Ruské drony opět útočily. Ukrajinci jich většinu sestřelili, požárům ale nezabránili

Ukrajinští hasiči likvidují následky útoku dronu

Ruské útoky na ukrajinská města

Ruské drony v noci na úterý zaútočily na cíle v ukrajinské Dněpropetrovské a Kirovohradské oblasti. Zásah utrpěla rozvodna vysokého napětí, uvedla podle agentury Reuters ukrajinská armáda. Kyjev současně oznámil, že ukrajinská akce naopak vyřadila z provozu rozvodnu v okupovaném Sevastopolu.

Devět dronů bylo sestřeleno nad Dněpropetrovskou oblastí, kde však trosky způsobily dva požáry v oblastním hlavním městě Dnipru, uvedl guvernér Serhij Lysak. Oba požáry byly podle něj uhašeny.

ČTĚTE TAKÉ: V ruském Tatarstánu, Více než 1000 kilometrů od Ukrajiny, zaútočily drony. Úřady hlásí zraněné

V Kirovohradské oblasti dron zasáhl rozvodnu vysokého napětí a způsobil tam požár, uvedl provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo. Společnost byla nucena zavést odstávky dodávek elektrického proudu.

Protivzdušná obrana podle armády dokázala sestřelit devět z deseti útočících ruských dronů.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR naopak v úterý podle deníku Ukrajinska pravda oznámila, že se jí podařilo vyřadit z provozu elektrickou rozvodnu v Sevastopolu na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Místní média podle Ukrajinské pravdy napsala, že v noci obyvatelé Sevastopolu slyšeli výbuchy, po nichž byly v jedné ze čtvrtí města přerušeny dodávky elektřiny. Moskvou dosazený gubernátor Michail Razvožajev tvrdí, že šlo o „technologickou poruchu“ a že dodávky byly záhy obnoveny.

Rusko v posledních týdnech útočí na ukrajinská energetická zařízení. Způsobilo značné škody a řada oblastí se potýká s výpadky dodávek elektřiny. Útoky proti energetickým zařízením v Rusku podniká v posledních měsících ve zvýšené míře také Ukrajina.

Tagy: