Studie odhalila, jak neklidný spánek způsobí, že se ráno cítíme až o 10 let starší

Každý asi někdy zažil po probuzení pocit, že přes noc zestárl. Tento stav nyní doložil závěr studie, podle níž může neklidný spánek způsobit, že se spáč ráno cítí až o deset let starší, uvedl list Daily Mail s odvoláním na nově zveřejněnou studii v časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Reklama

„Vědci provedli dva výzkumy, aby zjistili, zda spánek může opravdu ovlivnit to, jak starý si člověk připadá,“ uvedla ČTK.

Nejprve požádali 429 respondentů, aby po dobu 30 dnů zaznamenávali, jak staře se cítí a také to, kolik nocí měli pocit, že se dostatečně nevyspali. Analýza ukázala, že za každý den nedostatečného spánku se subjektivní vnímání věku zvýšilo o 0,23 roku.

Poté bylo 182 lidí zařazeno do studie, kde jim byl doslova omezen spánek. V posteli mohli po dobu dvou nocí strávit jen čtyři hodiny za noc. Podle výsledků této studie se lidé, kteří byli omezeni na spánku, cítili o 4,44 roku starší než lidé, kteří strávili v posteli devět hodin.

Studie také dále odhalila, že přechod od pocitu extrémní bdělosti k pocitu extrémní ospalosti byl v obou pokusech spojen s pocitem, že člověk zestárl o deset let.

Výzkumníci ze stockholmského Karolinského institutu publikovali své závěry v časopise Proceedings of the Royal Society B.

„Mnoho lidí se cítí mladší, než je jejich kalendářní věk… Zatímco u mladších jedinců je tento jev méně častý, po třicítce a dále se rozdíl mezi tím, kolik nám je let, a tím, jak staří se cítíme, stává výraznějším,“ uvádí autoři zmíněné studie.

Nové výzkumy podle vědců naznačují, že spánkové návyky mohou hrát roli v tom, jak se člověk cítí starý. „Ukazuje se, že pocit, že jsme mladší, než je náš skutečný věk, je spojen s delším životem, lepším duševním a fyzickým zdravím a pozitivnějšími psychickými vlastnostmi,“ uvádí autoři výzkumu.

„Spánek a ospalost hrají zásadní roli při utváření našeho pocitu věku,“ uvádí vědci v závoslosti na výsledku bádání. „Naše vnímání věku je pozoruhodně tvárné,“ dodali autoři studie na závěr.

„V doplnění studie autoři uvádějí, že dostatečný spánek je pravděpodobně klíčovým faktorem v tom, jak si udržet pocit mládí,“ uvedla ČTK.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama