Hlavní obsah

RECENZE: Gentlemani: Seriálová gangsterka pobavila svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský seriál Gentlemani, inspirovaný stejnojmenným filmem Guye Ritchieho z roku 2019, je nedávným zajímavým přírůstkem do žánru akčních kriminálních komedií. Za březen se stal jedním z nejsledovanějších titulů na Netflixu. Od diváků i kritiků získal vysoká hodnocení, přesto jsou někteří lehce zklamaní a vracejí se raději k původnímu filmu.

Upoutávka k seriálu GentlemaniVideo: Netflix

 
Článek

Spin-off stejnojmenného a diváky oceňovaného filmu od režiséra filmů Sbal prachy a vypadni (1998) nebo Podfu(c)k (2000) se v osmi epizodách snaží zachovat onu líbivou atmosféru, humor a spád z celovečerního snímku.

Guy Ritchie, který sám režíroval první dvě epizody seriálu, se ve finálovém produktu rozhodně otiskl, filmový formát mu ale přece jen sedí trochu lépe. Jasné ústupky jsou v Gentlemanech znát, přesto se jedná o kvalitní podívanou.

Příběh sleduje příběh Eddieho Hornimana (Theo James), vojáka, který po smrti svého otce nečekaně zdědí celé rodinné panství a majetek. Přestože je druhorozeným synem, nenapadnutelná závěť zesnulého mluví jasně, a Eddie se tak nečekaně ocitá v centru pozornosti celé rodiny.

Komedii Ubal a zmiz inspiroval slavný režisér Guy Ritchie

Film

Zprvu čelí vévoda pouze svému nečinnému a zhýralému staršímu bratrovi Freddymu (Daniel Ings), který dluží, kam se podívá, ale vzápětí také celému britskému zločineckému podsvětí.

Drogový boss Mickey Pearson v podání Raya Winstona a jeho dcera Susie Glassová (Kaya Scodelariová) ztěžují Eddiemu situaci a zavádějí ho velmi rychle do světa zločinu.

Postava Susie a její vztah s Eddiem jsou stěžejní pro průběh celé první série, kdy divák napjatě čeká na jejich romantické sblížení. A právě Pearson, její otec, spojuje seriál s předešlým filmem, ve kterém se mladší Mickey (Matthew McConaughey) snaží prodat svoje drogové impérium partičce miliardářů.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Gentlemani

Theo James (známý ze seriálů Bílý lotos a Sanditon) podává dle fanoušků napříč sérií výkon hodný gentlemana, čímž ještě více podpořil spekulace o tom, že by se v budoucnu mohl stát dalším Jamesem Bondem. Dle informací z posledních dní to tak ale spíše nevypadá.

Postava Eddieho je vykreslena jako charakter, který postupně přichází na chuť životu na hraně zákona. Jeho motivace a postupná proměna ale není dostatečně dobře vykreslena, a divák tak nepocítí s hlavním hrdinou příliš silné pouto, za což však nemůže jeho představitel, ale spíše samotní tvůrci.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Gentlemani

Anketa

Jak se vám líbil seriál Gentlemani?
Nic moc, zklamání
4,7 %
Byl docela fajn
11,3 %
Moc se mi líbil!
70,3 %
Ještě jsem ho neviděl/a
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 364 čtenářů.

Hlavní ženská postava Susie představuje za každé situace elegantní a silnou ženu, která umí v podsvětí nejen přežít, ale i prosperovat. Přestože se ze začátku může zdát, že má Susie vše pod palcem, postupem času ukazuje i svou zranitelnější a lidštější tvář. Roli si herečka Kaya Scodelariová prý užívala naplno.

Málokdy se jí totiž poštěstí hrát mocnou ženskou postavu na vrcholu, většinou totiž ztvárňuje dívky či ženy, které svou cestu životem teprve hledají.

Stejně jako původní film je i místy bizarní příběh série vyprávěn hravou formou, kde je do popředí postaven Ritchieho typický akční styl a charakteristický smysl pro humor. Právě svižné momenty plné akce jsou klíčovými prvky, které na seriálu fanoušci oceňují, ačkoli by seriálu slušely v mnohem větším množství.

Kritice čelí nedostatečně představené charaktery a příběhy postav, táhlé pasáže a prostoje, kdy se nic moc neděje, což už ale k současné seriálové produkci tak nějak patří.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Gentlemani

Za zmínku rozhodně stojí nejen obrazová a hudební stránka a vtipné dialogy, ale i zajímavé herecké výkony mnohých vedlejších, lehce výstředních postav, u kterých je ale velká škoda, že nedostaly trochu více prostoru. Atmosféru podobnou filmu seriál určitě má, přesto se některé z epizod táhnou pomalejším tempem a slušelo by jim menší proškrtání.

Zatímco některé aspekty seriálu mohou v průběhu času působit repetitivně a předvídatelně, celkově seriál nabízí svěží zážitek, který rozšiřuje Ritchieho filmový svět.

Dynamická interakce mezi postavami, extrémní charaktery a vizuální styl jsou jen některé z prvků, které činí tento seriál titulem vhodným pro fanoušky gangsterských příběhů, ale i pro ty, kteří si potrpí na dobře napsanou akční komedii.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Gentlemani

Gentlemani se ihned po svém vydání stali hitem na Netflixu, což potvrzuje Ritchieho schopnost udržet si vysokou kvalitu vyprávění i v seriálové formě, přestože by sérii neublížilo zkrácení o epizodu či dvě.

Seriál dostatečně nakombinoval napětí, humor a akční scény tak, aby si dokázal během pár dnů získat srdce diváků po celém světě, a potvrdit tak své místo mezi nejočekávanějšími tituly platformy. Druhá série je tedy rozhodně na pořadu dne.

Gentlemani (The Gentlemen)
Žánr: akční krimi komedie
Scénář: Guy Ritchie, Matthew Read, Haleema Mirzaová, Stuart Carolan a další
Režie: Guy Ritchie, David Caffrey, Eran Creevy, Nima Nourizadeh
Hrají: Theo James, Kaya Scodelariová, Vinnie Jones, Joely Richardsonová, Daniel Ings, Giancarlo Esposito, Peter Serafinowicz, Guy Robbins, Ray Winstone a další
Hodnocení: 78%

RECENZE: Na Netflixu přistál divný Kosmonaut z Čech

TV a streaming

RECENZE: Láska je slepá 6. Pět párů si řeklo své „ANO“, kdo ho zopakuje za pár týdnů u oltáře?

TV a streaming

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám