Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Březen byl teplotně výrazně nadprůměrný, na většině stanic skončil jako nejteplejší za dobu měření

Po rekordně teplém únoru je za námi další teplotně výrazně nadprůměrný měsíc. Jednalo se o vůbec nejteplejší březen zaznamenaný na území ČR v období od roku 1961, kdy se tvoří pravidelné statistiky za celé naše území. Dle předběžných dat podle ČHMÚ byla průměrná teplota za březen (7,0 °C) o 3,8 °C vyšší než normál 1991–2020. Březen 2024 byl o 0,8 °C teplejší než doposud nejteplejší březen zaznamenaný v roce 2014.

Na jednotlivých stanicích u nás skončil buď jako první nebo druhý (v menší míře i třetí a výše) nejteplejší za dobu měření. Odchylka od normálu nebyla tak výrazná jako v uplynulém únoru, který skončil na všech stanicích jako nejteplejší za dobu měření. Například na Milešovce, kde se počasí sleduje již přes 100 let, měl letošní březen průměrnou teplotu 4,4 °C a skončil jako druhý nejteplejší za březnem z roku 2014. Na Lysé hoře byl letošní březen třetí nejteplejší za roky 2014 a 1974. Naopak v nižších polohách končil letošní březen ve většině případů na prvním místě. Jako nejteplejší za dobu měření skončil také v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775 (původní rekord tu držel březen 2014).

Teploty
Průběh průměrné denní teploty v březnu 2024 na našem území - nejvíce se od průměru odchýlily poslední březnové dny, zdroj: chmi.cz

Srážkově byl měsíc březen podle předběžného hodnocení na hranici srážkově normálního a podnormálního měsíce. Podstatně více srážek spadlo na Moravě. Naopak v Čechách bylo jejich množství podnormální.

Srážky
Odchylka srážek od průměru za posledních 40 let v březnu 2024 - na jihu Moravy bylo srážek i nadprůměrné množství, v Čechách naopak většinou podprůměrné, zdroj: ventusky.com