Syndrom toxického šoku nezpůsobují tampóny, ale zapomnětlivost

V roce 2019 oslavily tampóny již 90 let. Jsou malé a pohodlné. Za ten čas si je oblíbily ženy po celém světě. Pokud si ale pozorně přečtete informace na krabičce, všimnete si, že výrobci vás upozorňují i ​​na možná rizika spojená s jejich používáním. Tím nejnebezpečnějším je syndrom toxického šoku (TSS).

Co je to syndrom toxického šoku?

Jde o velmi vzácné onemocnění, jehož příčinou jsou přemnožené bakterie v lidském těle. Tyto bakterie vypouštějí do těla jedovaté toxiny, v jejichž důsledku dochází k život ohrožujícímu stavu. Přestože se může tento syndrom objevit i u dětí nebo mužů, v drtivé většině případů se týká žen.

Proč syndrom vzniká?

Spouštěčem jsou především stafylokokové a streptokokové, které žijí přirozeně na povrchu naší pokožky, v ústech nebo v nose. Obvykle jsou zcela neškodné a nemusíte se ničeho obávat. Problém nastává, pokud se přemnoží a dostanou do krevního oběhu. 

Všimněte si prvních příznaků

Nebezpečí TSS tkví v jeho rychlém průběhu. Obvykle nejdříve nastupuje vysoká horečka (nad 39 °C). K horečce se přidružují symptomy chřipky, jako je bolest hlavy, svalů, ale i hrdla. Člověk je malátný a může mít potíže s dýcháním. Na pokožce se mohou objevit skvrny podobné spáleninám od slunce. Pokud se symptomy rychle nerozpoznají a nepodají se antibiotika, dochází až k selhávání orgánů.

Používání tampónů a TSS

Největší pravděpodobnost vzniku TSS je během menstruace a těsně po ní. Podle většiny výzkumů se jeho vznik spojuje s používáním tampónů. Ty samotné nezpůsobují TSS, ale při nesprávném používání vytvářejí vhodné prostředí pro množení bakterií.

Tampóny (především ty s extra absorpčními schopnostmi) mohou být zdrojem bakteriální infekce. Pokud takový tampón necháte v těle déle, bakterie se velmi rychle rozmnoží a na to je sliznice v pochvě velmi citlivá. Riziko TSS zvyšuje i používání tampónů při slabší menstruaci, kdy může dojít při zavádění k poranění stěn pochvy. 

Jak snížit riziko vzniku TSS 

V první řadě dbejte na důslednou hygienu a pravidelnou výměnu tampónů během menstruace. Měnění tampónů každé čtyři hodiny by mělo být absolutním maximem a nikdy tento čas neprodlužujte. Pokud máte velmi silné krvácení, raději používejte vložky.

Jeden tampón byste neměly používat celou noc. Víme, že jsou velmi pohodlné, ale v případě silnějšího krvácení byste si měly nastavit alespoň jeden budík a tampón v noci vyměnit.

Při zavádění tampónu buďte velmi opatrné a dávejte si pozor, abyste si nezpůsobily žádné povrchové poranění na sliznici. Při slabším krvácení se tampón zavádí obtížněji, a navíc mají ženy tendenci si ho nechávat déle. Z tohoto důvodu je bezpečnější používat při končící menstruaci tenké vložky.

V žádném případě není třeba dělat ze syndromu toxického šoku strašáka, ale ani ho podceňovat. Používání tampónů je při správné manipulaci absolutně bezpečné. Přesto se i vzácné onemocnění, jakým je TSS, může objevit u každé z nás. 

Dbejte na častou výměnu tampónů a dostatečnou hygienu, aby rizika byla zcela zanedbatelná.