Czech Grand Design: Sklárna Moser získala tři ocenění včetně Designéra roku

27. březen 2024

Karlovarská sklárna Moser dosáhla trojnásobného úspěchu v 18. ročníku soutěže Czech Grand Design. Sklárna se stala Výrobcem roku a její umělecký ředitel Jan Plecháč získal ocenění Designér roku a stal se také absolutním vítězem soutěže.

O vítězích rozhodovali členové Akademie designu České republiky, kteří hodnotili v celkem osmi kategoriích. Absolutním vítězem, a tedy Grand designérem roku 2023, se stal umělecký ředitel sklárny Moser Jan Plecháč. Prvenství získal díky váze Abyss, vázám Harmonic a kolekci váz a nápojového skla Duše lesa.

Plecháč byl vyhlášen i jako Designér roku a obdržel Cenu Ministerstva kultury České republiky. Úspěchu se dočkala i samotná sklárna Moser, která je Výrobcem roku. Za více než 160 své existence se stala symbolem stability a její výrobky jsou zárukou vysoké kvality.

„Designér Jan Plecháč se své role uměleckého ředitele firmy Moser, jímž se stal v roce 2022, chopil s pokorou k tradici firmy a ke sklu, s respektem k řemeslu a zároveň s entuziasmem jemu vlastním,“ píšou organizátoři Czech Grand Design na svých webových stránkách.

Ceny Czech Grand Design jsou oborovým oceněním, které každoročně udílí Akademie designu České republiky. Ocenění získávají osobnosti za nejlepší práce v oborech produktový design, móda, šperk, grafický design, fotografie a ilustrace. Výroční ceny mají za cíl upozornit veřejnost, odbornou i laickou, na mimořádné činy v oblasti designu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.