Právě čtete

Kávová etiketa: Co musíte vědět, abyste si svou kávičku vychutnali bez trapasů? 

5279  
Sdílet: 

Kávová etiketa: Co musíte vědět, abyste si svou kávičku vychutnali bez trapasů? 

Dneska se s vámi podělím o jeden z nejhorších zážitků své slibné kariéry kavárenské povalečky. Všechno to vlastně začalo úplně nevinně. S kamarádkou jsme si vyrazily na první jarní kávičku do opravdu, ale opravdu luxusní kavárny…

4. 4. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Kávová etiketa: Co musíte vědět, abyste si svou kávičku vychutnali bez trapasů? 

Předesílám, že do toho osudového dne jsem se považovala za kávou políbenou osobu, která přesně ví, co je batch brew, jak hustá má být crema a že piccolo neexistuje. A totéž si o sobě myslela i Káča, ta moje kamarádka. Jenže po smršti tragikomických událostí jsme byly rády, že nás z té parádní kavárny nevynesli v zubech.

Proč? Zaprvé: můj těžký kabát převrátil židli (šatnu jsem v té záplavě euforie úplně přehlídla). Zadruhé: objednaly jsme si presíčka, minerálku a dva dortíky (to šlo hladce). Zatřetí: na stolku nám přistála taková nádhera, že jsme si prostě musely udělat selfíčko (číšník na nás hodil takový pohled, že jsme se propadly rovnou do pekla). Začtvrté: měly jsme po náladě, tak jsme ještě (už trochu schválně) olízly lžičku, zaplatily (bez dýška) a šly jsme pryč. Opravdu je v dnešní době tak strašný hřích vytáhnout v kavárně mobil? Nemyslím si.

Tahle zkušenost ale přece jen byla k něčemu dobrá. Z té vyhlášené kavárny jsme zamířily do nejbližšího parku, provětrat hlavu a vstřebat tu kavárenskou nepříjemnost. U miniaturního stánku nám milá baristka připravila krásné cappuccino a jako pozornost přidala dvě domácí mandlové cantuccini. A my se usadily na lavičku, vytáhly mobily a začaly googlit pravidla kávové etikety. Tady jsou naše nejzajímavější objevy…

10 tipů, jak kávu správně servírovat a jak ji slušně pít

  • Kávu vždy servírujeme v šálku s ouškem, na podšálku a se lžičkou. Souhlasíte? My si skvělou kávu rády vychutnáme i z originálního hrníčku bez ouška, třeba v moderních slow bistrech, kde i výběrem porcelánu podporují lokální designéry.
  • Ke kávě patří kávová lžička, k espressu nebo ristrettu pak menší mocca lžička. To zní logicky, protože velká lžička z malého podšálku padá a malá lžička se ve velkém hrnku utopí.
  • Kávu pokládáme na stůl tak, že ouško směřuje doprava a lžička leží pod ouškem nebo mírně šikmo v horní části podšálku. A co na to leváci?
  • Mléko a cukr ke kávě servírujeme vždy zvlášť. Jasně, tedy pokud si zrovna nekupujeme kafe z automatu na nádraží. Mimochodem, víte, proč v kavárně moc často nenajdete kostkový cukr? Důvody jsou dva, jednak kvůli hygieně, ale hlavně proto, že kostka by se v kávě rozpouštěla příliš dlouho. A jak víme, třeba u espressa platí pravidlo 2 minut, kdy je káva chuťově i aromaticky nejintenzivnější.
  • Kávu můžeme zamíchat, ale nikdy dokola. Tohle jsme fakt netušily, správný postup je pohybovat lžičkou v šálku nahoru a dolů, respektive směrem od sebe a k sobě. Proč? „Cukr se tak lépe dostane nahoru, k hladině kávy, kde je vyšší teplota nápoje. Ve větší teplotě se cukr rychleji rozpouští a padáním dolů ke dnu se lépe rozplývá,“ vysvětluje na svém webu znalec etikety Daniel Šmíd.
  • Lžička se neolizuje! Zamíchejte, lehce oklepněte (ale nezvoňte o hranu hrnku) a odložte na podšálek tak, aby lžička neušpinila ouško. Etiketa říká, že kávová lžička je nástroj na míchání, nikoli pro konzumaci. Což je věčná škoda, protože právě na tu trochu pěny na lžičce máme všichni největší chuť. Daniel Šmíd nám ale přece jen dává trochu naděje: „lžičku můžete elegantně vložit do úst v případě, že ochutnáváte mléčnou pěnu cappuccina“. Super!
  • Pozor na oči. Zvlášť u větších kávových nápojů, jako jsou caffé latte nebo letní frappé, je doslova životně důležité včas vyndat lžičku, míchátko nebo brčko ven ze sklenice. Nechat lžičku uvnitř během pití je neodpustitelné a nebezpečné faux pas.

Nápoj nikdy nepijte se lžičkou v šálku, vždy ji z něj vyjměte a odložte na podšálek pod ouško. – Daniel Šmíd, mentor a lektor etikety

  • Vodu zásadně před kávou. To jsme také nevěděly, ale smysl to dává. Voda podávaná ke kávě v malé skleničce slouží k osvěžení a k neutralizaci chuťových pohárků před tím, než ochutnáte kávu. Když se však napijete vody hned po kávě, odplavíte tu skvělou kávovou chuť a nejspíš také urazíte baristu.
  • Croissanty a sušenky neukusujeme ani nenamáčíme. Jaká škoda! Na dezerty jdeme dezertní vidličkou, z pečiva odlamujeme malé kousky. A je to docela věda. „Nejdřív vizuálně zkontrolujte, zda pečivo neobsahuje nebezpečnou náplň, kterou byste mohli potřísnit sebe nebo své okolí. Pak uchopte pečivo do pravé ruky, pomocí prstů levé ruky si ulomte přesně to, co chcete sníst. Zbytek odložte na talířek nebo podšálek. Ulomený kousek v levé ruce vložte do úst,“ popisuje Daniel Šmíd.
  • Pití kávy je rituál. Vychutnejte si ho naplno, na tom jediném záleží. Jistě, ve formálním prostředí je kávová etiketa zákon. Ale naštěstí je na světě spousta skvělých kaváren a bister, kde vyznávají úplně jiné hodnoty, kde panuje volnost a pohodová nálada a kde jsou na své hosty příjemní bezvýhradně a vždycky. I když si vymýšlejí nesmysly, i když přijdou s kočárkem a i když fotí selfíčka nebo točí videa na Instagram. Souhlasíte?
Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články