V Charkově při náletu ruských dronů zahynuli i záchranáři

foto Dvě mrtvá těla leží po útoku ruského dronu na obytnou čtvrť v ukrajinském Charkově 4. dubna 2024.

Kyjev - Při ruských útocích na východoukrajinský Charkov bezpilotními letouny Šáhed v noci na dnešek zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně tří záchranářů, kteří přijeli na místo jednoho z předchozích úderů. Čtvrtou obětí je žena ve věku 68 let. Uvedli to dnes ukrajinští regionální činitelé a záchranná služba. Oblastní šéf Oleh Syněhubov následně informoval o dalším zabitém v regionu při pozdějším útoku. Nepřítel během uplynulého dne zaútočil na energetickou infrastrukturu Charkovské a Dněpropetrovské oblasti, uvedlo ráno ukrajinské ministerstvo energetiky, podle něhož bylo bez dodávek elektřiny ráno přibližně 350.000 spotřebitelů v Charkovské oblasti. Rusko hlásí tři oběti ukrajinských útoků v okupovaných částech Ukrajiny.

"Charkov má za sebou těžkou noc. Na město zaútočily 'šáhedy', které zasáhly obytné domy," napsal na Telegramu starosta Charkova Ihor Terechov s poznámkou, že zraněno je 12 lidí. "Mezi zraněnými je také zdravotní sestra záchranné služby, která na místo dorazila s týmem, aby poskytla pomoc," dodal Terechov.

O čtyřech obětech náletů ruských dronů informoval také Syněhubov nebo ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS), podle které ruská armáda vyslala na město několik vln útočných dronů.

"Záchranáře, kteří dorazili na jednu z adres, zasáhl opakovaný útok bezpilotních letounů. Dva z nich zraněním na místě podlehli, další zemřel při převozu do nemocnice. Jeden záchranář byl zraněn," uvedla DSNS. Tomuto typu útoku se říká "dvojitý úder", spočívá v tom, že po prvním bombardování přichází další úder poté, co na místo dorazí záchranáři, vysvětlila agentura AFP.

Jedním ze zabitých záchranářů je dvaapadesátiletý hasič, jehož syn má stejnou profesi a oba tuto noc zasahovali na místě úderu, syn byl o několik budov dál, uvedl ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko na Telegramu, kde zveřejnil video, na němž syn hasiče klečí na zemi a pláče, zatímco ho utěšují další záchranáři. Zabitým záchranářům bylo podle Klymenka 32, 41 a 52 let.

Veřejnoprávní stanice Suspilne podle Reuters uvedla, že záchranáři nemohli nejméně hodinu pracovat kvůli obavám z dalších útoků. Prezident Volodymyr Zelenskyj noční úder označil za "opovrženíhodný a cynický". Úder poškodil podle charkovské prokuratury obytné budovy, obchody, zdravotnické zařízení a auta.

"Z tří desítek kilometrů vzdálené hranice s Ruskem stále přilétají rakety a přicházejí útoky. Alerty (výstrahy před hrozícím náletem či ostřelováním) přicházejí na mobil každou hodinu. Na ulicích jsou vidět typické díry s prstencem okolo od výbuchu granátů. Většina budov, i v centru, má po raketových útocích stále okna zakrytá dřevotřískovými deskami, protože je nestíhají zasklívat," vylíčila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) své dojmy z návštěvy Charkova, během které slyšela exploze dvou raket, které dopadly asi deset kilometrů daleko. Ze druhého největšího ukrajinského města, kam přijela podpořit dobrovolníky, odjela krátce před nočním náletem dronů.

Ukrajinský generální štáb na Facebooku oznámil, že Rusko vyslalo na Ukrajinu v noci na dnešek 20 útočných dronů, z nichž 11 ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala. Podle Syněhubova jen na Charkov Rusové poslali nejméně 15 dronů, z nichž některé se podařilo sestřelit. Zásahy byly zaznamenány ve třech čtvrtích, sdělil.

Rusko během uplynulého dne zaútočilo i na energetickou infrastrukturu Charkovské a Dněpropetrovské oblasti, uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky. Podle něj bylo bez dodávek elektřiny ráno přibližně 350.000 spotřebitelů v Charkovské oblasti.

Syněhubov později informoval, že při dalším ruském útoku v regionu po poledni zahynul civilista, který byl zasažen v traktoru.

Podobná prohlášení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Rusko nicméně v posledních týdnech zintenzivnilo údery na ukrajinskou energetiku. Charkov se nachází jen několik desítek kilometrů od ruských hranic a terčem ruských útoků je, podobně jako Charkovská oblast, pravidelně.

Rusko hlásí tři oběti ukrajinských útoků v okupovaných částech Ukrajiny

Ukrajinské útoky si vyžádaly tři mrtvé v okupovaných částech Ukrajiny, tvrdí tamní Ruskem dosazení představitelé. Dva civilisté podle nich zemřeli při dronovém útoku v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jeden člověk při ostřelování Doněcku na východě země.

Dva mrtví z Chersonské oblasti jsou hlášeni z vesnice Babine. Předseda chersonské okupační vlády Andrej Aleksejenko tvrdí, že zemřeli, když vezli do obchodu ve vesnici vodu a potraviny. Ukrajinský dron podle Aleksejenka narazil do jejich nákladního automobilu. Ruský úředník zveřejnil fotografie těl i poničeného vozu. Kdy přesně k incidentu došlo, neupřesnil.

O jedné oběti dnešního ostřelování pak informoval starosta Doněcku Oleksij Kulemzin (rusky Alexej Kulemzin). Starosta rovněž uvedl, že ostřelování poškodilo minimálně jeden bytový dům a školu, a zveřejnil snímky, které podle něj tyto škody dokládají.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď