Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už žádné reklamy ani influenceři. Francie vytáhla do boje proti ultrarychlé módě

Nabídka ultrarychlé módy čínského e-shopu Shein. Slevy a „vše za méně než euro“. Zdroj: Shein.com
Nabídka ultrarychlé módy čínského e-shopu Shein. Slevy a „vše za méně než euro“. Zdroj: Shein.com

Dolní komora francouzského parlamentu přijala zákon, který má omezit prodej takzvané ultrarychlé módy. Levné oblečení prodávané zejména přes e-shopy podle poslanců ohrožuje přírodu, lidské zdraví i francouzské značky. Pokud zákon schválí i Senát, stane se Francie první zemí světa, která proti tomuto typu zboží zakročí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Francouzský konzervativní poslanec Antoine Vermorel-Marques nedávno natočil neobvyklé video. Popisuje v něm, že si vůbec poprvé koupil zboží v čínském e-shopu Shein. Nejprve vytahuje z krabice pánské boty a ukazuje je divákům. „Jsou úžasné, velmi šik,“ říká nejprve. Vzápětí ale rychle dodává: „Boty byly ošetřeny ftaláty, což je endokrinní disruptor (to znamená, že narušuje správné fungování žláz produkujících hormony, pozn. red.), kvůli kterému můžeme být neplodní,“ upozorňuje.

Pak divákům ukazuje další ze zakoupených výrobků. Tentokrát je to obleček pro kojence. A ten byl zase ošetřen formaldehydem, aby se nemačkal. „A ten může být pro děti karcinogenní,“ doplňuje poslanec.

Nakonec ještě ukazuje šálu a vysvětluje, že stejně jako další zakoupené oděvy se do Francie dostala nákladní leteckou dopravou. „A ta je dvacetkrát více znečišťující než lodní doprava,“ dodává.

Jeho slova občas prokládá střih na mladou dívku, která propaguje oblečení Sheinu na sociálních sítích.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ekologie

Francie

Móda

Zdraví

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější