Izrael sdělil USA, že vezme v úvahu výhrady vůči ofenzivě v Rafáhu

foto Ilustrační foto - Palestinci prohledávají trosky budovy v Rafáhu v Pásmu Gazy zničené izraelským náletem, 24. února 2024.

Washington/Tel Aviv - Izrael souhlasil, že vezme v úvahu výhrady Spojených států vůči svým plánům na ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to uvádí společné prohlášení zveřejněné po dnešním dvouhodinovém jednání, které na dálku vedli představitelé obou zemí.

Americký prezident Joe Biden dříve vyzval Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzívu v Rafáhu a aby tak zabránil dalším civilním obětem mezi palestinským obyvatelstvem v Pásmu Gazy. Na tomto území podle palestinských zdravotnických úřadů více než 32.000 lidí zahynulo v důsledku pozemní operace, kterou Izraelci zahájili v reakci na teroristický útok hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová ještě před dnešními rozhovory uvedla, že USA vyjadřují obavy v souvislosti s možnou izraelskou operací v Rafáhu, který je posledním relativně bezpečným útočištěm pro více než milion palestinských civilistů.

"Pokud se (Izraelci) chystají pokračovat ve vojenské operaci, musíme s nimi jednat," řekla Jean-Pierrová novinářům. "Musíme pochopit, jak hodlají postupovat," dodala s tím, že jednání povede poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Server Axios dříve uvedl, že kromě Sullivana se měli jednání přes zabezpečené spojení zúčastnit také zástupci Pentagonu, ministerstva zahraničí a amerických zpravodajských služeb. Za Izrael to byli ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer a poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi s podporou vysoce postavených představitelů zpravodajských služeb a izraelské obrany.

Izraelská delegace měla původně minulý týden odcestovat do Washingtonu, aby vyslechla obavy Spojených států ohledně plánované invaze. Premiér Benjamin Netanjahu však cestu zrušil poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci vyzývající k okamžitému příměří. Rezoluce prošla díky tomu, že se Spojené státy zdržely hlasování, ačkoliv izraelská vláda na ně naléhala, aby rezoluci vetovaly.

Rafáh, palestinské město na jihu Pásma Gazy, symbolizuje eskalaci současných neshod mezi blízkými spojenci USA a Izraelem. Netanjahův kabinet trvá na pozemní invazi do města, ve kterém se podle něj ukrývají poslední skupiny bojovníků Hamásu. USA argumentují, že invazi nemohou podpořit, dokud Izrael nepředstaví důvěryhodný plán ochrany tamního až 1,5 milionu civilistů a trvají na tom, že Hamás lze v oblasti zlikvidovat prostřednictvím šetrnějších vojenských operací.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď