Městu přišlo více než 51 milionů, které mělo uloženo u Sberbank

regiony

Město Písek obdrželo téměř 51,8 milionu korun, které mělo uloženo ve Sberbank, jež je od roku 2022 v likvidaci.

Městu přišlo více než 51 milionů, které mělo uloženo u Sberbank
Písecká radnice
4. dubna 2024 - 07:30

Celková pohledávka města u tohoto bankovního domu byla téměř 54,5 milionu korun, z toho 2,458 milionu činil úrok z prodlení, který byl městu Písek přiznán díky tomu, že si v únoru 2022 požádalo o výplatu svého vkladu.

„Loni v listopadu povolil insolvenční soud uspokojit zajištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ, a to ve výši 95 % zjištěných pohledávek. Město Písek obdrželo o 275 000 korun více, než evidovalo na svém spořícím účtu k 28. 2. 2022, kdy podalo výpověď ze smlouvy, vyplaceno mu bylo 51,768 milionu korun,“ řekl místostarosta Josef Soumar. 

„Tím ale naše práce nekončí, budeme usilovat o získání i zbylé částky,“ zdůraznil. To by se mohlo podařit. „Vyplacení zbylých pěti procent naší pohledávky vypadá velmi reálně. Termín výplaty druhé části pohledávky, ani její konkrétní výše však není v tuto chvíli známa,“ uvedl vedoucí finančního odboru Ladislav Toman.

Krátce po vypuknutí války na Ukrajině město vypovědělo smlouvu ke spořícímu účtu Sberbank, v tu chvíli činily zůstatky města na tomto účtu 51 493 599,82 Kč. Poslední výpis k 29. 7. 2022 byl na částku 52 034 517,34 Kč. Do začátku září minulého roku, kdy Písek od insolvenční správkyně obdržel oznámení o pohledávkách vyplývajících z účetnictví dlužníka, se díky úrokům zvýšila na 54 493 326, 69 Kč.

Díky peněžním zůstatkům v řádech stovek milionů korun využívalo město v rámci ukládání a zhodnocování prostředků více produktů u více bank, jednou z nich byla i Sberbank, se kterou Písek spolupracoval dlouhodobě. „Město diverzifikovalo riziko tím, že prostředky pro zhodnocení rozdělovalo mezi více druhů aktiv a také mezi více poskytovatelů bankovních služeb,“ poznamenal místostarosta.



Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ na konci srpna roku 2022. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Jihoceskenovinky.cz informovala Petra Měšťanová, tisková mluvčí Městského úřadu Písek.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:měú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif