Nejlepší cviky na bolavá záda

3.4.2024 00:00   |   Zdraví a krása
Bolest zad, která je někdy i chronická, způsobuje široký záběr faktorů od špatného držení těla, přes spaní v nepřirozené poloze až po úrazy. Zařazením několika jednoduchých cviků můžete problém s bolavými zády vyřešit i do několika dní.

Bolava zada

Co je příčinou bolestí zad: Banalita, nebo závažný problém?

Bolest zad může způsobovat naprostá banalita, ale i závažný problém. Poměrně často je příčinou bolesti zad několikahodinové válení se na gauči, kdy trpí dolní část páteře, protože v této pozici jsou svaly povolené.

„Snažte se proto co půlhodiny z pohovky zvednout, protáhněte se nebo se alespoň projděte po domě,“ radí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

Příčina bolesti zad může být však i opačná, tedy přehnaná fyzická aktivita – například zvedání příliš těžkých břemen

Blokádu páteře může způsobit stres i spodní prádlo

Za nepříjemnou bolestí zad se často skrývá i taková banalita, jako je nošení kabelky přehozené přes jedno rameno či nošení příliš těsného spodního prádla.

Mimo tyto banality, které lze poměrně snadno vyřešit, je častou příčinu všech bolestí zad dlouhodobý stres, který vyvolává ztuhlost svalů.

Mezi další závažné příčiny patří infekce močových cest2, osteoporóza, zánětlivé onemocnění a revma, výhřez ploténky či dokonce nádorové onemocnění. Bolest zad proto nepodceňujte.

Pokud je bolest intenzivní a dlouho přetrvávající, neotálejte s návštěvou lékaře nebo fyzioterapeuta.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
V mrazu je důležité správně pečovat o naší pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Zlepšete držení těla a posilte svaly

Jestliže návštěva lékaře není nutná, protože jste si dobře vědomi toho, že příčinou jsou dlouhé hodiny strávené u počítače nebo u televize na pohovce, nedostatek pohybu či dlouhodobě špatné návyky, dá se bolesti zad zbavit několika účinnými cviky, kterými zároveň posílíte svaly a zlepšíte celkové držení těla.

Máme pro vás inspiraci v podobě cviků, které připravila a cvičí Kamila Gräf, trenérka fitness sítě Form Factory.

Plank neboli prkno

Střed těla nebo taky core tvoří základní oporu těla. Jejich posílení a správná funkce je nezbytná nejen při podávání sportovních výkonů, ale i pro běžné činnosti.

Střed těla posílíte takzvaným prknem, které je skvělé i pro posílení zad a pánevního dna, avšak ne vždy je tento cvik při bolestech zad vhodný. Vždy se nejdříve poraďte se svým lékařem či fyzioterapeutem.

Pánevní most

Most patří mezi nejlepší cviky s vlastní vahou. Variací mostů přitom existuje hned několik.

My se zaměříme na pánevní most, jelikož slabost hýžďových svalů bývá příčinou bolesti zad.

Superman

Tento cvik je zaměřený na posílení svalů zad a páteře. Můžete ho cvičit samostatně nebo zařadit do tréninku s vlastní vahou.

Letadlo: zvedání protilehlých končetin na čtyřech

Tímto cvikem procvičíte svaly extenzorů zad, které se upínají k zadní části páteře a umožňují člověku stát, ohýbat se či zvedat předměty, a zároveň je to výborný cvik na hýždě.

Nezapomeňte cvik udělat na obě strany.

Pozice dítěte

Pozici dítěte můžete znát z jógy. Má relaxační účinek na celé tělo, dokáže uvolnit napjaté svaly dolní části zad (extenzory páteře) a kromě toho podporuje flexibilitu a krevní oběh.

Cvik se hodí se pro jakoukoliv věkovou skupinu, začátečníky i pokročilé. Provádět ji můžete i v rámci strečinku po tréninku v posilovně.

„Protáhnete svaly, uvolníte se, zlepšíte si držení těla a také se v této pozici dobře trénuje nácvik dýchání do břicha,“ říká na závěr fitness trenérka Horová.

Autor fotografií cviků: Leonardo Vodička

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Nejlepší cviky na bolavá záda

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci