Američtí zpravodajci varují před Macronem

Politolog Petr Drulák píše o tom, proč veteráni amerických zpravodajských služeb varovali před prezidentem Francie a jadernou válkou v Evropě.

Plány francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na přímou účast jeho vojáků ve válce proti Rusku budí obavy nejen v Evropě, ale i za Atlantikem. Skupina veteránů amerických zpravodajských služeb publikovala minulý týden memorandum, v němž prezidenta Bidena varuje před jaderným konfliktem. Vyzývají ho, aby dal jasně najevo, že Macronova iniciativa nemá nic společného s USA a NATO a že pokud Francie s východoevropskými spojenci vyprovokují ruský protiútok, nemohou počítat s americkým jaderným deštníkem.

Skupina Zpravodajští veteráni za zdravý rozum (Veteran Intelligence Professionals for Sanity) vznikla před dvaceti lety v reakci na lži, které pod tlakem Bushovy administrativy šířily americké zpravodajské služby o údajných zbraních hromadného ničení v Iráku. Američtí neokonzervativci tehdy lhali o irácké hrozbě, aby přesvědčili svět o nutnosti války. Řada zpravodajců si tehdy uvědomila, neokonzervativní projekt ohrožuje zpravodajské služby i americké zájmy.

Vliv zpravodajské služby je postaven na důvěře. Informace, s nimiž přichází, jsou neověřitelné. Pocházejí ze skrytých zdrojů a bývají získávány nelegálním způsobem za nasazení významných zdrojů a často při vysokém riziku. Pokud mají být brány s vážností odpovídající těmto investicím, musí mít ti, jimž jsou určeni, jistotu, že služba při jejich sběru a vyhodnocování postupuje nestranně. Pokud se služba stane nástrojem propagandy, její informace vedou k chybným politickým rozhodnutím a její rozsáhlý technický i lidský aparát se pak hodí už jen k represi a špiclování, včetně těch, kteří na chyby upozorňují. Jak před lety ukázal spolupracovník americké NSA Edward Snowden (dnes v ruském exilu), touto cestou se bohužel vydaly služby USA a jejich vazalů. Jsou zpravodajci, kteří se s podobnou degradací nechtějí smířit.

Zpravodajští veteráni za zdravý rozum opakovaně upozorňují na selhání aparátů, které obvykle označujeme jako hluboký stát tedy zpravodajce, vojáky a diplomaty. Díky svým znalostem a kontaktům rozkrývají manipulace, které z prostředí zpravodajských služeb pocházejí nebo se jimi zaštiťují. Největší pozornost věnují těm, které směřují k útokům na americkou demokracii (zastávají se Juliana Assange, oceňují Snowdena, odsuzují mučírny CIA, zpochybňují příběh o ruském ovlivňování amerických voleb ve prospěch Trumpa), či k zatažení USA do válečného konfliktu: poukazují na pochybná obvinění Sýrie z použití chemických zbraní, varují před démonizací Íránu či před vyvoláváním konfliktu ve Venezuele, žádají zveřejnění informací o Ukrajině.

Dnes varují před návrhy, které kolují Francií. Konkrétně jde o představu, že by Francie vyslala na Ukrajinu brigádu čítající kolem dvou tisíc vojáků spolu jednotkami z Polska a pobaltských států. Přítomnost těchto vojáků by podle zpravodajců byla čistě symbolická a podstatně by neměnila rozložení sil na bojišti. Nicméně ruský útok na ně, očekávatelný a z pohledu válečného práva legitimní, by vytvořil tlak na odvetný útok států NATO proti samotnému Rusku. Ruská odveta by pak nejspíše zahrnovala útoky na území států NATO. Pokud by státy NATO reagovaly strategickým útokem na ruská centra rozhodování, byl by logickým krokem ze strany Ruska jaderný úder. Rusko by ho patrně nesměřovalo na USA, aby dalo Američanům možnost vyhnout se vzájemnému zničení v jaderném armagedonu. Zničena by pak byla pouze Evropa.

Zpravodajci vyzývají amerického prezidenta, aby dal jasně najevo, že o podobné dobrodružství nestojí, že Macron jedná na vlastní pěst a že pokud se Evropané pustí do vojenské intervence, nemohou počítat s americkou podporou. Signatáři memoranda vědí, o čem mluví. Mezi více než dvacítkou podepsaných se to hemží zkratkami CIA, NSA, FBI, DIA a dalších agentur, pro něž kdysi pracovali. K nejznámějším patří Scott Ritter, který coby šéf monitorovacího týmu OSN odhaloval lži o Iráku, či plukovník Douglas Macgregor, který sloužil na vysokém postu v Trumpově administrativě. Oba dnes v alternativních médiích pravidelně komentují válku na Ukrajině.

Iniciativa zpravodajců svědčí o dvou spíše příznivých okolnostech. Za prvé, i v hlubokém státě nalezneme racionálně uvažující lidi nezaslepené sebezničujícími ideologiemi, které se zmocnily Západu. Za druhé, zatímco válku na Ukrajině pomáhali rozdmýchávat Anglosasové, dnes se do čela této pochybné mise staví Francie. Pokud se vedení války s globální jadernou velmocí ujímá země, která nezvládá ani svá předměstí, žádá spojence o pomoc při zajištění bezpečnosti během olympijských her a nechala se vyhnat z Mali a Nigeru, tak z té války nakonec snad nic nebude.

Článek vyšel původně v časopise Štandard. Publikujeme se svolením. Text není určen k šíření na další weby!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.