O stáže v KNTB je zájem mezi studenty ze zahraničí

regiony

Studenti Joonas a Kaipo studují třetí ročník oboru zdravotní sestra na univerzitě v Tampere ve Finsku. Začátek jara však tráví ve Zlíně v Krajské nemocnici T. Bati, kde momentálně absolvují odbornou stáž.

O stáže v KNTB je zájem mezi studenty ze zahraničí
Stážisté z Finska
4. dubna 2024 - 07:30

Stáž zahájili praxí na urgentním příjmu a přes kardiologické oddělení a jednotku následné intenzivní péče na oddělení ARIM se dostanou i na chirurgii nebo gynekologicko-porodnické oddělení.

Právě pestrost stáže a možnost dostat se na více oddělení oceňují nejvíce. „Už jsme tady viděli mnoho zajímavých věcí, které jsme v nemocnici v Tampere nikdy neviděli, i když víme, že některé tam jsou. Například operačního robota jsme viděli během operace až tady ve Zlíně. Obecně jsou pro nás právě operace v rámci této stáže to nejzajímavější,“ chválí si Kaipo. Joonas je rád za lidský přístup ze strany zdravotnického personálu: „Musím říct, že všichni lidé, které jsme zatím v nemocnici potkali, byli velmi milí a nápomocní a každý je na nás hodný.“ Přestože jdou k pacientům vždy v doprovodu zdravotního personálu, naučili se pár základních frází v češtině, aby mohli s pacienty komunikovat. „Pro mě osobně je tady nejtěžší právě to, že nemůžu naplno komunikovat s pacientem. Normálně jsem zvyklý komunikaci během péče věnovat hodně pozornosti. Je důležité pacientům vše vysvětlovat, ale také naslouchat, vnímat jejich potřeby,“ dodává Joonas. Oba studenti se shodují, že zdravotní systém, kvalita péče a vybavení jsou srovnatelné s tím, na co jsou zvyklí ze své domoviny.

Díky spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně nejsou v nemocnici studenti ze zahraničí poprvé ani naposledy. „Na podzim u nás odbornou stáž absolvovaly studentky z Francie a zájem je velký i pro nadcházející akademické semestry," uvedl proděkan Fakulty humanitních studií UTB, koordinátor těchto stáží v Krajské nemocnici T. Bati a vedoucí nelékařský pracovník na ortopedickém oddělení PhDr. Mgr. Petr Snopek, Ph.D., MBA.

Zlínskénovinky.cz informovala Mgr. Dana Lipovská, tisková mluvčí, Krajská nemocnice T. Bati, a. s.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:kntb)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif