Mike Donghia

1. 4. 2024

Mnohé moderní vymoženosti a technický pokrok mají v životě potenciál otupit naše smysly, emoce a životní zkušenosti. Je čas se od nich osvobodit.

Otupělost ve snaze vyhnout se skutečnému životu je jednou z nejhorších věcí, které můžete udělat.

Ačkoli někteří lidé používají jako nástroj ke svému otupění drogy či alkohol, většina z nás takto používá nezdravé jídlo a nekonečné rolování na telefonu.

Být ve stavu otupělosti má sice tu výhodu, že unikáte před bolestí nebo nudou, ale je v něm také prokletí v podobě stále se snižující přínosnosti. Brzy se totiž budete nudit znovu, budete potřebovat větší dávku a téměř nic vás už neuspokojí.

Obyčejné životní radosti vám ve srovnání s nekonečným rolováním života na obrazovce začnou připadat prázdné a zbytečné. Flirtování s manželkou, procházka nebo poslech optimisticky naladěné písničky už nebudou rozsvěcovat centra potěšení ve vašem mozku. Nemohou se srovnávat s automatem na dopamin, kterým je váš telefon, ani s okamžitým potěšením z cukru, soli a tuku dodaných v dokonalém poměru.

Možná je vaší otupující drogou utrácení peněz, snění nebo pornografie – cokoli, co vám brání zapojit se do reality světa mimo vaši hlavu a zanechává vás prázdnějšími, než když jste začali.

Pro většinu lidí je jediným východiskem dostat se na dno, sáhnout si na dno a uvědomit si svůj omyl. Ale nemusí to tak být.

Místo toho, abyste utíkali před svým životem – ať už právě teď vypadá jakkoli – musíte se do něj ponořit co nejhlouběji. Ponořte se co nejúplněji do rytmu, proudu a zážitků každodenního života a co nejhlouběji se na tyto radosti napojte.

Ponoření se do skutečného života je jediným způsobem, jak se z otupělosti vymanit. Zamilujte se do krásné monotónnosti toho všeho. Užívejte si vrcholů, když přijdou, ale nevyžadujte, aby trvaly věčně.

Jak začít znovu žít

Pomáhá mít vypracovaný plán nebo konkrétní postup, jak se zbavit bubliny nudy – zde je několik tipů:

1. Vyhledávejte vzrušení z rychlého postupu vpřed

Vyberte si jakoukoli věc a udělejte ji. Ale nedělejte to jen tak mimochodem – udělejte to ze všech sil. Udělejte to co nejrychleji a co nejhlouběji. Pocítíte tu lidskou radost z dosaženého výsledku. Zapomeňte na dokonalost – prostě postupujte rychle a vnímejte, jak fouká vítr. Někdy je jediným způsobem, jak se dostat z otupělosti, prorazit si cestu ven svou lidskou energií.

2. Ztraťte se v rytmu dobré hudby a tvrdé práce

V tomto životě se práci nevyhnete. A i kdybyste mohli, zjistili byste, že jste se vzdali oprávněné a velmi přirozené radosti – daru poctivé práce a uspokojení, které přináší. Jedním z nejlepších léků proti strachu nebo nudě je podle mých zkušeností vypnout svůj negativně naladěný mozek a pustit se do práce. Zapněte si skvělý playlist a zcela se oddejte práci.

3. Bavte se a hrajte si jako dítě

Proč si všechnu zábavu mají užívat jen děti? Myslím, že i my dospělí všech věkových kategorií se cítíme při hře mnohem více naživu. Samozřejmě je nutné také pracovat, ale hra je stav mysli bez pevných pravidel. Klíčem k úspěchu je zbavit se očekávání a přestat se snažit optimalizovat svůj den tak, aby byl co nejvíce efektivní. Dělejte svou práci, ale dělejte ji po svém – důvěřujte svým instinktům a sledujte nečekaná místa, kam vás zavedou.

4. Najděte krásu ve všednosti nebo opakujících se věcech

Život je plný opakování. Můžete to považovat za nudné a mít k tomu odpor, nebo můžete být jedním z těch „potrhlých“ lidí, kteří v tom nacházejí krásu. Například vedle vašeho dřezu leží hromada nádobí, kterou je třeba umýt. Věnujte pozornost jemnému vzoru tekoucí vody, mytí krouživým pohybem, oplachování a odkládání – opřete se do něj a synchronizujte své tělo a mysl s tímto rytmem. Ještě lepší je, když najdete dokonalou hudbu, která se k této náladě hodí.

5. Promluvte si upřímně s někým, koho máte rádi a komu důvěřujete

Jedním z nejvíce vzrušujících zážitků v životě je hluboké spojení s druhým člověkem. Nejrychlejším způsobem, jak toho dosáhnout, je snížit svou ostražitost a přestat se starat o to, co si lidé myslí. Buďte nakonec jen sami sebou a nic nezadržujte. Řečí těla a slovy vyzvěte ostatní, aby udělali totéž. Krása tohoto spojení je silnější a bohatší než téměř cokoli jiného, co můžete zažít.

6. Uctívejte něco vyššího, než jste vy sami

Jsem pevně přesvědčen, že jsme víc než pouhé fyzické bytosti. Na tomto světě existuje duchovní realita, jež byla uznávána, obdivována a uctívána od počátku lidské existence. Spojení s tímto proudem a otevření srdce a duše k poznání něčeho vyššího patří k nejjistějším způsobům, jak zaplnit prázdnotu, kterou se snažíte zaplnit sebe-otupováním.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...