeni dařit na slunném stanovišti. Dejte si pozor na to, abyste se vyhnuli těm nejčastějším chybám při jeho pěstování. Rozhodně ho nesázejte do kyselé půdy a vyhněte se přihnojování dusíkatými hnojivy i kravským hnojem. Místo toho, abyste totiž hadímu mordu pomohli v růstu, dosáhli byste toho, že by vám kořeny zhořkly a vnitřek by měl měkkou, dalo by se říci až houbovitou strukturu. Nejlepší dobou pro jeho výsadbu je období od začátku února do konce března. Chcete-li sklízet již na jaře, vysaďte ho během srpna.

Doba a způsob sklizně

Zralé kořeny můžete sklízet od září do října, zkrátka předtím, než přijdou první mrazíky, a při samotné sklizni buďte pečliví a nikam nespěchejte. S hadím mordem španělských zacházejte opatrně a abyste předešli jeho nechtěnému poškození, vezměte si k ruce rýč a podél místa, kde máte zeleninu vysázenou, vykopejte vcelku hlubokou brázdu. Následně popadněte vidle, případně si nechte v rukou stále rýč, a jednotlivé kořeny do této brázdy opatrně vyvracejte.

Proč zařadit černý kořen do svého jídelníčku?

Hadí mord španělský je snadno stravitelný a plný zdraví prospěšných látek. Obsahuje:

  • vitamíny A, B1, B2, C, E
  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • mangan
  • měď
  • fosfor
  • zinek
  • železo

Obecně se doporučuje konzumace černého kořene cukrovkářům, revmatikům, lidem, kteří jsou na redukční dietě i pacientům, které trápí zdravotní obtíže spojené se zažívacím ústrojím.

Jak si černý kořen připravit?

Způsobů, jak si hadí mord španělský připravit, existuje hned několik.

  • Sníst ho můžete syrový a buď si na něm pochutnat jen tak, nebo si ho přidat třeba do salátu.
  • Výborně chutná ale také jako hlavní chod. Jak si z této zeleniny připravit oběd? Přistupujte k černému kořeni jako k řízku a obalte ho v klasickém trojobalu a následně usmažte na másle.
  • Chcete-li si dát s jeho přípravou méně práce, můžete ho pouze podusit a připravit podobně jako chřest – klidně i s holandskou omáčkou.
  • Lahodnou přílohou je také hadí mord španělský naložený ve slaném nálevu.
  • Černý kořen můžete přidat také nakrájený do polévky.

Zajímavosti

Samozřejmě jsme si pro vás připravili také několik zajímavostí, které jsou s hadím mordem španělským spojeny.

  • Kromě toho, že květy hadího mordu jsou nepřehlédnutelné a mají sytě žlutou barvu, pokud k nim přičichnete, ucítíte čokoládovou vůni.
  • Aby vám po oloupání kořen nezhnědl, doporučuje se ho namočit do vody smíchané s citronem či octem.
  • V České republice se pěstuje pouze odrůda černého kořene zvaná Libochovický.
  • Podobně jako při loupání červené řepy, také při zbavování černého kořene jeho vrchní slupky použijte rukavice. Zabráníte tím nechtěnému obarvení dlaní.
  • Chcete-li černý kořen uskladnit přes zimu, udělejte to stejně, jako kdybyste ukládali mrkev. Kořeny svažte k sobě s pomocí provázků, zabalte opatrně fólií, čímž zabráníte jejich nechtěnému vysychání, a následně je uložte do vlhkého písku vedle mrkve.

Jakmile v některém obchodě se zeleninou narazíte na hadí mord španělský, neváhejte si koupit kus na ochutnání. Přestože vám neohromí svým obyčejným vzhledem připomínajícím mrkev, rozhodně na vás udělá dojem jeho příjemně oříšková chuť. Při jeho přípravě ale buďte opatrní, nasaďte si rukavice a po oloupání vložte černý kořen do kyselé vody, aby si udržel svou bílou barvu.

Zdroj textu: www.sarabackmo.com

Zdroj foto: www.pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button