Bez stravy není regenerace a bez regenerace není výkon. Proto Vás v této sérii seznámím s jídelníčkem sportovců rozličných odvětví, v nichž využívají činku, ať už jako primární nástroj, nebo jen jako doplněk. Mé zadání pro ně bylo jednoduché: "Napiš mi, co jsi jedl, a chci, abys byl stoprocentně upřímný."
Mimo tréninkové vlogy jsou asi ze světa fitness nejpopulárnější "All Day of Eating" videa, kde nám sportovec ukáže, co celý den jí. Já Vám to chci poskytnout v textové formě, takže si to můžete přečíst třeba v autobuse za pár minut a nevyplácat si data. Tento ukázkový jídelníček je uveden jen pro zajímavost, nejedná se o návod pro ostatní, ale pouze o ukázku jídelníčku jednoho sportovce z jednoho konkrétního dne bez ohledu na dny předcházející či následující.
"Knock, knock!"
"Kdo je to?"
"Jarní…"
"Jarní? Co?"
"Jarní sezóna!"
No jo, je to pravda! Jarní sezóna je skutečně tu a s ní se kromě nových tváří předvedou opět i zkušení matadoři. Pro mě je rok za rokem jednou z nejzajímavějších tváří mistrovských soutěží mistr rozštěpu, vyhazovač, a hlavně velký sympaťák Tomáš Kuchař. No a protože má vždy formu jako řemen, tak mě zajímalo, jestli jsou jeho jídla nějak kouzelná nebo jestli jen jí jako vrabec a cvičí tvrdě, jako by snad naslouchal Honzovi Turkovi. Tomášův den snad podle jeho sociálních sítí musí mít 36 hodin. Z toho 32 hodin pracuje, hodinu cvičí, dvě se věnuje své lásce (ať už se jedná o přítelkyni, či pejska) a tu poslední si snad dá šlofíka. Zaslechl jsem, že se má jednat o poslední sezónu, pro což bych měl největší pochopení, ale jako Tomášův fanoušek si samozřejmě přeji, aby tomu tak nebylo. Pokud tomu ale přece tak bude, pak bych mu moc přál, a určitě nebudu sám, aby si z "mistráků" odvezl vytoužené zlato.
Včera jsem jedl... Tomáš Kuchař, kulturista (2440 kcal)
jídlo |
složení |
výživové hodnoty |
snídaně |
vejce (2)
bílek (3)
protein (30 g)
ovesné vločky (50 g)
borůvky (50 g)
|
561 kcal 54 g bílkovin
38 g sacharidů 17 g tuků |
svačina |
krůtí prsa (210 g)
rýže (50 g) |
383 kcal 49 g bílkovin
40 g sacharidů 3 g tuků |
potréninkové jídlo |
hydro (30 g)
glutamin (10 g)
kreatin (5 g) |
105 kcal 22 g bílkovin
2 g sacharidů 1 g tuků |
oběd |
krůtí prsa (210 g)
rýže (50 g) |
383 kcal 49 g bílkovin
40 g sacharidů 3 g tuků |
svačina |
krůtí prsa (210 g)
rýže (50 g) |
383 kcal 49 g bílkovin
40 g sacharidů 3 g tuků |
svačina |
krůtí prsa (210 g) |
214 kcal 49 g bílkovin
0 g sacharidů 2 g tuků |
večeře |
bílá ryba (210 g) |
274 kcal 55 g bílkovin
0 g sacharidů 6 g tuků |
druhá večeře |
protein (40 g) |
137 kcal 30 g bílkovin
2 g sacharidů 1 g tuků |
celkem |
|
2440 kcal 357 g bílkovin
162 g sacharidů 36 g tuků |
Poznámky k jídelníčku
K prvním dvěma jídlům dává Tomáš vždy tabletku berberinu. S dopolední svačinou a druhou odpolední přijímá kyselinu alfa-lipoovou. Před tréninkem (20 minut) užívá nakopávač s 1 g soli, během tréninku pak 15 g EAA, 5 g kreatinu, 10 g glutaminu a jeden sáček Kulíšku. Jedná se o jídelníček v tréninkový den, netréninkový se liší jen tím, že na porci je o 10 g masa i rýže méně.
Rozhovor o přístupu k výživě
V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíš?
Předem bych ti chtěl moc poděkovat za tvůj zájem o rozhovor a poskytnutí prostoru na stránkách Ronnie.cz, Petře. Moc si toho vážím. Aktuálně se nacházím v předsoutěžní fázi přípravy na závody. Za 2,5 týdne bych si chtěl stoupnout na mistrovství Čech. Moje aktuální váha je 93 kg při výšce zhruba 177 cm a startovat budu v kategorii kulturistika do 90 kg.
Je tebou zmíněný jídelníček standardem posledních týdnů?
Ano, takto držím složení surovin vždy zhruba 15 týdnů před závody. Začínám samozřejmě na vyšších gramážích surovin, tedy i maker, a mám do jídelníčku zařazený tvaroh, arašídové máslo, kokosový olej a všechny druhy zeleniny, včetně rajčat, mrkve a tak dále. S blížícími se závody ubírám makra a posledních pár týdnů před soutěží vyřazuji máslo, kokosák a nechávám pouze zelenou zeleninu a kysané zelí. Řídím se vždy podle formy a každý krok je konzultován s trenérem Honzou Turkem.
Jak moc důkladně počítáš makroživiny nebo kalorie?
Co se týče počítání maker, už bych to asi neuměl jinak a vážím si veškeré jídlo, ať už se někam chystám, nebo ne. Prakticky jediné, kdy to neřeším, je, když jsem na dovolené a chodíme s přítelkyní do restaurací. Kapesní váhu s sebou nenosím.
Jak často si dopřeješ volné jídlo?
Pokud jsem mimo přípravu, tak se dá říct, že jednou týdně, někdy víckrát. Záleží na situaci. Mám jídlo rád a rád chodím se svou ženou do restaurací. Pokud zrovna nejdeme do restaurace, rád doma udělám obložené mísy a dopřeji si vše, co k tomu patří, a zobeme společně u filmu. Neznamená to ovšem, že bych měl cheat day. Jedná se vždy o jedno, maximálně dvě "zakázaná" jídla v daný den a většinou si pak uberu z přílohy klasického jídla v krabičce. Pro pocit, víš jak. (smích)
Snažíš se předcházet problémům s trávením? Popřípadě jak?
Vzhledem k tomu, že kulturistika klade obrovské nároky na množství bílkovin, tak se samozřejmě snažím trávení podpořit. Musím zaklepat, že s ním nemám problémy, ale používám každé ráno na lačno jablečný ocet s citrónem, během dne kysané zelí, celkově zeleninu a rozumné množství vlákniny. Skvělý na štěpení bílkovin je ananas. Nejsem zastáncem trávicích enzymů v podobě tablet a podobně. Podle mých zkušeností nejsou potřeba a jsou to vyhozené peníze, pokud trávení dobře funguje.
Nejoblíbenější fit jídlo a nejoblíbenější cheat?
Asi to nebude žádné překvapení, ale nejoblíbenější fit jídlo je rýžová nebo ovesná kaše s proteinem, lesní ovoce a arašídové máslo nebo rovnou celé ořechy. S cheat jídlem je to o něco složitější. Jak jsem řekl výše, jídlo miluji a to bychom tu asi popsali toaleťák. (smích) Ale jen namátkou řeknu pořádný burger s hranolkami a tatarkou, to je taková klasika, co nepřekvapí. Miluji kachnu s karlovarským knedlíkem a červené zelí, koprovku s houskáčem, smažák s kroketami a tatarkou. Třeba v "mekáči", tam bych klidně bydlel. Miluji sladké, takže všechno sladké pečivo jako koláče s mákem, tvarohem, palačinky s Nutellou nebo dorty. Dál tu máme uzeniny, salámy a různé pomazánky. Je vidět, že už jsem dlouho v dietě, tak jsem se trošku rozjel, je toho spousta. Takže to by bylo tak nějak ve stručnosti vše jen okrajově. No nic, utírám sliny a jedeme dál.
Jsou potraviny, které vůbec nejíš, a proč?
Už odmala k smrti nesnáším játra, nemám rád tu strukturu a vůbec tu nahořklou, suchou chuť. Další, co mě napadá, je růžičková kapusta a tlusté maso.