4. 4. 2024

Novinka pod lupou: A Gentleman in Moscow (Showtime)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název A Gentleman in Moscow (Gentleman v Moskvě)
Žánr drama, minisérie, historický
Stanice Showtime
Premiéra 29. 3. 2024
Vysílání pátek
Na CZ streamech na SkyShowtime od 18. dubna (první 3 epizody, další vždy ve čtvrtek)
Délka pilotu 48 minut

O čem to je?

Ruský aristokrat je ušetřen smrti a je umístěn do domácího vězení, zatímco se kolem něj odehrává bolševická revoluce.

Podle stejnojmenného románu Amora Towlese z roku 2016.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Pilot začíná to pomalu, ale postupně zatápí pod kotlem, jak je jasné, že tohle nebude komedie a jak postupně přituhuje. Počáteční soud, ještě trochu navozuje doje, že by se vše mohlo odehrávat v odlehčeném stylu jako třeba Veliká, ale o pár scén později je už jasné, že tady bude o úsměv nouze a spíš vám bude běhat mráz po zádech. Však jsme v Rusku, ne?

Ewan McGregor se do své role bez problémů hodí a v podstatě se dá říct, že je to jeho one-man show. Počátky socialismu a leninismu jsou znázorněny velmi sugestivně a za chvíli si budete přát, aby se z toho hlavní hrdina dostal, protože takové domácí vězení v hotelu není tak na pohodu, jak to zní. Vůbec, když se kolem vás mění nálada ve společnosti a vy jste jen nuceným divákem.

Fanoušci knihy (kterou jsem nečetl) budou podle všeho spokojeni, protože atmosféra a tempo je přesně takové, jako v knize. Z toho plyne, že pokud hledáte akci, tak ji nenajdete. Ale jestli máte rádi pomalá dramata tak tohle je přesně pro vás.

  • Ewan McGregor
  • klaustrofobie hotelu
  • pomalé utahování šroubů
  • kámoška holčička (ale o čem by to pak bylo, že jo)
  • pořád to vypadá moc načančaně, jak Rusko v téhle době nejspíš nebylo
  • trochu připomíná éru protisovětských filmů
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

První díl je takový nic neříkající, ale zároveň poutavý. Zajímavá a nečekaná kombinace, protože opravdu když se zamyslíte, tak se tam nic moc nestane. Ale i tak má pilot své kouzlo a musím říct, že se mu podařilo mě nalákat na další sledování.

Ewan je samozřejmě velmi charismatický, i když by se mi více zamlouval bez toho šíleného kníru. Ale jeho vztah s malou holčičkou má zvláštní dynamiku a kouzlo, jsem moc zvědavá, co se z toho vyklube dál. Moc se mi líbí i voiceover dospělé dívky, která tímto způsobem vzpomíná na své dětství. To celý seriál tak pěkně rámuje a opravdu mi to k tomu hodně dobře sedí.

Zatím mi chybí nějaký wow faktor, ale rozhodně plánuju koukat dál a zjišťovat, co se stane.

  • dynamika mezi postavami
  • poutavá atmosféra
  • nutí mě udržovat pozornost
  • voiceover
  • vlastně se tam zatím nic moc nestalo
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu