Když nestojí: Jsou vždy potřeba pilulky na erekci?

Nedaří-li se dosahovat stejně silné a dlouhotrvající erekce jako dřív, nemusí se vždy jednat o trvalý problém. Za výkyvy někdy může stres, únava nebo jiné dočasné faktory. Jindy se ale může jednat o hlubší příčinu, která vyžaduje odbornou pomoc. Přední český urolog a sexuolog vysvětluje, kdy je správný čas na léky a jak je možné si pomoci i bez nich.  

„Potíže s dosažením a udržením potřebného ztopoření mohou někdy pociťovat i muži, kteří netrpí erektilní dysfunkcí spojenou s některou ze zdravotních příčin. Je potřeba mít na mysli, že erekce je fyziologickou reakcí na sexuální vzrušení. A pokud je toto vzrušení něčím narušeno či znemožněno, logicky to ovlivňuje také erekci,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení nemocnice Litoměřice.

Jaké jsou nejčastější příčiny tohoto typu? Většinou jde o únavu – ať už tělesnou, velmi často ale také  různé formy psychického vypětí. Každý dobře ví, jak dokáže chuť do života narušit pracovní stres, hádka či neshody mezi partnery. U mužů také často vstupují do hry různé obavy, zda odvedou dobrý výkon, nervozita, stud, nebo tréma. Takové situace však většinou nevyžadují lékařskou intervenci. Nejsou-li dlouhodobé nebo se neopakují příliš často, dokáže si většina mužů sama pomoci i bez léků. Na druhou stranu může být i v takových případech užitečným řešením krátkodobá medikace.

Pro každého pátého zástupce mužské populace se však jedná o celkem ožehavé téma, jak také vyplývá také z tuzemského průzkumu: 22 % respondentů uvedlo, že je pro ně těžké mluvit s partnerkou o svých fyzických překážkách v sexu, jako jsou potíže s erekcí nebo bolest. Celkem překvapivě však hovořit o tom s přáteli je nesnadné pro více než polovinu respondentů! Přeci jen se často říká, že chlap se spíš svěří kamarádům u piva, než vlastní ženě… Mluvit s partnerkou (či partnerem) je přitom pro řešení psychogenních příčin trablů s erekcí, naprosto zásadní. I když může být pro mužské ego těžké se otevřít a překonat stud, vyplatí se zatnout zuby. Pokud se totiž muž naopak stáhne do sebe, protějšek často vůbec netuší, co může být důvodem.

„Potíže s erekcí psychogenního původu vidíme nejčastěji u mladých mužů – dejme tomu ve věku 18 až 30 let. Běžně zažívají ranní erekce, masturbace jim taky nedělá potíže. Ale pokud se ještě dostatečně nenaladili na novou partnerkou, na začátku selhávají, neboť nad tím moc přemýšlí. V takových případech může stačit psychologický rozhovor, který muže povzbudí k tomu, otevřeně si s partnerkou promluvit o své nervozitě. Tím se uvolní. Řešením také může být, že vybere třeba jedno balení léků a vrátí se mu jistota, že erekce funguje. Dál už pak léky nepotřebuje. Poruchy organického původu jsou nejčastější u padesátníků a starších, bývá to způsobeno hlavně úbytkem testosteronu, a to vyžaduje zase jiné léky,” doplňuje Marek Broul.

Testosteron – opravdu svatý grál?

U mužů po třicítce nebo čtyřicítce se Marek Broul často setkává s tím, že mají z internetu načtené informace o příznacích úbytku testosteronu – a mylně mu připisují svoje problémy s erekcí.  Stěžují si také na únavu a celkovou ztrátu chuti na sex – typicky, že po práci už nemají sílu na víc, než takzvaný gaučing. „Je opravdu takový trend – hlídat testosteron, a svalovat na pokles jeho hladiny různé problémy, kde je na vině spíš nezdravý životní styl. Na rovinu, někdo je prostě líný od přírody a jeho testosteron je v pořádku. Hladina testosteronu se musí pečlivě vyšetřit a pokud je opravdu nízká, není problém léčba náhradou hormonu. Ale nic se nemá přehánět. Pokud je hladina hormonu v normě, člověk by se měl zamyslet i nad tím, jak jí, spí, zda se hýbe, zda nemá nadváhu…,” nabádá Marek Broul.  

Určitá věková hranice, kdy opravdu mužům dochází testosteron, je podle lékaře kolem padesátky – a je přitom velmi důležité, jak tuto situaci jedinec individuálně vnímá. Stejně jako pro někoho nemusí být snížená aktivita na obtíž, naopak může znamenat velký problém pro muže aktivním nejen sexuálně, ale i ve sportu či jiných koníčcích. „Pak je samozřejmě potřeba testosteron dodat. Do ordinací chodí i mladí kluci žadonit o doplnění hormonu, protože ho užívá kamarád, rostou mu svaly a oni by chtěli taky… ale to opravdu není důvod k léčbě,” směje se doktor Broul.

Bez prášků to nejde vždy

Každý, kdo si zakládá na tom, že každou životní situaci zvládne bez zbytečného polykání pilulek, by měl vědět, že v některých situacích se bez nich neobejdeme. Kromě diagnostikovaného úbytku testosteronu může jít – včetně mužů mladších – o důsledek hypertenze či jiných kardiovaskulárních potíží, cukrovky, obezity, užívání některých léků a také návykových látek, včetně společensky tolerovaného alkoholu a kouření.

Příčinu by měl správně vždy stanovit lékař a Marek Broul povzbuzuje muže, aby se nestyděli vyhledat sexuologa, když je něco trápí. „Je škoda, když začne chlap řešit problém se erekcí až třeba po pěti letech. A pak utrácí za různé léčitele, kupuje nefunkční nebo nebezpečné padělky Viagry na internetu… Přitom stačí třeba dvě vyšetření a naprosté většině mužů máme co nabídnout. Hlavně ať se vyhnou kupování jakýchkoliv pilulek s neznámým původem a složením,” varuje.

Pomohou i pomůcky

Vhodným doplňkem léčby, ale také pomocí v situaci, kdy jde o důsledek stresu, mohou být pomůcky volně dostupné v sexshopech. Nejčastěji jde o kombinaci vakuové pumpy, která pomůže dosáhnout potřebného prokrvení penisu, a erekčního kroužku, který pomáhá ztopoření udržet. Je však důležité je používat správně a s ohledem na bezpečnostní pokyny, aby nedošlo k poškození tkáně. Také by se o jejich použití měli poradit s lékařem kardiaci, lidé s poruchou srážlivosti krve nebo operacích a ozařování v pánevní oblasti.

Sortiment erotických pomůcek se však v posledních letech rozrůstá také o produkty, které s erekcí pomáhají jiným způsobem. „Většinou spadají do kategorie takzvaných masturbátorů a některé z nich jsou přímo určeny pro použití na pouze částečně ztopořený penis. Ten se totiž do pomůcky nezasouvá, ale volně vkládá, k čemuž není potřebná plná erekce. Vibrace, nebo dokonce i příjemné zahřívání, se pak postarají o vzrušení,“ doplňuje Michal Večeřa z českého online sexshopu YOO.cz

Navíc může být masturbace za pomoci erotické hračky velmi nápomocná právě mužům, jejichž libido slábne s přibývajícími léty: „S postupujícím věkem někteří muži ztrácejí schopnost vzrušení ze samotných představ, ale mohou jej dosahovat pomocí fyzické stimulace. Masturbace je také možností, jak strávit určitý čas sám se sebou, v klidu a bez studu zjistit, co vlastně člověk pro vzrušení potřebuje,” uzavírá Marek Broul.

Titulní obrázek: Pixabay.com/Fotorech