Pomozte podřízeným využít svůj potenciál na maximum – tak, že jim budete naslouchat

Dobře fungující tým většinou sestává z různorodých (a často vysloveně protichůdných) osobností, z nichž každá má své specifické vlastnosti, přístupy a talenty. Úkolem manažera je pak podporovat silné stránky členů týmu, pomoci jim se v nich zdokonalit a přispět tak k úspěchu celého týmu. Jak ale individuální potenciál podřízených využít skutečně na maximum? Tak, že jim umožníte cítit se kompetentně a důležitě. Zde je několik tipů, jak naslouchat svým podřízeným, dodat jim sebevědomí a maximálně tak podpořit jejich silné stránky.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu Addicted2Success.com.

Využívejte správnou řeč těla

Při komunikaci s podřízenými musíte vysílat ty správné, pozitivní signály. Když se s někým bavíte, skutečně mu věnujte svoji pozornost a dejte mu najevo, že vás zajímá, co říká.

Když se podřízenému něco podaří, pochvalte jej

Nejlepším způsobem, jak u někoho podpořit pozitivní a produktivní návyky, je pochválit jej za ně. Když se podřízenému něco podaří nebo učiní správné rozhodnutí, pochvalte jej. Buďte ve své chvále zcela konkrétní a podpořte tak silné stránky daného jedince.

Umožněte podřízeným rozvíjet se v tom, v čem jsou dobří a co je baví

Dbejte na rozvoj svých podřízených. A ujistěte se, že se mohou všichni rozvíjet individuálně – právě v tom, co jim jde a co je baví. Když u některého z pracovníků rozpoznáte určité silné stránky, dejte mu v dané oblasti třeba více pravomocí a možnost dál se rozvíjet.

Nebagatelizujte témata a názory svých podřízených, i když se vám mohou zdát scestné

Nikdy neignorujte nic, co vašim podřízeným přijde důležité. I ty názory, které vám mohou připadat banální, jsou pro ně důležité. Naslouchejte se zájmem tedy i těm poznámkám, se kterými nesouzníte.

Nezneužívejte vlastnosti svých podřízených

To, že byste jako manažeři měli podporovat podřízené v jejich talentech, neznamená, že jejich vlastnosti nebo silné stránky budete zneužívat. To, že někdo rád pracuje například s excelovými tabulkami, neznamená, že všechnu administrativní práci za celý tým budete od nynějška házet na něj.

Zajistěte, že opravdu každý má možnost se adekvátně realizovat

Součástí týmů často bývají jak hlasitější lidé, tak i ti méně průbojní. Často to pak dopadá tak, že hlučnější členové týmu získávají výhody a dostávají příležitosti jenom kvůli tomu, že jsou průbojnější nebo agresivnější. Vnímejte všechny své podřízené stejně a ujistěte se, že nikdo není upozaděn a že všichni mají stejný prostor se realizovat podle svých představ.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success