Uprchlíci z Ukrajiny stáli už brzy ráno před pražským centrem, které se opět...

Uprchlíci z Ukrajiny stáli už brzy ráno před pražským centrem, které se opět otevřelo. (11. července 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Uprchlíci budou moci zažádat o dlouhodobý pobyt. Ale jen ti soběstační

  • 27
Ukrajinští uprchlíci budou moci zažádat o dlouhodobý pobyt v České republice. Počítá s tím další novela zákona Lex Ukrajina. V Česku je nyní 338 736 běženců. Jde jak o lidi, kteří si status dočasné ochrany prodloužili, tak o uprchlíky, kteří o ni požádali v letošním roce. Dosud bylo vydáno téměř 600 tisíc víz dočasné ochrany.

„V průměru přichází 1300 osob týdně. Připravujeme návrh zákona s účinností od ledna 2025. Musíme vyřešit, co se bude dít v příštím roce,“ uvedla ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná.

O zvláštní dlouhodobý pobyt si budou moci požádat ekonomicky soběstační uprchlíci, kteří jsou v Česku už dva roky a jsou bezúhonní. Ekonomická nezávislost se bude hodnotit podle příjmů.

„Dlouhodobý pobyt je pro cizince, kteří jsou v Česku dostatečně integrováni a splnili by standardní podmínky cizineckého statusu,“ sdělila Novotná.

Uprchlíky z Ukrajiny čeká delší ochrana, časem však i těžší podmínky u ubytování

Žádat budou moct i o trvalý pobyt

Na rozdíl od žadatelů z jiných zemí nebudou muset projít adaptačním kurzem. Podmínky bude kontrolovat ministerstvo vnitra. I pokud je uprchlíci nesplní, budou moci stále využívat statut dočasné ochrany.

Uprchlíci s tímto dlouhodobým pobytem budou moci po pěti letech požádat o trvalý pobyt. O prodloužení dočasné ochrany zažádalo zhruba 320 tisíc lidí. Podle Novotné cca 55 tisíc o prodloužení ochrany nepožádalo, žádosti bylo možné poslat do 15. března. Návrh novely vnitro v nejbližších dnech pošle do meziresortního připomínkového řízení.

Žádné další významné změny novela neobsahuje. „Za náš resort se jedná skutečně jen o tyto změny, další zatím neplánujeme,“ podotkla Novotná. Status dočasné ochrany momentálně platí do března 2025, o dalším postupu a možném prodloužení budou státy státy Evropské unie jednat v druhém čtvrtletí letošního roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video