Šokující zpráva NKÚ. Česko není připraveno na krize

politika

Česko není připraveno na krize. Ani bezpečnostního rázu, ani toho ekonomického. Pokračování rychlého tempa zadlužování státu se nepodařilo zastavit a výdaje na obsluhu dluhu jsou velmi nebezpečnou zátěží.

Šokující zpráva NKÚ. Česko není připraveno na krize
Miloslav Kala, šéf NKÚ
4. dubna 2024 - 07:22

Čerstvá výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) začíná konstatováním, že Česko není dostatečně připraveno na krize a mimořádné události. Opomíjí se stav ochrany obyvatelstva, klesá počet trvalých úkrytů, stejně tak chybí ochranné obleky a další prostředky. Tyto podstatné nedostatky začínají být ještě více znepokojující v časech trvající ruské agrese.

Kontrolní úřad se ale pouští především do hospodaření státu. Nepodařilo se výrazněji snížit tempo zadlužování, nedošlo k ekonomickému růstu a vysoká inflace vedla k rekordnímu poklesu reálného příjmu domácností, tedy k jejich chudnutí. NKÚ tak upozorňuje i na hrozbu snížení kvalita života v Česku.



Dluh meziročně vzrostl o 216 miliard korun, na konci roku se tak dostal na více než tři biliony korun. Výdaje na obsluhu dluhu od roku 2019 vyrostly o téměř 29 miliard dohromady na více než 68 miliard korun. A ačkoliv v evropském srovnání patříme stále mezi méně zadlužené země, tempo růstu státního dluhu je v Evropě jedno z nejvyšších. A jak poznamenává NKÚ, je to jen přesouvání zátěže na další a další generace.

Psali jsme:

Kontroloři poukázali i na velmi vysokou míru inflace, která podle čísel statistiků za loňský rok průměrně dosáhla 10,7 procenta. Podle srovnání Eurostatu dosáhla 12 procent a byla druhá nejvyšší v EU. To poznamenalo především růst reálných mezd, které neměly šanci vysokou inflaci dohnat. Osm čtvrtletí, tedy dva roky v řadě, reálné výdělky lidí klesaly a životní úroveň se nám kvůli tomu propadla nejvíce ze zemí OECD.

(böhm, NKÚ, screen: nkú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif