Jiří Korn brzy oslaví již pětasedmdesáté narozeniny. Ve svém věku už dávno dobře ví, že pracovní úspěchy nejsou ani zdaleka všechno. Ve svém soukromí si totiž prošel dvěma rozvody a vyrovnat se musel také s tím, že jeho syn trpí vážným a neléčitelným onemocněním, se kterým se bude muset potýkat po zbytek života.

Když byl během udílení Andělů uveden do síně slávy, stalo se tak v jeho nepřítomnosti. Ne snad, že by si umělec ocenění nevážil, svazovaly ho ale pracovní povinnosti. Místo užívání si své chvilky na jevišti tak večer strávil pracovně v Hudebním divadle Karlín. 

Na své fanoušky ani akademiky, kteří mu cenu věnovali, ale nezapomněl. Připravil si předem video projev, ve kterém za projevenou přízeň poděkoval. Ten se poté v sále promítal, a tak přece jen během ceremoniálu mohl promluvit, i když jen na dálku.

Přiznal, že mu ubývají síly

“Krásný dobrý večer, přiznám se, že mi ztěžkly ruce. Je to nádhera. Moc děkuju, přiznám se, že v sedmnácti jsem měl pocit, že všichni přes 20 jsou starý. Když jsem se přehoupl přes dvacítku, říkal jsem si, že už si toho moc neužiju. Jsem rád, že jsem se toho dožil a že mi tento zázrak přistál v mé ruce. Díky všem, je to cena za jakousi snahu. Nechci říkat, že jsem na konci cesty, ale znáte to. Člověk prostě stárne,” vyjádřil se emotivně ve svém projevu Jiří Korn.

Již několikrát vyprodal O2 arenu a i v jeho letech je stále akční a plný energie, kterou by mu řada mladších lidí mohla závidět. Možná to byly dramatické životní události, které ho zocelily a naučily ho, že se nikdy nesmí vzdát.

Jednou z největších ran bylo bezpochyby nepodařené manželství. Jeho první žena Hana, se kterou se oženil v roce 1972, se k němu bohužel pravděpodobně příliš nehodila. Že to mezi nimi skřípalo, ostatně sám přiznal. “Rozešli jsme se ne moc v dobrém a pak už jsme se nevídali. Moje první manželka už bohužel nežije,” potvrdil pro Extra.cz před časem. 

Syn trpí několika vážnými diagnózami

Bez partnerky ale pochopitelně nezůstal. V osmdesátých letech potkal modelku Kateřinu Markovou.Než mu ale řekla své ano, trvalo to velmi dlouho. Pro množství práce totiž na vdavky neměla ani pomyšlení. V roce 1992 se s ní ale konečně oženil. 

Společně mají dva potomky - dceru Kristinu, která Jiřího Korna již učinila dědečkem, a také syna Filipa. Právě ten přitom hudebníkovi přidělal mnoho vrásek na čele. 

Jeho narození se ale bohužel neodehrálo zcela bez potíží. Chlapci byla hned po příchodu na svět diagnostikována dětská mozková obrna. Tím ale útrapy bohužel neskončily, později se totiž ukázalo, že malý Filip trpí také epilepsií a autismem. 

S Filipem se dnes rád projíždí tramvají

Náročná péče o dvě děti, z toho jedno handicapované, se tak pravděpodobně podepsalo také na manželství Jiřího a Kateřiny, kteří se nakonec rozešli. Důvody nikdy veřejně nepřiznali, nicméně i po rozvodu zůstali přáteli a o své potomky se oba vzorně starali. Dodnes spolu vychází skvěle. 

I přes nepřízeň osudu se dnes Kornovu synovi Filipovi daří v rámci možností dobře. Po otci podědil lásku k hudbě, která je pro něj také určitou formou terapie. Ta mu pomáhá vyrovnat se s onemocněním, které mu v mnohém komplikuje život. 

“Doma má spoustu klávesových nástrojů, má didžeridu, což je taková australská fujara, vydlabaný kmen, a na tu rád fouká. Vlastní i harmoniku, rád hraje na bubínky. Je muzikální, má rád různé zvuky, třeba troubení vlaku, lodí, fascinují ho stroje. Má doma encyklopedie a zabývá se tím,” popsala jeho maminka Kateřina Kornová v rozhovoru pro deník Aha!.

Dcera z něj již udělala dědečka

Zatímco s Filipem Jiří Korn rád tráví čas jízdou tramvají, která je pro jeho syna velmi zábavnou aktivitou, s dcerou Kristinou probírá její kariérní úspěchy i rodičovství. Mladá žena je nyní na rodičovské dovolené, jinak se ale živí jako sólistka Baletu Národního divadla. Tanci, který je její velkou vášní, se věnuje od tří let. 

Štěstí si nakonec našlo také Jiřího Korna, po letech totiž potkal o čtvrt století mladší Renatu Cieslerovou a brzy zjistil, že se jedná o jeho osudovou ženu. Osm let s ní žil na psí knížku, poté ji požádal o ruku a ona mu dala své ano. Se svatbou ale nedělali žádné divadlo, vzali se totiž tajně.

Související články