Alergie na zvířata: Jaké jsou projevy alergie na zvířecí srst a jak se léčí?

Spustí se vám rýma pokaždé, když přijdete na návštěvu k někomu, kdo má domácího mazlíčka? Nebo dokonce vy sami máte doma zvířátko, ale trápí vás nepříjemné potíže? Pak jste určitě sami došli k závěru, že jedním z vysvětlení může být alergie na zvířecí srst. V tomto článku si povíme, jaké má alergie na zvířata příznaky, abyste si ji mohli s jistotou potvrdit. Mnohem raději bychom ale byli, kdybyste tento problém vyloučili.

Co znamená alergie na zvířecí srst?

Alergie na chlupy není správné označení pro problém, který máte při styku se zvířetem. Potíže totiž nezpůsobují chlupy, ale bílkoviny vyskytující se v kožním mazu, slinách, potu, výkalech nebo moči zvířat. Alergie na zvířecí srst je tedy ve skutečnosti imunitní reakce organismu na proteiny ve zvířecí kůži a výměšcích.

Nejčastěji trpí popisovanou alergií pejskaři. Stejné potíže se ale mohou objevit i u majitelů koček, hlodavců (především myší a morčat), ptáků i koní.

Alergie na chlupy není správné označení pro problém, který máte při styku se zvířetem. Potíže totiž nezpůsobují chlupy, ale bílkoviny vyskytující se v kožním mazu, slinách, potu, výkalech nebo moči zvířat. Alergie na zvířecí srst je tedy ve skutečnosti imunitní reakce organismu na proteiny ve zvířecí kůži a výměšcích.

Jak se projevuje alergie na zvířata?

Příznaky alergie na zvířata se mohou projevit hned po kontaktu se zvířetem nebo klidně až po určitém čase. Po častém kontaktu se zvířetem se totiž míra příznaků postupně zhoršuje až dospěje do takové formy, která může mít podobu:

  • Kýchání a rýmy – Lidé s alergií na zvířata mohou trpět kýcháním, rýmou, ucpaným nosem a mít celkově potíže s dýcháním.
  • Svědění a vyrážky – Kontakt se zvířetem může vést u některých jedinců k rozvoji svědivé vyrážky, kopřivky nebo suché šupinaté kůže.
  • Zánětu spojivek – Při alergické reakci na zvířecí alergeny nejsou ojedinělé ani podrážděné, zarudlé a slzící oči.
  • Kašle a dušnosti – Jak jsme již uvedli někteří lidé mohou mít potíže s dýcháním, a to včetně kašle a dušnosti, což může být známkou astmatu.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznat alergické astma a co na něj pomáhá?

Jak zjistit alergii na zvířata?

Otestovat se na alergii na zvířata můžete z pohodlí domova za použití domácího testu. Protože se jedná o test na protilátky IgE, které se v těle při reakci na alergen tvoří, provádí se stejně jako u lékaře z krve. Pokud to teď zní jakkoliv děsivě, není třeba se ničeho bát. Provedení je velice jednoduché, výsledek se dozvíte do 10 minut a hlavně s 97% spolehlivostí.

V případě pozitivního výsledku, vyhledejte pomoc u lékaře. Počítejte s tím, že opět nejprve provede test. Ten se ale nebude týkat jen alergie na zvířata, ale i dalších typů alergií. Buď půjde o odběr krve, nebo kožní testy, v jejichž rámci dochází k aplikaci malého množství alergenu na kůži a následně se sleduje, jak pokožka na alergeny reaguje.

Počítejte s tím, že opět nejprve provede test. Ten se ale nebude týkat jen alergie na zvířata, ale i dalších typů alergií. Buď půjde o odběr krve, nebo kožní testy, v jejichž rámci dochází k aplikaci malého množství alergenu na kůži a následně se sleduje, jak pokožka na alergeny reaguje.

Pokud vám vyjde domácí test negativní, pozorujte na sobě, zda se potíže zlepšují či nikoliv. Pokud by dlouhodobě přetrvávaly nebo se dokonce zhoršovaly, návštěvě lékaře se už nevyhnete.

Jak se zbavit alergie na zvířata?

Lékař vám v případě potvrzené alergie na zvířata s největší pravděpodobností doporučí užívat antihistaminika, která pomáhají zmírnit svědění, kýchání a rýmu. K útlumu nepříjemných příznaků vám pomohou také přírodní kapky do očí a spreje do nosu.

TIP: Přírodní kapky do nosu: Ochrana, kterou potřebujete

Jak ale z předešlého odstavce vyplývá, pomocí antihistaminik a kapek vyřešíte důsledek, ale nikoliv příčinu. Možná se vám následující slova nebudou číst úplně snadno, ale alergikům nejvíce pomůže, když omezí kontakt se zvířetem na úplné minimum.

Pokud máte domácího mazlíčka přímo vy, měl by trávit nejvíce času venku. Jestli to není možné, tak mu omezte alespoň přístup do ložnice. Psa nebo kočku doporučujeme několikrát do týdne vykoupat. Po mazlení nebo hlazení mazlíčka si vždy důkladně umyjte ruce.

Pokud máte domácího mazlíčka přímo vy, měl by trávit nejvíce času venku. Jestli to není možné, tak mu omezte alespoň přístup do ložnice. Psa nebo kočku doporučujeme několikrát do týdne vykoupat. Po mazlení nebo hlazení mazlíčka si vždy důkladně umyjte ruce.

Rozhodně se nevyhnete pravidelnému úklidu. Zbavte se všeho, co chytá prach – koberce, závěsy, chlupaté polštáře. Pozor, alergikům nedělají dobře ani ovčí kožešiny. Zvažte také pořízení čističky vzduchu s HEPA filtrem. Díky HEPA filtru totiž dokážou zachytit většinu alergenů a škodlivých částic tedy včetně srsti domácích zvířat a dalších alergenů, prachu, škodlivých bakterií, virů, kouře i pachů.

Přečtěte si také: Důkladný úklid domácnosti – jak se zbavit alergenů

Často kladené dotazy

Co je alergie na srst zvířat?

Alergie na srst zvířat je nesprávné označení pro nadměrnou reakci imunitního systému na proteiny v kožním mazu, potu, slinách, výkalech a moči zvířat. Alergickou reakci tedy nezpůsobují chlupy, ale proteiny v kůži a výměšcích.

Jak se projevuje alergie na zvířecí srst?

Příznaky alergie na zvířata se mohou projevovat kýcháním, rýmou, svěděním očí, dušností nebo astmatem. U některých lidí může uvedené příznaky doprovázet svědivá vyrážka, kopřivka a suchá šupinatá kůže.

Jak poznat alergii na srst?

Alergie na srst, konkrétně alergie na proteiny nacházející se v kůži zvířat, se diagnostikuje pomocí krevních nebo kožních testů. Existují také spolehlivé domácí testy na alergii.

Jak se léčí alergie na chlupy?

Léčba alergie na zvířata zahrnuje užívání antihistaminik, nosních sprejů, kapek do očí a především omezení kontaktu s domácími zvířaty. Potřebný je pravidelný úklid domácnosti a doporučuje se používat čističky vzduchu s HEPA filtrem.

Jaké jsou projevy alergie na zvířecí srst u dětí?

U dětí se alergie na zvířata projevuje podobnými příznaky jako u dospělých. Patří sem kýchání, rýma, svědění očí, svědění kůže, kopřivka, kašel, dušnost a někdy i astma.

Jaké má alergie na chlupy příznaky?

Alergie na chlupy je nesprávné označení pro nadměrnou reakci imunitního systému na proteiny v kožním mazu, potu, slinách, výkalech a moči zvířat. Mezi příznaky alergie na zvířata patří kýchání, rýma, svědění očí, kopřivka, dušnost nebo astma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *