Proměna pracně zhubnutého tuku

Tuk, kterého jste se konečně zbavili, neumí jen tak zmizet z povrchu zemského a tím to hasne. Kde je mu konec a v co se promění? Pojďme si osvěžit fakta.

Už pár týdnů či měsíců se zaměřujete na zdravější stravu a větší míru pohybu, takže kila navíc postupně mizí. Oblečení, které jste nějakou dobu nenosili, na vás začíná doslova plandat, což je ta nejlepší trofej vašeho úspěchu. Tenhle nový prostor v garderobě však vyvolává zvláštní otázku. Kam se ten tuk vlastně poděl?

Vysvětlení z vědeckého pohledu

Podle fyzikálních zákonů hmotu nelze vytvořit ani zničit, možná je pouze její přeměna z jedné formy na druhou. Protože tukové zásoby hmotou bezesporu jsou, musejí se tedy v něco přeformovat, praví věda. Ale v co? „Tuk se metabolizuje, což tělu poskytuje potřebnou energii. Produkuje u toho několik odpadních produktů, které se z organismu vylučují různými způsoby,“ vysvětluje celou záhadu americká lékařka zabývající se obezitou Fatima Cody Stanford (1).

„Hlavními vedlejšími produkty jsou voda a oxid uhličitý,“ upřesňuje zase americký gastroenterolog Jeffrey Crespin. Zatímco vodu tělo vypotí a vymočí, oxidu uhličitého se zbavuje při každém výdechu. A to je vše, vážení! Oba zmínění experti se pak shodují v tom, že pro efektivní hubnutí je nezbytné kombinovat vyvážený jídelníček s pravidelnou fyzickou aktivitou, což vede ke zvýšenému energetickému výdeji a tím i k úbytku tělesného tuku. Bohužel to tedy nefunguje tak, že by k zeštíhlení stačilo prachobyčejné dýchání a pocení. Jaká škoda… V každém případě se dál držte těchto doporučovaných zásad.

Hlavní je snídaně i velikost porcí

„Přirozené potraviny jsou oproti těm zpracovaným pro trávení snadněji rozložitelné, takže při regulaci hmotnosti skutečně pomáhají. Vyhodnoťte své jídlo a zamyslete se nad tím, zda vypadá jako to, které je v přírodě k vidění,“ radí jmenovaný gastroenterolog Jeffrey Crespin. Také rozhodně nevynechávejte snídani, protože tím se hubnutí zbytečně bojkotuje (2). Rovněž sledujte velikost porcí a zeštíhlování půjde jako po másle!

Zdroje: (1) www.menshealth.com/weight-loss/a44948954/how-does-fat-leave-the-body/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat