Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Tento drobný ptáček má schopnost, která nebyla nikdy pozorována mimo lidskou sféru. Komunikuje pomocí svých křídel

Vědci se dlouho domnívali, že kromě nás mohou ke komunikaci používat gesta pouze primáti. Vědci z Tokijské univerzity si však všimli, že volně žijící pták druhu Parus minor používá zvláštní pohyb křídel, kterým svému partnerovi naznačuje známé gesto “až k tobě”.

Autoři nové studie vypozorovali, že když partneři tohoto druhu přilétají k hnízdu s potravou, často jeden z nich mává křídly směrem k druhému, aby mu naznačil, že má do hnízda vstoupit jako první. Tímto objevem studie zpochybňuje zažitý předpoklad, že gesty se dorozumívají pouze hominidé v širším slova smyslu, tedy kromě lidí také šimpanzi, gorily a orangutani.

V posledních letech se objevily výzkumy, které ukazují, že síle gest rozumí i havrani nebo ryby. Tato zvířata používají své tělo například k tomu, aby ukázala na zajímavý objekt. V tomto případě se však jedná o specifický druh gesta.

Autoři studie byli proto překvapeni, když viděli jasný důkaz, že si symbolická gesta může osvojit i tento drobný divoký pták.

“V našem nejnovějším výzkumu jsme odhalili, že ptáci P. minor komunikují se svými partnery pomocí gest. Tyto ptáky studujeme již více než 17 let a podařilo se nám také zjistit, že ke sdělování určitých významů používají specifické zvuky. Vypozorovali jsme také, že jsou schopni spojovat své štěkání do vět, které mají určitá syntaktická pravidla. Právě na základě této komplexní komunikace jsme se rozhodli zkoumat používání gest,” uvedl Toshitaka Suzuki, jeden z autorů studie.

Autor: Stanislav M., zdroj: nature.com , Titulní obrázek: Wikimedia Commons / Charles Lam from Hong Kong, China – Feeding, CC BY-SA 2.0