"PROJEKT ODHALENÍ" A EXISTENCE "TAJNÝCH KOSMICKÝCH PROGRAMŮ" (3)

Luis Elizondo říká, že tyto kruhy zvažují možnost tzv. vědecké zoologické hypotézy, která v podstatě tvrdí, že planeta Země je jakousi zoologickou zahradou nebo velkou laboratoří, na kterou dohlížejí mimozemské civilizace. Tuto hypotézu zveřejnil v roce 1973 astronom John A. Ball (1935-2019), který tehdy vyslovil domněnku, že důvodem, proč se astronomům nedaří navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi, je to, že vyspělé mimozemské civilizace, které nás dlouhodobě studují a považují planetu Zemi za svou zoologickou zahradu, nás možná prostě nepovažují za dostatečně civilizované.

John Ball proto vyslovil domněnku, že žijeme v metaforické zoologické zahradě experimentátorů, v kosmické rajské zahradě. Jiné civilizace v této galaxii se možná rozhodly držet nás zde na této planetě v izolaci z různých důvodů - existuje možnost, že nás bedlivě sledují. Tento postřeh astronoma Johna Balla zaměstnává vědce již desítky let a mohl by být vysvětlením známého "Fermiho paradoxu", tedy problému, proč astronomové navzdory moderním technickým možnostem dosud neobjevili v naší galaxii žádné známky mimozemských civilizací, přestože by jiné civilizace měly statisticky existovat všude kolem nás.

Rychlost rozvoje lidské civilizace za posledních 100 let ukazuje, jak daleko se mohly vyvinout jiné inteligentní civilizace, které nás předběhly o miliony let. Je to podobné, jako kdybychom se my lidé snažili komunikovat s neinteligentními druhy na této planetě. John Ball se domníval, že některé vyspělé inteligence by k nám mohly cítit totéž, co my cítíme k neinteligentním tvorům na Zemi. Luis Elizondo se k hypotéze zoologické zahrady vyjadřuje takto:

"Co se stane, když se ukáže, že existuje jiný druh, který je na žebříčku ještě výše než my? Budeme pak potřebovat společenské instituce, které máme dnes? Potřebujeme vlády a náboženské organizace, které máme dnes, v případě, že se ukáže, že existuje něco jiného nebo někdo jiný, kdo je technologicky nebo z evolučního hlediska vyspělejší?"

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly